Deputatii din comisia de buget-finante-banci au dat unde verde OUG50 in varianta agreata de banci, acestea nemaifiind obligate sa ajusteze semnificativ costul creditelor vechi. Sunt sanse mici deci ca la votul in plen sa se mai schimbe ceva.Trebuie sa multumiti pentru acest “ajutor” parlamentarilor PDL care au majoritatea si care au batut in retragere desi forma initiala a ordonantei venea din partea Guvernului care le apartine, presiunile FMI si loby-ul bancherilor inclinand balanta. Ce sa mai speri de la aceste nevertebrate, preocupate doar sa isi conserve burtile si conturile? Sa speri ca vom avea si noi un impozit pe profitul bancilor ca in Ungaria, pentru a demonstra ca in vremuri grele nu punem cizma doar pe grumazul clientilor-contribuabili? Sa sa speri ca vom refuza “ajutorul” FMI precum bulgarii? Da, si marmota? Romania: lasati orice speranta voi care intrati aici. Gastile fac si aplica legea, fraierii sunt cumparati cu galeti de plastic si mici, prostiti cu lozinci si pusi in final sa plateasca oalele sparte. Ce puteti face totusi?
1. Evitati orice interactiune cu bancile. Am spus-o, o mai repet. Mai devreme sau mai tarziu o sa va iasa pe nas. Un banal card de credit, un nevionovat internet bancking, un descoperit de cont, poate un mic creditel de nevoi personale? Nu, nu, caca! Asa a inceput si isteria imprumuturilor cu buletinul, a creditelor de nevoi personale garantate cu ipoteca de au ajuns fraierii sa isi piarda casele pentru banii luati ca sa le zugraveasca. Orice produs bancar e un carlig de marketing pentru alte produse de care nu aveti nevoie. Luati-va salariile cash. Nu se poate? Limitati-va la cardul de debit si basta.
2. Platesti rate de peste 70% din venituri pentru o gramada de credite de nevoi personale luate ca nesatulul? Foarte bine, nu mai plati nici un leu de maine. Ce-o sa-ti faca daca nu ai bunuri in proprietate? O sa-ti puna poprire pe salariu? Foarte bine, mai mult de 30% nu iti pot lua. Si cu 70% din bani numai pentru tine, luna de luna, o sa o duci boiereste in comparatie cu traiul meschin la care te-ai supus pana acum. Si vrei sa stii un secret? Banca iti va cesiona creditul unei firme de recuperare care va accepta si 50% din suma datorata, platita toata odata, daca vei dori sa iti lichidezi conturile (in ideea ca ai o ruda cu suflet mare care te-ar putea ajuta).
3. Stii acum cu cine sa nu mai votezi, da? Mai devreme sau mai tarziu vor apare in tarile supuse la perversiuni bugetare pentru a salva bancile si forte politice care vor tinti explicit in directia pedepsirii acestora. Modelul unguresc demonstreaza ca se poate. Iar pana nu apare un astfel de partid, stai acasa.
PS: Un articol excelent, de la priveghiul unui mort de data recenta, gasiti aici
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
modelul unguresc inseamna ca se poate , stai un pic sa vedem cum se va termina distractia ! ungaria e mai mult un experiment , rezultatul nu poate fi inca anticipat si v-a fi vai de ei daca iese prost , nu mai calca pic de investitor pe acolo
RăspundețiȘtergereof, of....lasati gogoritele astea...asa si cand s-a renuntat si la acordul cu FMI le cantau multi prohodul...daca le-ar da mai multi cu flit FMI-ului si cate un spit bancherilor altfel s-ar pune problema....
RăspundețiȘtergere@Mihai - E o diferenta majora intre gandirea pe termen scurt si cea pe termen mediu sau lung. Uite-te de exemplu la Romania vs Bulgaria.
RăspundețiȘtergereBulgarii nu au reusit sa evite falimentul in 1998, motiv pt care s-au restructurat fortat si s-au deschis catre vest.
Romania a reusit sa evite falimentul iar acum, noi avem frunzulite, ei au statiuni adevarate (cu capital nemtesc si englezesc), ei sunt in calcule pentru tranzitul de gaze, noi doar ca si clienti, ei refuza imprumutul de la FMI, noi taiem tot ce putem dar doar de la amarati...
Cu alte cuvinte, am mai avut experimente si am mai observat ca lucrurile pot merge bine la final. Vezi si America de Sud cu problemele de acolo...
suntem o tara prea mica si neimportanta pentru toata lumea pentru a face experimente si a da tepe investitorilor straini , e suficient ca ei sa se friga odata ca nu mai vine nimeni pe aici , pe de alta parte nici nu avem datorii asa de mari sau am fi facut cu banii primiti investitii ca sa dorim falimentul acum , la greci e alta treaba
RăspundețiȘtergereCristi, mai crezi in puterea guvernarii noastre interne ? Crezi ca guvernantii nostri dau legile alea dupa capul lor sec ? FMI si interesele din afara le dicteaza. Sa nu uitam ce s-a intamplat cu elitele poloneze acum cateva luni din cauza nesupunerii.
RăspundețiȘtergereEu nu as indemna oamenii sa nu mai plateasca credite pe care le-au semnat aruncandu-se cu capul inainte. Pana la urma omul este liber sa gandeasca si sa ia deciziile pe care le considera bune pt el, si trebuie sa-si asume greselile, de orice natura ar fi ele. Sigur, daca nu mai poate suporta situatia, oricum se ajunge la ce zici tu.
Bancile au fost smechere, si romanii naivi cu aere de smecheri. Pai se duceau la banca sa ia zecile sau sutele de mii de euro parca se dadeau de pomana. Contractele alea nici nu mai contau. De ce ? Pentru ca isi faceau socoteala, ca daca se dubleaza pretul peste 1 an, isi platesc si creditul si se si imbogatesc. Multi au gandit asa, te asigur eu, ca i-am vazut.
Au fost si unii care chiar si-au luat teapa nevinovati, asta e viata.
In loc sa ne gandim ce tepe sa mai dam, mai bine punem mana si muncim, ca au fost si alte tari in situatia noastra si s-au ridicat din mocirla (de ex tarile asiatice dupa criza din 97). Si au facut-o prin munca, nu prin tepe.
Nu cred ca se poate in ziua de azi sa evti bancile complet.... cine vrea... recomand calugarie.. muntele athos...
RăspundețiȘtergereCred ca trebuie transformate in entitati de utilitate publica...