luni, 1 iunie 2015

Ce afli despre masonerie de pe net (partea credibila a informatiei)

Acum organizatie de utilitate publica in Romania, masoneria a renuntat la aura de organizatie secreta facand parada doar de discretia sa. Nu sunt expert in masonerie, m-am intersectat cu subiectul vis-a-vis de saracia linkurilor care trateaza tema pe netul de limba romana. Iar exceptand cele cateva bloguri militant crestine, care-i diabolizeaza din ratiuni lesne de banuit, despre masoni vorbesc putine surse independende. Referirile din presa on-line sunt putine, uneori anecdotice. Am gasit cu amicul Google povestea lui Andrei Duban, actorul-mason ce a facut uitat imprumutul acordat de loja din care facea parte, topicurile de pe Softpedia despre cum ajungi mason (de tot hazul),  un interviu cu alt actor dezamagit si frecventa preluare a discutiei cu un mason italian renegat, Leo Zagami, etc. Altceva nimic relevant. Per ansamblu, ideile care razbat din parcurgerea unor surse independente din on-line ar fi urmatoarele:


-masoneria e in principal o retea de PR eficient, o parghie pentru promovare in lumea afacerilor, show-biz-ului, mass-media, in functiile publice (desi oficial politica si religia sunt doar subiecte adiacente in lojile masonice). “Fratii” se promoveaza si se sprijina intre ei.

-masoneria este o excelenta modalitate de influentare a deciziilor la nivel inalt multumita organizarii ei ierarhice (diferite grade si obediente) ce grupeaza elitele cu putere de decizie si capital de incredere/popularitate. Sigur, sa nu ne gandim ca se da un ordin “de sus” si cei inferiori ierarhic il executa disciplinati fara sa cracneasca. Adevaratele intentii pot fi camuflate insa sub justificari si argumentatii aparent inofensive astfel incat doar un grup extrem de subtire din vaful piramidei sa cunoasca adevaratele obiective din spatele recomandarilor transmise ierarhic. De exemplu, transferul resurselor de la stat poate fi justificat prin infuzia de management de calitate, reducerea pierderilor si datoriilor, eficienta; supravegherea cibernetica combate terorismul; “too big to fail” este solutia care fereste economia de haosul post-prabusirea marilor banci; “bail-in”-salvarea bancilor cu banii deponentilor impiedica apelarea din nou la fondurile publice, etc. Dati-mi o structura ierarhica si ma priveste cum impaturesc foaia de drum astfel incat obiectivele trasate sa fie digerabile pentru cat mai multi.

-masoneria este o afacere-vezi cotizatatiile lunare, taxele pentru promovarea la un grad superior, participarea la initieri exclusiviste, etc.
-masoneria este o organizatie exclusivista, care gadila bine orgolii si hraneste satisfacator dorinta de diferentiere fata de gloate cu butaforia de rigoare (ritualuri, insemne, gesturi de recunoastere, recuzita de capa si spada). Asta nu inseamna ca afacerea din spatele miscarii n-ar permite in ultima vreme accesul a tot soiul de neaveniti, asa numitii "carnatari". 

-masoneria presupune casatoria pe viata. De masonerie ca si de serviciile secrete nu prea divortezi cand vrei, cel mult intri in "adormire"; adica nu se pleaca de regula cand nu-ti convine ceva pentru ca sa dai apoi din casa cu naturalete...poate de asta lipseste dimensiunea exterioara a unor voci critice din interior
-las la urma partea legata de umanism, filosofie masonica, ezoterie dintr-un motiv simplu. Nu poti hrani pe saturate egoul pretinzand ca lupti pentru libertate, transparenta, diferenta, democratie. Mi se pare o contradictie logica iar umanismul si filosofia sunt eclipsate oricum de reteaua de promovare si influentare a deciziilor de care vorbeam mai sus.

Definesc eronat fenomenul? Ma completeaza/corecteaza cineva? Poate ma citeste vreun teoretician al masoneriei, sunt convins ca pe blogul asta mai intra si anumiti “frati”, deci curaj! (mai ales se poate posta si anonim, de pe IP-uri mobile, sau din retelele de net ale cafenelelor de fite)… Revenind, cum se explica saracia surselor despre masonii autohtoni/masonerie avand in vedere ca avem peste 5.000 de frati activi si o puzderie de loje? Controleaza aproape toate vehicolele mari de media masoneria sau se autocenzureaza voluntar cei potential interesati de subiect? Hai ca nu cenzurez nimic (nimic decent) despre topicul asta-postati, dati-va cu parerea, barfiti, chibitati nestingheriti…

5 comentarii:

  1. In momentul in care masoneria a preluat total controlul institutiei in care eram angajat,am ajuns somer dupa 15 ani de activitate.S-a intimplat in Romania,Craiova, in 2013.

    RăspundețiȘtergere
  2. fratele echerie2 iunie 2015 la 09:26

    tara de 2 lei masoni de 2 lei. probabil ca unul de la noi de rangu 33 scotian antic acceptat nu e bun nici sa faca ciubotele unui frate de prin austria sau italia. fratia secu e mult mai tare. fratele popoviciu, tiriac sau bitner sunt stalpi de cupola

    RăspundețiȘtergere
  3. 5000? poate cate 5000 in fiecare cartier mai rasarit din marile orase... cred ca poti sa-i numeri pe degete pe cei care inca rezista asaltului, pentru ca asta este, un asalt. Nu poti sa faci absolut nimic, nu poti sa intri nicaieri, daca nu ai...fratiori, nu faci semnele,...chestii din astea specifice.
    de asta nici nu aveti comentarii pe aici,pentru ca toata lumea stie, dar nimeni nu discuta...

    RăspundețiȘtergere
  4. Aici este descris doar aspectul exterior, exoteric al Masoneriei, adică ceea ce se vede de către public. În spatele cortinei lucrurile stau cu totul altfel. Există o literatură foarte bogată despre Masonerie accesibilă şi pe Internet.

    De ex.: http://www.halifax81.com/Old_Masonic_Books_on_PDF.php

    RăspundețiȘtergere
  5. Comentariile cam pun degetul pe punctul de la "I" :) . In Romania, masoneria e o copie damboviteana. Ca tot ce am importat in materie de modele. Securitatea si cei din esaloanele superioare ale PCR-ului, s-au adaptat dambovitean la modelul capitalist. Au "creat" afaceri private, institutii democratice si, nu in ultimul rand, societati secrete :). Acestea sunt copii imperfecte ale sutelor de ani de dezvoltare sociala-economica-spirituala a "Occidentului". Doar pentru continuitatea la putere si la butoanele economice a securitatii.

    RăspundețiȘtergere