luni, 28 iulie 2014

De ce beau fanii "racoritoarelor" apa de la robinet

„Cine se concetrează prea mult pe detalii pierde din vedere ansamblul” este un principiu ce funcționează și în deciziile noastre de consum, după cum reiese din următoarele două exemple.
Sunt convins că mulți dintre cei care consumă regulat „răcoritoare” (mă rog, cât de răcoritoare pot fi băuturile saturate de zahăr), n-ar bea apă de la robinet cu sufletul împăcat și au o strângere de inimă când o pun chiar și la ceai sau cafea. Chiar dacă n-am auzit recent de îmbolnăviri în urma contaminării cu microorganismele aduse pe țevile rețelei publice de apă și canalizare, puțini se încumetă să bea banala apă de la robinet (taxată cu aproximativ 6 lei/mc), mai ales că există soluții mai „sănătoase”, mineralizate, etc îmbuteliate la „numai” 1 leu/litrul (5 lei costă uzual o sticlă de 5 l de apa plată). În plus, e și o chestie de imagine, pari cam pauper, mai la marginea societății (de consum) dacă bei apă de la robinet în loc să apelezi la purificatoare, dozatoare, apă limpede de izvor la PET, etc. Cu ce apă credeți că se prepară însă băuturile răcoritoare? 
Cu apă de munte rece ca gheața, cu apă microbiologic pură, apă minerală, cu apă plată sau cu cea mai comună apă la îndemâna producătorilor, cea care să le maximizeze marja de profit? Oricum, dacă ar fi fost altfel de apă decât cea „de la robinet”, companiile ne-ar fi anunțat repetat prin tot soiul de reclame.... Ideea este că cei care n-ar pune gura pe apa de la robinet decât chinuiți intens de sete, n-au nici o problemă să o consume sub forma de băuturi compuse în principal din această apă deoarece au sub nas produsul finit și nu se mai gândesc la ingrediente. 
Mă rog, nu apa e problema principală la răcoritoare, încercam doar să arătăm cum se pierde din vedere pădurea urmărind prea atent copacii.
 Ceva similar se petrece în cazul Calgonului. „Masina de spălat trăiește mai mult cu Calgon, nu?”. Cât de mult însă și cu ce preț? Pentru cineva care spală la 2-3 zile și folosește cu dărnicie Calgonul, în aproximativ 2-3 ani mai cumpără o mașină de spălat numai investind în „protecția” celei vechi. Merită? Luați în calcul că 2 ani este oricum perioada în care mașina este în garanție. 

7 comentarii:

  1. Ghinion!

    Coca Cola si Pepsi trateaza "apa de la robinet"... garantat 100% fără microorganisme, fără clor.
    Totuși, dacă găsești o sticlă cu bulbuci solizi, te poți adresa oricărui orificiu OPC care va trimite produsul la singurul laborator autorizat din România unde agentul privat plătește buletinul de analiză corect... la negru.

    Despre zoaiele securiste de genul phooty splash nu stiu nimic, dar imi... imaginez.

    Depinde și ce-ți curge la robinet. Nu toate localitățile sunt scutite de clor cu puțină apă sau nevertebrate decedate, iar ruralii cu hidrofor, cu toate filtrele lor... boș, schimbate după două pahare, ar face bine să vâneze ofertele la... phooty splash. :D

    RăspundețiȘtergere
  2. despre criza nu mai auzim nimic ... ca vad ca toate sunt roz ... nici macar conflictele armate n-au reusit sa mai estompeze verdele de pe burse

    RăspundețiȘtergere
  3. vom auzi si despre criza..probabil ca este prea proaspat momentul 2008-2009 in memoria colectiva...

    RăspundețiȘtergere
  4. Exista si alte produse anticalcar, mult mai ieftine decat calgon si care te costa intr-un an cam 30-40 de lei... merita? cred ca da...

    RăspundețiȘtergere
  5. Daca nu s-ar folosi niciun produs anticalcar in zona in care locuiesti (toti ar avea aceeasi sursa de apa), care este procentul masinilor de spalat care s-ar putea defecta in 5 ani din cauza depunerilor de calcar?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. cu ce influenteaza masina vecinului faptul ca eu folosesc sau nu calgon in masina mea? eu ziceam doar ca ai mari sansele sa cumperi inca o data masina de spalat in numai 2 ani daca folosesti calgon, cam cat ai garantia la masina daca nu folosesti si se strica....

      Ștergere
  6. Garantia nu acopera defectiunile din cauza depunerilor de calcar. Oricum, daca in mai putin de 2 ani ti se strica masina de spalat din cauza depunerilor de calcar, ai probleme mult mai grave cu sanatate ca sa te preocupe "viata" unei masini de spalat.

    Poti privi "investitia" intr-un astfel de produs ca pe investitia in orice fel de asigurare. Daca riscurile sunt reale, te poti gandi sa dai bani pentru asta, dar de cele mai multe ori, ca si la asigurari, riscurile sunt mult prea mici pentru a merita costul.

    Sunt zone din tara unde riscul ca masina de spalat sa se strice din cauza depunerilor de calcar in 5 ani este real si acolo poate merita sa platesti 4-5% pe an din valoarea masinii de spalat pentru a elimina acest risc, insa nu stiu care este cu adevarat rata de succes a unui astfel de produs si cat este de fapt marketing.

    Ce inseamna risc real, e o cu totul alta discutie si depinde mult de posesorul respectivei masini de spalat. Daca eu as sti ca sigur 25% din masinile de spalat se strica in 5 ani de folosinta din cauza depunerilor de calcar, tot nu as considera ca merita sa platesc 5% pe an din valoarea masinii doar pentru acest risc.
    In primul rand nu este singurul motiv pentru care se strica masinile de spalat (poate nu este nici macar in primele 3 defectiuni posibile la o masina de spalat) si nici nu consider ca este o problema grava daca as fi ghinionistul caruia i se strica masina de spalat in 5 ani din cauza depunerilor de calcar.

    RăspundețiȘtergere