sâmbătă, 13 iunie 2015

Piata Universitatii reambalata

Elitismul pietei Universitatii 1990 a renascut sub forma elitismului tinerilor frumosi de pe Facebook/Diaspora si avem mai nou ecusonul “curva/delicvent minor” in locul celui de “golan”. Inca putin (efort mediatic focalizat) si Ponta va fi perceput la fel de retrograd, malefic, amic al coruptilor precum Iliescu asa cum aura de anchetat pontist rivalizeaza deja cu cea de comunist iliescian.

Am fost in piata Universitatii in anii 90. Il detestam pe Iliescu dar ma atragea si promisiunea apartenentei la o casta inedita. Noi nu eram prosti, eram chiar intelectuali, nonconformisti, plini de imaginatie, de entuziasm, eram tineri si ei (suporterii lui Iliescu) erau batrani sau manipulati. Coeziunea minoritatii din Piata Universitatii era oferita si de consistenta acestor etichete magulitoare, doar cu anticomunismul poate nu s-ar fi ajuns la o manifestatie maraton.

Observ ca elitismul si anticomunismul sunt updatate si reambalate de adversarii PSD-ului si avem o Diaspora victimizata, o diaspora compusa “din ce are mai bun, mai cu spirit antreprenorial Romania”, in antiteza cu asistatii, batranii, taranii care-l voteaza cu Ponta asa cum Piata Universitatii se baza pe un electorat de calitate (intelectuali, fost detinuti poliitici, revolutionari-crema Romaniei) spre deosebire de votantii lui Iliescu (“prosti”, “lumpeni”, pensionari. Mai avem si Facebook-ul (“Miracolul din noiembrie. Revolutia Facebook” e titul unei carti aparute oportun) populat de o patura cultivata, tineri in majoritate, anti-pomeni electorale si anti-orice masura sociala din principiu (de ce sa dau din banii mei celor ce nu muncesc/nu muncesc suficient?) in antiteza cu telespectatorii televiziunilor de stiri pro-Ponta adepti ai redistribuirii.Oricum, de fiecare data cand dreapta a castigat, votantii sai au fost convinsi ca au cumva un rol mesianic, ca lupta impotriva "raului". Niciodata PSD-ul nu a reusit sa transmita votantilor sai ca au o misiune speciala si credibila, ca lupta de pilda pentru dreptate si justitie sociala. Ce-i drept, e cam greu cand guvernezi cu slogane de stanga si masuri de dreapta, cel putin in ceea ce priveste marile corporatii.In acesti 25 de ani anticomunismul pietei a evoluat la randul sau iar acum anti-putinismul ar putea sa preia o parte din mesaj.
Recent, din cauza generalizarii imprudente a ministrului Rus, au curs repede valuri de indignare pe Facebook. “Ii face curve si delicventi pe eroii nostri plecati afara, pe cei mai mari investitori ai Romaniei”. Daca Rus adauga prudent ca o parte a familiilor ramase acasa a celor din dispora se destrama din cauza distantei, copii devin anti-sociali iar nevestele divorteaza si isi refac viata, si e nevoie sa incercam sa aducem o parte din cei plecati acasa-era ok, asa cum ok era si daca Iliescu spunea in 1990 ca in Piata Universitatii sunt si elemente marginale, certate cu legea. Acum propaganda va prelua eticheta rezultata din generalizarea inabila, o va repeta obsesiv si nu m-ar surprinde prea tare sa-i vedem peste cateva luni pe domnii Liiceanu/Patapievici cu ecusonul in piept si pe Margineanu cu chitara in balconul Universitatii pe post de Paturca. In tot cazul, in preajma alegerilor din 2016 se va marja furibund in directia asta.

6 comentarii:

  1. Buna paralela cu piata universitatii 90 si excelent punctat in cazul Rus; desi el are in principiu dreptate in cele afirmate, modul in care a facut-o si mai ales generalizarea nepermisa sunt scandaloase.
    Sunt insa convins ca pe Rus nu l-a luat gura pe dinainte, ci a facut-o deliberat, in stilu-i atat de caracteristic.

    RăspundețiȘtergere
  2. In 1989 se executa o lovitura de stat cu sprijinul direct al KGB si CIA.....rusii au acceptat invazia americana din PANAMA in schimbul inlocuirii lui CEAUSESCU cu ILIESCU care ar fi fost o garantie a rusilor ca NATO nu vine chiar lange ei....CAI le-a tras presul de sub picioare rusilor iar "fenomenul PIATA UNIVERSITATII" a fost un maidan bine organizat la care au aderat evident si intelectualii...ulterior s-a aflat ca CRSITIAN PATURAC era un vagabond betiv nimerit intamplator si la SALA DALES si in PIATA UNIVERSITATII iar MARIAN MUNTEANU era securist de vaza omul lui Virgil MAgureanu zis SARPELE....Iliescu panicat a vrut initail sa trimita armata sa faca curatenie insa MOSCOVA la tras de maneca si l-a sfatuit sa trimita alti civili...si ce civili puteau fi mai eficienti decat minerii lui COSMA? Eu zic sa terminam cu tehnologia LOVITURILOR DE STAT MASCATE IN REVOLUTII si sa militam pentru construirea unui sistem care sa GARANETZE MINIME DREPTURI ORICARUI CETATEAN....Democratia nu este buna fiindca 50%+1 discrimineaza 50% minus 1..inotdeaunaMINORITATEA POLITICA va cauta sa ajunga la PUTERE mintind si Corupand...
    PS
    Excelenta daca la infiintare BNR avea 66% CAPITAL PRIVAT, in 1990 dupa perioada de adevarata NATIONALIZARE 1948-1989, vechii proprietari nu si-au luat banca inapoi?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Strict legat de BNR...ce alte afaceri restituite stiti? Afaceri, nu active imobiliare (terenuri, cladiri)

      Ștergere
    2. Toate afacerile de pe vremea de dupa razboi au fost INCHISE cu exceptia tiparirii de moneda.....aratati-mi ce nu s-a restituit in ROMANIA?
      De ce continuati sa credeti in cea mai simpla de dedus minicuna de pe planeta? BAncile CENTRALE (Nationale) sunt detinute de PERSOANE PRIVATE!

      Ștergere
    3. pai, ma uit in legea de functionare a BNR si nu spune pe nicaieri asta....daca era privata, oricum nu treceau cu CA-ul prin Parlament, isi alegeau actionarii conducerea in AGA

      Ștergere
    4. Vi se pare ca in ROMANIA se respecta LEGILE? Sau la profitul pe care fililala BIS in Romania (BNR) se incurca cineva de fleacuri precum legile? Legea e pusa pe NET asa de ochii oamenilor care inca gandesc pe sabloanele PUTERII CONCEPTUALE! Daca dumneavoastra veti realiza vreodata cat de mult va inselati si treceti de aceasta bariera mentala pe care v-ati impus-o singur cat de multe veti putea fi aflat! Nu se poate intelege REALITATEA OBIECTIVA daca nu se intelege un lucru simplu: LEII (ca si ceilalti bani) sunt AI UNEI COMPANII PRIVATE si aici este sursa RAULUI PE PLANETA!

      Ștergere