marți, 14 decembrie 2010

Pietele financiare in orizontul lui 2012. Regizorii apocalipsei

Care sunt informatiile legate de anul 2012 la nivelul cititorului mediu de tabloid, vajnic exemplar majoritar al societatii noastre de consum? Cataclisme, filmul cu acelasi nume a lui Emmerich si lumea inecata in apa, explozii solare, Nibiru-planeta fantoma care revine, calendarul mayas care ar prezice sfarsitul lumii (ma rog, e vorba de sfarsitul timpului dar genul de public la care vorbeam nu prea opereaza cu nuante), etc, etc. Ideea mea este ca o astfel de data, atat de insurubata in mentalul colectiv cu conotatii preponderant negative, ar putea veni manusa celor care vor sa profite de oscilatiile pietelor financiare. Sa nu uitam ca bursele s-au infoiat din banii cu dobanza zero oferiti cu generozitate de Fed in ultimii doi ani si ca retragerea lichiditatii in exces si ridicarea dobanzilor ar putea incepe tot in orizontul lui 2012, simultan cu explozia balonului imobiliar chinezesc si ceva falimente suverane prin Europa. Goldman Sachs facea recent niste previziuni interesante despre 2011, cu estimari de crestere de25% pe indicele S&P, procent care ar duce indicele in zona 1.500 puncte, tocmai bine pentru un triple top apocaliptic si o prabusire de toata frumusetea anul urmator. Spun deci ca 2012 ar putea fi un fel de 2008, cu o palarie mai cuprinzatoare si ca pietele ar putea avea inca un an bun in 2011 doar pentru a avea de unde sa cada mai de sus in 2012. Si inca un argument. Mai exista o varianta de 2012 pe care tabloidele nu o popularizeaza pentru ca simt ca subiectul nu vinde la fel de bine: cea a unei umanitati intrata intr-o alta zodie, a expansiunii constiintei si iesirii de sub tirania materialului. Acum, daca asta este o optiune reala, cum va imaginati ca cei care doresc sa mentina cu dintii ordinea actuala vor incerca sa o contracareze? Eu cred ca regizand un soc puternic la nivel global, o succesiune de evenimente care sa genereze panica si inchistare si care sa taie cheful de spiritualitate si gandit independent. Sa speram ca va ramane totusi la stadiul de ipoteza de lucru pentru cei care fac scenarii de investitii.

4 comentarii:

  1. adevarul e cu rare exceptii la mijloc... in cazul de fata 2012 nu va fi ca 2008 dar nici umanitatea nu va intra in zodia "expansiunii constiintei si iesirii de sub tirania materialului"

    totusi as nuanta un pic: bancile vor face profit.

    RăspundețiȘtergere
  2. exista oare draga vala, o circumstanta in care bancile nu vcr face profit in acceptiunea ta? eu continui sa sper in desteptarea clientilor in cele din urma...de ce nu, poate chiar din 2012...om muri si om vedea, vorba poetului..

    RăspundețiȘtergere
  3. ei, cristian, bancile au facut mereu profit one way or another... cine suntem noi sa le negam tocmai acum in prag de sarbatori incarcate de obiceiuri aceasta frumoasa traditie pastrata din stramosi... de rockefeller sau rotschild sau benerel masonescu si alti trilaterali colindatori... :D

    RăspundețiȘtergere
  4. cristian,esti mult mai ponderat in analize,ceea ce este un lucru bun.acum un an doi erai tu insuti un scenarist apocaliptic.

    RăspundețiȘtergere