luni, 2 ianuarie 2012

Profetii “Apocalipsei” merita recunostinta noastra

Stiinta pare sa fi demonstrat ca asteptarile Observatorului pot modifica rezultatul experimentului in care este implicat. Poate ca din acest motiv nu se cunosc Predictii in istorie care sa se fi bucurat initial de popularitate si care sa se fi implinit in final. Fie se produce catastrofa si descoperim apoi cu uimire ca un anonim ignorat avertizase asupra ei, fie avem alertari “de maxima audienta” care se dovedesc vorbe in vant. Mobilizandu-ne emotional pentru evitarea unui deznodamant neplacut, profetii Apocalipsei zilelor noastre (meteorologica, astronomica, financiara-ma rog, sindromul 2012) ne pun inconstient la treaba pentru a alege o varianta diferita a Realitatii.

Am intrat in 2012, anul conceput pentru tot soiul de scenarii apocaliptice dar si punct terminus pentru “renastere”, trezire spirituala, ma rog, “cum va place” vorba lui Shakespeare. Vom fi deci bombardati din nou cu predictii, cele mai multe apocaliptice, functie de inspiratia, fixatiile sau... interesele profetului. Pare la moda de pilda sa pariezi pe dezmembrarea zonei euro, pe un nou val de scaderi la bursa, pe recesiune in statele dezvoltate cu implicatiile de rigoare-somaj, prestatii sociale reduse, etc. Nu ma pot impiedica sa observ insa ca forta focalizarii opiniei publice pe catastrofe multiple tinde sa slabeasca dupa bombardamentul de acest tip la care este supusa de luni bune. In definitiv Criza dureaza cam de prin 2008. Nu zic ca problemele nu sunt reale (datoriile sunt tot acolo, ale statelor, persoanelor fizice si companiilor, cu un plus la state in ultima vreme) doar ca am intrat intr-o faza de constientizare si acceptare a situatiei si, evident, de cautare a remediilor reale de rezolvare, la nivel personal sau general. Daca va exista o prabusire a nivelului de trai, nu va fi decat una lenta, poate in generatii, pe masura imputinarii resurselor si desumflarii mentalitatii “crestere infinita pe credit ieftin”. Nu stiu daca vom trai mai bine in 2012 dar ar trebui sa invatam s-o facem cu mai putine palpitatii. 2011 a fost de altfel unul dintre anii bursieri cei mai volatili din istorie chiar daca s-a incheiat in final cu variatii reduse ale indicilor fata de decembrie 2010. E momentul sa numaram pana la 10 si sa rasuflam adanc, vorba personajului lui Octavian Cotescu din buletin de Bucuresti.

11 comentarii:

  1. cristian,am vazut recent filmul wall street.doua replici care merita retinute:"vanzatori de panica unor idioti creduli","bullmarket face bani,bearmarket face bani,porcii sunt macelariti".
    la multi ani!

    RăspundețiȘtergere
  2. Adevar graiesti....dupa roller coaster-ul emotional al ultimilor ani va urma asa cum zici si faza de linistire(acceptare) a realitatii, zici tu. Si lumea se va resemna oarecum. Ehe...draga domnule , showul abia incepe. Vom cobora din paginile ziarelor in strada. Acolo se va scrie istoria urmatorilor ani. Si nici ca vor mai conta predictiile pe care le vor face unii sau altii. Unii ca mine sau ca tine.

    Cu alte cuvinte nu cred ca va fi o fasaiala intinsa pe durata generatiilor asa cum zici matale ci lucrurile se vor transa mult mai din scurt si mult mai abrupt.
    Suna am apocaliptic pana la urma, nu?!

    RăspundețiȘtergere
  3. Cristian, ce zici de posibilitatile de investitie la diversele IPO care se anunta in 2012? Ma refer la tel, tgn, hidroelectrica, transelectrica, etc

    RăspundețiȘtergere
  4. hidroelectrica pare interesanta...in ideea ca va scapa odata de baietii destepti...tgn la fel, dar va coincide probabil cu anuntarea dividendelor iar pretul va fi mare...

    RăspundețiȘtergere
  5. Comparativ cu IPO din 2006-2007 tel si tgn sunt tot pe acolo ca si pret, daca statul vrea sa le vanda cred ca fie trebuie sa ofere un discount important si/sau sa dea dividende in perioada aia a.i. pretul sa creasca si sa para un IPO ieftin.
    O sa avem un an interesant din acest punct de vedere, bani sa fie ca oportunitatile vin.

    RăspundețiȘtergere
  6. eu as cumpara "preferata" lui Cristian: FP
    in ciuda prostiilor facute pana acum de Templetoni

    RăspundețiȘtergere
  7. vala@ FP are 2 probleme: SNP si Romgaz...ambele termina munitia cam in 10-15 ani....

    RăspundețiȘtergere
  8. 15 ani e un termen imens pentru un cumparator de actiuni
    esti deci de acord ca SNP si Romgaz nu termina munitia intrun an doi

    deci ramane?

    RăspundețiȘtergere
  9. eu unul apreciez spiritul civic al oamenilor, care vor sa-si ajute statul aflat la ananghie. De unde dai, Dumnezeu iti da.
    Cine va iesi cu portofoliul pe plus la finalul lui 2012 din actiuni, e bun de cinste. Si cei care vor iesi pe plus, vor baga profitul si jumatate din capitalul initial in medicamente :)

    RăspundețiȘtergere
  10. vala@ sigur, doar e la oferta....oricum mai bine fp decat sif, parerea mea...

    RăspundețiȘtergere
  11. Si eu sunt de acord ca oamenii sunt manipulati sa creada astfel de predictii si sincer m-am saturat de previziuni, de orice fel ar fi ele. E doar o pierdere de timp dar care consuma si destule resurse. Trist e faptul ca din urma acestor predictii se va un crea un haos total iar oamenii vor fi din ce in ce mai confuzi.

    RăspundețiȘtergere