luni, 20 decembrie 2010

Cui slujeste leul "puternic"?

Grosul creditelor s-a dat in Romania in euro. Daca posesorii de credite nu mai fac fata ratelor din cauza majorarii cursului leu-euro, bancile trebuie sa faca provizioane pentru creditele cu probleme, deci sa vina cu bani de acasa. Ce au facut bancile romanesti (ma rog, din Romania) in 2009-2010? Au strans robinetul creditului pentru persoanele fizice si companii si au imprumutat la greu statul, unele pana la limita expunerii fixata pentru bondurile guvernamentale. Imprumuturile s-au facut de aceasta data in lei. Va imaginati cumva ca Guvernul va avea tupeul sa le dea inapoi lei mai slabi decat in momentul in care i-a obtinut (ca asta inseamna deprecierea leului)? Rezum, euro creste fata de leu, bancile trebuie sa vina cu euro in plus de acasa si sa trimita euro mai putini in contul obligatiunilor in lei ajunse la scadenta. Pai, are tupeul micul Boc pentru asta? De asta nu avem nici o lege a falimentului personal (tot din motiv de provizioane inacceptabile ..pentru banci), de asta celebra Ordonanta 50 va fi modificata astfel incat sa dea o mana de ajutor tot bancilor pentru a-si majora profitul (marjele sunt batute in cuie la vechiul nivel, in vreme ce Euribor se afla la minim istoric).

2 comentarii:

  1. pot sa zic ca-mi slujeste si mie sa am o putere de cumparare mai mare in euro, castigand in lei, si neavand datorii, avand in vedere ca ma plimb pe afara si consum destule produse de import. Si sunt destui in situatia mea. Pana la urma, ce se mai produce in romania ?

    Nici eu nu cred ca leul va scadea prea mult fata de euro, pt ca la cata expunere au bancile din afara pe romania, vor fi dispusi sa ne mai imprumute daca rezervele BNR nu vor mai putea sustine cursul, interesul fiind ca oamenii sa munceasca si sa-si plateasca ratele, chiar la limita, si nu sa dea in default.
    Si daca se intampla asta, eu am convingerea ca se vor gasi solutii sa se umple golurile nu cu banii actionarilor, ci cu cei ai contribuabililor romani, cum au sugerat cu ceva timp in urma cei de la erste parca.

    Totusi, eu am sentimentul ca legea junglei in creditare s-a terminat in romania. A fost un teritoriu virgin, a fost un jaf in 2005-2008, oamenii eligibili au cam fost luati, si cei care mai sunt vor fi mult mai atenti dupa tot ce s-a intamplat, iar de acum cred ca ne indreptam incet incet spre normalitate. Macar se vorbeste despre falimentul personal, inainte nici nu se pomenea despre asa ceva.

    RăspundețiȘtergere
  2. Mai slujeste cuiva un ron supraevaluat ( a nu se face confuzie cu puternic). Slujeste celor care vor sa exporte in Romania variate bunuri si servicii.

    RăspundețiȘtergere