marți, 2 noiembrie 2010

1 euro pentru acest blog. E mult, e putin...?

Tocmai am citit un text pe blogul lui Dan Popa (Hymerion) care m-a pus pe ganduri (http://hymerion.ro/2010/11/02/28-000-de-dolari-pentru-acest-blog-e-mult-e-putin.html). Cum mi se pare esential pentru a intelege starea si conditia presei in acest moment, il voi afisa integral la final. Pe scurt, Dan ne povesteste cum a primit din partea unui publicitar de frunte o oferta super-tentanta, de includere in campania unor banci, “scorul” fluturat pe la nas fiind de 10.000 euro. Iar cand vorbim de 10.000 euro in on-line per site pentru o campanie, suma e chiar considerabila. Dan a refuzat sa accepte, absolut normal pentru un jurnalist care nu considera un neologism imposibil termenul de “etica” Vi s-ar fi parut normal sa scrie despre banci si sa le ia banii in acelasi timp pentru o campanie de promovare? Cand e de criticat-ciocu mic, cand e de laudat, toate boxele sus…? Dan ne mai spune inca ceva: ca a avut o oferta de a-si vinde blogul pentru 28.000 dolari si a refuzat de asemenea.

Daca mai e cazul, sa spunem ca Dan Popa e jurnalist pe financiar-bancar la Hotnews si a scris mult in ultima vreme despre procesele in lant declansate de clientii bancilor, grupati in mai multe asociatii, oferind tribuna blogului sau afiliat la Hotnews si punand practic umarul la coagularea acestor atitudini. Iar daca nu sunteti familiarizati cu termenii bancari si pasareasca financiara, tot ati cititi macar cateva din pamfletele sale cu si despre bancheri in ultimii doi ani. Ofertele de includere in campanii ample lansate de banci si chiar cei 28.000 de dolari pentru a-i cumpara blogul (presupun sub angajamentul ca nu va construi imediat altul similar-nu, Dan?) au venit insa dupa articolele in care a vorbit in extenso despre Asociatiile Clientilor Bancilor.

De ce Dan Popa? Pai ia sa vedem…ce jurnalist cu pareri critice, care sa si le expuna folosind o platforma cu vizibilitate si trafic, cunoasteti? Aaaa…gasiti in Ziarul Financiar asa ceva? (Ma rog, exista si exceptii, cum ar fi pozitia lui Cristian Hostiuc in replica la editorialul lui Misu Negritoiu de acum ceva vreme; exceptii pe care le numeri pe degete insa). Poate in saptamana Financiara, Bursa, etc? Adevarul, Evenimentul, Jurnalul? In afara de Adrian Panaite de la Curierul National si Ilie Serbanescu chiar nu mai pot enumera multe minti limpezi, pozitii consecvente in interesul celor care ii citesc si nu a celor care cumpara spatiile publicitare, Constinte. Exista bloguri care isi permit atitudini “contondente” dar cu trafic mult mai mic, deci mai putin periculoase pentru “imaginea” care inseamna totul in finaciar-bancar.Deci, cum sa nu se puna problema unei "investitii" de 10.000 euro sau chiar 28.000 dolari?

Sa nu ne mintim singuri, ziarele exista doar pentru a “capusa”principalii furnizori de publicitate nu pentru a informa publicul. Cand economia isi va mai reveni iar bancile vor dori iarasi sa crediteze vor dispare poate si cele cateva voci critice care exista in acest moment prin presa financiara (aparute in special datorita pauzelor din campaniile publicitare ale bancilor in ultimii 2 ani). Nu va mai fi poate momentul, nu va mai exista spatiu, conjunctura va fi alta, etc, etc. “Daca vrei sa critici, du-te nene pe blogul tau, vrei sa ne strici bugetele, sa ne distorsionezi cash-flow-ul? Cine te crezi, Mesia”?

Nu vreau sa mai fortez o comparatie Hymerion-Khris (si el cu un blog afiliat Hotnews), pentru ca banuiesc ca situatia e putin diferita si oricum, am abuzat de criticile la adresa lui Khris. Probabil ca Dan Popa are si un salariu de la Hotnews, in timp ce Khris se descurca pe cont propriu. De ce Khris a ajuns sa joace in spoturi ale BCR si sa se transforme in avocatul bancii in replicile care le ofera comentatorilor indignati? Pentru ca BCR a fost printre putinii care au oferit publicitate. Va imaginati ca poti fi critic cu cei care au postat un banner pe site-ul tau, chiar si atunci cand atitudinea ta e justificata, si sa speri ca acesta va fi mentinut cand expira contractul? Eu nu prea. In curand campaniile nu vor mai include insa bannere la vedere cu publicitate explicita ci atitudini binevoitoare cumparate, reclame mascate, etc. Alternativele? Sa faci trafic care nu tine de foame sau sa te “conformezi”. Pe termen lung, isi vor permite probabil sa spuna lucrurilor pe nume doar cei care fac blogging din hobby fara sa urmareasca profitul; cine vrea sa traiasca din blogging va face mai devreme sau mai tarziu compromisuri si un pact tacit cu publicitarii in dauna cititorilor. Din pacate.

Aacum vin in sfarsit la titlul acestei postari. Da, e vorba de un (1) euro. Eu nu sper sa fac bani cu acest blog si vreau totodata sa ajut cu el. Ma ofer deci sa-I ajut prin intermediul sau pe toti cei care si-au facut o afacere din blogurile lor si nu isi pot permite sa muste mana care ii hraneste sau pe cei care nu pot scrie lucrurile care le vor prin publicatiile la care inca lucreaza, cenzurati de sefii care nu vor sa strice relatii cu publicitarii sau autocenzurati de frica. Contra a 1 euro puteti scrie pe acest blog, eventual sub pseudonim, tot ce nu va permiteti la voi acasa, birou, blog, etc. N-o sa fac avere, il cheltuim apoi impreuna la o bere de socializare. Cum vi se pare? Inceputul unei prietenii frumoase?

Ca sa revin la Hymerion, jos palaria Dane! Aveti mai jos postarea sa:

28.000 de dolari pentru acest blog. E mult, e putin…?
“Uite, derulam cateva campanii interesante in care dorim sa te includem. E vorba de cateva banci (urmeaza numele lor) si de care credem ca esti interesat”, zice mailul unui foarte influent om din media online. Si cand spun foarte influent, am sentimentul ca stiu ce spun.Ii raspund, ca asa e politicos, spunandu-i ca sunt interesat de campanii, dar nu venite de la banci. Nu vreau niciun fel de potential conflict de interese si prefer sa am libertatea de a spune ce cred .“Dom`ne, poate nu ai inteles . Discutam de bugete de , sa zicem, 10.000 de euro”, zice.Nu ma intereseaza suma, poate fi oricat, dar daca vine de la o banca ii dau instant reject.Astept infrigurat raspunsul, banuind ca ori ma crede idiot, ori dobitoc. Ii spun intre timp si sotiei ca am o oferta de 10.000 de euro, care hai sa fim sinceri, nu ar strica nimanui, dar pe care am refuzat-o. Ma felicita, semn ca ca e ok.
Nu ma dau banii afara din casa, dar nici nu inteleg sa fac frumos doar la comanda unora.Promit ca daca ma mai streseaza cu asemenea anunturi sa spun care sunt bancile in cauza.
PS. Am avut o oferta de cumparare a acestui blog cu circa 28.000 usd si nu am vandut. Voi fii fiind imbecil, voi fi fiind inspirat…?

8 comentarii:

  1. In mod normal nu raspund unor asemenea articole, dar de data asta fac o exceptie:
    1. Ma acuzi ca am avut o atitudine binevoitoare fata de BCR in raspunsurile la comentarii. De unde deduci tu asta? Din faptul ca nu arunc in spatele bancilor toate vina pentru situatia creata? Cred ca vina este impartita, iar parerea asta nu este influentata de nimeni, ci de bunul simt care imi spune ca trebuie sa fiu echidistant, nu sa sustin o parte sau alta. Sau crezi ca sunt de partea bancilor doar pentru ca nu sunt 100% de partea clientilor nemultumiti?
    2. Niciun furnizor de reclame nu mi-a impus sustinerea anumitor puncte de vedere, iar toata reclama pe care o fac unor companii sau produse este marcata ca atare. Daca sugerezi ca in articolele mele sustin anumite puncte de vedere pentru ca ma plateste cineva, imi pare rau sa iti spun ca gresesti. Nu ma prostituez pentru bani, chiar daca unii cred asta.
    3. Au fost redactor-sef la un cotidian economic. Obisnuiai sa refuzi reclama doar pentru a putea spune ca esti independent?
    Stiu ca subiectul numit "sistem bancar" este unul foarte sensibil in momentul asta, dar nu putem inchide bancile pe motiv ca unii dintre clienti sunt nemultumiti. Cei nemultumiti se pot adresa justitiei, iar daca li s-a facut o nedreptate vor castiga.
    4. Am fost un blogger ok atunci cand am tot scris ca pretul locuintelor va continua sa scada, dar nu mai sunt ok atunci cand sustin alte puncte de vedere in care chiar cred. Adica sunt ok daca spun ce vor unii sa auda, dar nu mai sunt ok atunci cand spun ce nu vor unii sa auda.
    5.Nu ma deranjeaza criticile, dar ma deranjeaza sa vad ca mi se arunca in spate o gramada de chestii neadevarate. Din punctul de vedere al unora sunt platit si de PLD, si de Bobocea, si de banci, si de cei de la BVB si de multi altii. Eu nu mai am pareri proprii, toate au fost cumparate.

    RăspundețiȘtergere
  2. Noiembrie 2008:

    "Imobiliare: in medie, pretul pe m2 al imobilelor noi nu va scadea anul viitor cu mai mult de 5-10% comparativ cu media anului 2008 si asta din cauza faptului ca, costurile dezvoltatorilor cu materialele de constructii si cu forta de munca va creste in 2009 cu cel putin 10%. In aceste conditii, daca la o scadere a preturile de 10% adaugam o crestere a costurilor cu 10% rezulta o reducere cu 10-15% a profiturilor totale. Vom vedea in schimb, multe “oferte speciale” din partea dezvoltatorilor, de genul locurilor de parcare oferite gratuit si alternative mai convenabile de creditare. Cat priveste discrepanta dintre salarii si preturi, aceasta se va reduce treptat in urmatorii ani ca rezultat al unei cresteri mai rapide a salariilor comparativ cu cea a preturilor. O scadere brusca nu va avea loc."

    Octombrie 2010: scaderi 10-15%.

    ... esti prea... echilibrat. :)

    Parerile tale proprii sunt... regresii liniare gen CNP/INS.

    Combinatia pdl/bobocea/bcr e doar o coincidenta.

    RăspundețiȘtergere
  3. CD - o radiografie excelenta a presei romanesti, felicitari si la mai mare. Vorba aia, ne mai contrazicem noi cu alde costel sau horea, dar macar o facem pe principii nu pe interese... :)

    Khris - las-o ca macane si nu reusesti decat sa te scufunzi si mai tare... :D

    RăspundețiȘtergere
  4. @Cristian

    1. Cand vorbesti de o vina impartita intre banci si debitori privind situatia actuala cred ca gresesti. E ca si cum ai spune ca are vina sa si consumatorul de droguri asa cum are si furnizorul. Nu crezi ca furnizorul trebuia sa fie mai avizat in ceea ce priveste efectele consumului, decat cel care cumpara pentru prima data?...eu ca cred ca furnizorul de iluzii (banca) stia muuuult mai bine care vor fi efectele decat cel care s-a imprumutat peste masura (si el a pacatuit prin lacomie, de acord, dar nu IN ACCEEASI MASURA ca banca).
    3. Cand eram eu redactor-sef publicitatea nu prea mai intra...de acord, nu aveam eu ultimul cuvant cand venea vorba de acceptarea sau refuzul ei. tu ai insa un blog personal si ai putea aplica mai bine filtrele decat o puteam face eu cand transpiram la afacerea altuia.
    2, 4, 5. In ciuda schimburilor de replici dintre noi, cred ca tu ramai o persoana onesta, care pacatuieste insa prin prea mult ...echilibru. Vrei sa ai trafic si audienta cat mai mare si atunci relativizezi efecte si resposabilitati. De acord, solutia nu este demonizarea ci ..integrarea tuturor. Numai ca niste lucruri trebuie spuse, niste fenomene explicate.Altfel, la ce bun criza asta?...

    RăspundețiȘtergere
  5. AC: atunci cand vrei sa demonstrezi ca cineva greseste, ai grija ca stii ce vorbesti. In dec 2009 vs dec 2008, preturile in euro la nivel national erau cu 25% mai mici, iar cele in lei cu 15% (imobiliare.ro). Am fost departe? Unde este scaderea de 40-50% despre care unii spun ca ar fi avut loc in 2009?
    Daca luam in calcul datele INS, in decembrie 2009 preturile de tranzactionare erau aproape egale cu cele din ianuarie 2009.
    Mai vrei? Hai ca iti mai dau! Colliers spune ca fata de maximele din 2008, in Bucuresti, in T2.10 (deci nu in 2009) preturile la apartamentele noi sunt cu 28% mai mici.
    Stiu, toti astia mint, doar tu ai dreptate.

    Cristian Dogaru:
    1. Bancile au vina lor pentru ce s-a intamplat (ca si BNR de altfel), dar nu mi se pare ca vina ar fi exclusiv a lor. Este ca si cum cei de la McDonalds ar trebui sa refuze sa vanda mancare persoanelor grase, pe motiv ca persoanele respective sunt prea grase.
    Altfel, as vrea ca cei care dau bancile in judecata sa castige, macar pentru a forta bancile sa devina mai transparente si mai corecte fata de clienti.
    3. Au vazut cat de multa publicitate are zf spre exemplu (sau alte bloguri in general), si cat de putina am eu? Am refuzat o gramada de propuneri, dar nu le pot refuza pe toate. Eu scriu despre economie, iar pentru a nu genera discutii ar trebui probabil sa refuz orice fel de reclama.
    4.Ai gasit la mine pe site articole virulente la adresa cuiva (persoana sau companie)? Nu am castigat nimic din blog in primul an de blogging, deci as fi putut sa atac pe toata lumea, dar nu am facut-o. De ce? Pentru ca mi-am propus sa fiu echilibrat, nu vocal si/sau radical. Poate si din cauza asta am traficul pe care il am.
    Din pacate, nu pot sa nu observ ca, desi eu nu am nimic cu nimeni (in doi ani nu am atacat niciun alt blogger pe blogul propriu sau in alta parte) sunt o gramada de bloggeri care si-au facut un obicei din a ma critica tot timpul.

    RăspundețiȘtergere
  6. "Stiu, toti astia mint, doar tu ai dreptate."

    ... in sfarsit. :D

    Tu faci declaratii... la minut. In noiembrie 2008 deja te raportai la statisticile din decembrie 2008.

    Avem -50% la preturile de oferta. Valorile de tranzactionare sunt... mai praf.

    NU MA INTERESEAZA CE SPUNE COLLIERS DESPRE APARTAMENTELE NOI!!! :)

    Nu se vinde nimic, e wonderland.

    Bancile expuse pe cloace noi se vor comporta asemeni lui Gecko.

    RăspundețiȘtergere
  7. [P] de la... Educaţie.

    Khris mi-a blocat aipiu', probabil pe "segmentul" BCR.

    Unde-s bani din fund şi săul de porc se aşează lin pe obrăjori.

    Probabil era stipulat în contract.

    Mă rog, e criză, şi s-o fi resemnat în privinţa "obiectivităţii".

    RăspundețiȘtergere
  8. ...uh era doar preventie.
    S-o fi gandit sa nu prabusesc sistemul in timpul.... orelor de la scoala de luat banii cretinacilor. :D

    RăspundețiȘtergere