marți, 1 iulie 2014

Bank run Bulgaria: pedepsirea elevului neascultator?

Bulgarii se confrunta cu o criza bancara de proportii, mii de deponenti repezindu-se sa-si retraga agoniseala pe fondul unui ajutor de urgenta UE de 2,3 miliarde euro. De ce se intampla asta acum? Dan de la Trenduri vine cu niste explicatii interesante. Experiment sau pedepsirea elevului neascultator?

Pentru varianta experimentului pledeaza ideea ca europenii trebuie obisnuiti cu posibilitatea de a-si pierde banii economisiti chiar daca n-au in banca mai mult de 100.000 euro. Ce s-ar intampla in acest caz? Bursele ar exploda si fara monetizari, piata imobiliara ar urca la cer-doar banii trebuie bagati repede in altceva, nu? Bancile Centrale ar putea urca dobanzile fara sa se teama de fuga investitorilor, etc...suna plauzibil?

Pentru varianta pedepsei: bulgarii au fost convinsi pe ultima suta de metri sa amane South Stream, au relatii bune cu rusii, multe fonduri rusesti or fi prin bancile bulgaresti. In plus, Bulgaria nu s-a inghesuit sa se imprumute cum a facut Romania in ultimii ani, deci merita „incurajata”...suna credibil?

Ma rog, poate fi si o combinatie a celor doua....sa vedem cum evolueaza ostilitatile. Pentru mine bursele arata oricum interesant, parca am senzatia de deja-vu la BVB. Ma refer la situatia din 2007 cand exista teama sa ai SIF-uri in portofoliu mai mult de cateva saptamani, cotatiile fiind supraevaluate. Acum, aceeasi retinere, din motive ce tin de iminenta schimbarii politicii monetare la nivel global (vezi niste avertizari ale Bancii Bancilor Centrale aici). Pareri? 

Un comentariu:

  1. Suntem in 2002 nu in 2007.Deocamdata s-a umflat doar bursa.Urmeaza imobiliarele,petrolul etc...

    RăspundețiȘtergere