luni, 15 noiembrie 2010

Inca o dovada, daca mai era nevoie, a nesimtitirii bancherilor

Citesc si ma crucesc :” Discutiile aprinse pe marginea OUG 50 si implicatiile adoptarii acesteia intr-o forma populista ar putea pune o presiune atat de mare pe banci, incat ar putea considera ca nu mai este avantajos sa acorde credite persoanelor fizice, considera presedintele asociatiei bancilor, Radu Ghetea (vezi Conso). Las la o parte faptul ca musiu Ghetea e seful unei banci de stat, si din aceasta postura n-ar trebui sa ridice clontul prea mult ca nu tine de el politica bancii. Sa presupunem ca respectivul era doar portavocea bancherilor din Romania. Daca va amintiti bine, Ungaria a implementat deja o taxa pe profitul bancilor. La acea data FMI a marait amenintator, agenturile..pardon agentiile de rating s-au incruntat, analistii la ordin ai bancilor de investitii si-au refacut calculele in sensul deprecierii iminente a forintului in fata altor devize. Autoritatile maghiare s-au tinut insa tare si incet-incet, tema in cauza a iesit din centrul atentiei, forintul s-a depreciat initial si apoi si-a revenit, etc. Citesc tot de pe Conso “Guvernul francez a modificat legea creditului pentru a ajuta mai mult persoanele supraindatorate. Procedura falimentului va fi mai rapida, iar durata maxima a planului de rambursare a datoriei se va scurta cu 2 ani. In plus, executarea silita se suspenda temporar”. A, Domnu’ Ghetea, daca va pregatiti sa nu mai creditati populatia in caz ca OUG 50 se adopta in forma initiala, ce veti face nene daca apare prin absurd si legea falimentului personal? Ca doar pe la noi, la aborigeni, nu exista asa ceva…Le cereti creditacilor banii inapoi in avans ca represalii?

Si ce mare scofala ca nu se mai dau credite? Niste baieti destepti din imobiliare nu vor mai putea sa vanda la prosti cutii de chibrituri cu 3000 euro/mp? Niste retaileri de elctrocasnice vor ramane cu chinezismele lor in galantare? Nu se vor mai cumpara la fel de multe masini noi desi ne sufoca deja cele vechi? (apropos de masinile noi-ia faceti o vizita prin targul de la Vitan daca mai aveti cumva ideea prosteasca sa luati una noua…sa vedeti ce preturi, ce marci, ce chilipiruri la astea vechi). O sa ne faci un bine nene Gheteo daca nu mai dai credite, o sa invatam cumpatarea, o sa ne dozam mai bine economiile si , in primul rand, vom avea preturi decente pe pietele care crescusera pana acum speculativ. Eu pot sa stau bine mersi fara credite la o adica, da ia sa va vad pe voi bancherilor daca puteti sta fara bonusuri, fara dobanzile nesimtite aplicate fraierilor cocosati oricum de comisioane?

In cu totul alta ordine de idei, ati mai vazut ce face perechea euro-usd? Daca va amintiti, pe la inceputul verii se vorbea de dezmembrarea euro-zone, sub povara porcusorilor iar perechea era la 1,19. Apoi, pe nesimtite, dupa anuntul UE ca va sprijini Grecia, dolarul a tot scazut, dinamitat de temerile bine alimentate de cunoscatori ca vine inflatia post quantitative-easing, pana la euro/usd=1,42. Acum, dupa ce s-a anuntat ca se vor mai tipari inca 600 mld dolari, euro/usd e la 1,36 si descoperim ca se vorbeste intens de problemele..Irlandei. Ha, ha, ha. Am mai vazut filmul asta nu? Voi, cei care va tot framantati in ce valuta sa va plasati banii si n-aveti incredere in Benerel ca sa pariati pe leu…chiar n-aveti impresia ca cineva va ia de prosti? Si nu ma refer doar la pipsarii de pe Forex aici….

3 comentarii:

  1. Adica tu mizezi pe euroi? Stiu ca esti impotriva aurului (ca e bula) sau a argintului (tocmai voiai sa vinzi ceva lui Dan Selaru), insa nu e dolarul refugiul universal?

    RăspundețiȘtergere
  2. in vremuri tulburi, cu volatilitate, diversificarea e cea mai buna, desi banala, solutie...deci si euro, si dolar, si ceva lei, si aur, si argint.....asta la capitolul active monetare, ca aurul si argintul tot asta sunt....cine fuge doar intr-o singura directie si nu are nervii tari si stomac puternic iese in pierdere (ia dolari ca sa nu pice euro, euro ca sa nu vina inflatia pe dolar, aur pentru ca banii de hartie nu sunt de incredere, etc, etc....de regula la sfarsitul miscarii de crestere, si marcheaza pierderi pentru a intra pe altceva...ma rog, schema clasica).

    RăspundețiȘtergere
  3. Cristi,

    Am ajuns sa fac si eu un blog!!!

    http://abciconomics.blogspot.com/

    Incerc sa pun pe tapet efectele inflatiei asupra tuturor.

    RăspundețiȘtergere