duminică, 28 iunie 2015

Bravo Tsipras, bravo Syriza!

Grecii se vor pronunta intr-un referendum asupra oportunitatii asumarii noilor masuri de austeritate propuse de creditorii europeni, alternativa fiind falimentul. Decizia Guvernului este curajoasa si deschide un precendent interesant: populatia ar trebui sa fie consultata cand politicienii se gandesc sa stranga cureaua in jurul gatului…poporului. De altfel, nimeni nu spune ca mandatul oferit la alegeri este nelimitat si implica orice. Cum ar fi decis intr-un referendum populatia Romaniei in 2010, cand s-a luat imprumutul-mamut de la FMI? Ar fi admis cresterea TVA si reducerile de venituri doar pentru a fi salvate niste banci private? Revenind la Grecia, trebuie spus ca austeritatea progresiva este singura solutie oferita de Germania &Co pentru greci. Sa nu ne iluzionam ca este ultimul hop, ca dupa asta economia va creste. Nu va creste indatorand-o si mai mult. Sansa grecilor este falimentul, restructurarea datoriei si revenirea economiei pe seama exporturilor si turismului dupa o cadere inevitabila. De altfel, am mai vazut ceva asemanator in Islanda, dupa ce poporul n-a fost de acord sa-si asume salvarea bancilor iresponsabile. Sa le dorim succes grecilor si curaj pentru a merge pe drumul falimentului in locul austeritatii perpetue. Stiu, e greu, mai ales cand ai ceva economii la banca si un anumit standard de viata de aparat pe termen scurt. Culmea, sunt convins ca multi dintre cei care isi retrag banii in aceste zile ar putea vota impotriva austeritatii (daca tot si-au tras economiile la saltea de  ce sa mai accepte reduceri de venituri?). 

3 comentarii:

  1. Ar putea fi cea mai buna solutie pentru Grecia.Chiar si asa revenirea va dura cel putin un deceniu.Precedentul numit Argentina ne arata asta.

    RăspundețiȘtergere
  2. Din pacate nu mai pot sa retraga decat 60 euro pe zi :) Asta poate modifica comportamentul la referendum pt ca daca ai bani arestati poate vrei sa-i eliberezi cu orice pret , chiar cu pretul de a vota austeritatea :) Dupa asta Tsipras va zice ca el a recomandat vot cu Nu dar daca poporul a vrut austeritate asta e :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Problema GRECIEI este aceeasi ca restului de 195 de tari de pe planeta (printre care RUSIA< USA,China, JAPAN, UK, UE).......cum sa fii o tara independenta daca BANCA NATIONALA este o banca privata si are monopolul tiparirii de moneda? Daca nu controlezi moneda nu controlezi ECONOMIA! GRECIA trebuie sa fac refrendum si sa NATIONLIZEZE BANCA asa zis NATIONALA a GRECIEI si sa emita DRAHMA FARA CAMATA (DOBANDA).Paritatea DRAHMA /EURO sau DRAHMA DOLAR sa fie hotarata la ATENA nu la Washington sau BASEL ELVETIA.
    Nu pot sa-mi dau seama cum un jurnlaist pretins onest se invarte in jurul subiectului dar nu vrea sa il atace frontal! IN GRECIA niste infractori internationali au tiparit cateva sute de kg de hartie numita euro pe care tot ei au luat-o inapoi.Grecilor le-a ramas de plata dobanda la dobanda si neavand dreptul de a tipari euro sunt SCLAVII acelor infractori.Grecii, care nu sunt cretini precum romanii, s-au prins de manevra si nu vor sa cedeze TARA! CAHALUL nu vrea sa lase GRECIA LIBERA caci ar fi semnalul pentru toate tarile de pe planeta! 4000 de ani grecii au trait bine mersi fara euro sau zona euro! Dintr-o data acum sunt ''in FALIMENT''! O tara ca GRECIA nu poate intra in faliment!VAr rog frumos abordati chestiunea bancilor centrale din perspective jurnalistice serioase altfel ma determinati sa cred ca sunteti chiar platit sa scrieti altceva decat ADEVARUL!

    RăspundețiȘtergere