duminică, 6 iulie 2014

De câte ori ți-ai schimbat frigiderul în 2014?

Credeți că ultimul Zanusi o să va ofere o „experiență de utilizare” mai bună decât vechiul Arctic din dotare? Ați schimba televizorul cumpărat acum 3 luni pentru a trece la modelul superior, unul cu super-extra-ultra-HD? Pariez că nu, e vorba de achiziții cu bătaie lungă în ambele cazuri, electrocasnicele nu sunt produse „aspiraționale” precum...telefoanele și tabletele. Și aici intru de fapt în subiect. „La ce interval de timp vă schimbați telefonul mobil?”erau întrebați vizitatorii unui site despre gadgeturi. Majoritatea le țineau puțin, destui schimbau smartpone-urile de mai multe ori pe an. Sigur, un frigider second-hand îl vinzi mai greu, dar graba de a ne descotorosi de gadgeturile tehnologice care nu mai au patina noului ține și de marketingul agresiv al producătorilor, recenziile entuziaste pe bani (deși  nu se declară mereu asta) de pe net și standardele grupului din care fac parte adolescenții.

Sunt mult mai multe reclame la telefoane mobile decât la frigidere, mult mai multe review-uri la tablete decât la televizoare iar ironia grupului de prieteni („ia uite ce telefon antic are X”) realmente doare pentru un adolescent dependent de părerea anturajului. Ce se poate face? Cel mai la îndemână este să faceți niște comparații. Ce aș primi de aceeași bani? Cum un smartpone performant a ajuns să coste cât un frigider și un televizor led medii luate împreună, întrebarea următoare este dacă chiar merită costurile? Ce poți face cu un smartphone performant și nu poți face cu unul low cost? Cu ambele poți consulta mailurile primite și frunzări internetul, poți face fotografii de calitate relativ slabă, poți ascultă ceva muzică și naviga cu gps-ul. Se justifică să plătești 2.000 lei în loc de 300 de lei pentru un procesor mai rapid, memorie ceva mai mare, fotografii un pic mai reușite? Și să faci asta de câteva ori pe an?  

Iar daca tot vorbim de mobile, am remarcat doua "detalii" cvasi-ignorate: indicatorul SAR si utilizarea parazita. SAR-ul masoara radiatia, trebuie sa fie sub valoarea de 2 W/kg in Europa, si nici un review facut pe site-urile pentru gadgetari nu il baga in seama pornind de la ideea ca toate sunt oricum sub limita maxima. Or, nu e acelasi lucru sa ai SAR de 1,5 sau 0,2, nu? Mai ales daca vorbesti destul de mult si nu iti este indiferent daca o sa-ti faci creierul pulbere peste 10 ani..Ati incercat sa observati cu ce se mai ocupa calatorii din metrou? Foarte putini mai citesc ziare, cei mai multi freaca mobilele. Jocuri in principal, frunzarit internetul (facebook mai ales), etc. Un timp care poate fi folosit pentru introspectie, pus ordine in idei, trasat niste prioritati, observat natura umana din jur a fost parazitat de folosirea mobilului. Si ce primesti in schimb? Iniformatie fara relevanta de cele mai multe ori, gargara cu amicii, jocuri fara utilitate practica....Unul dintre putinele momente pentru reflexivitate-mersul de acasa la job-a fost anexat de joaca pe mobil. 

Un comentariu:

  1. Eu pana anul trecut aveam un dumbphone Nokia si un PDA antic Fujitsu Siemens N560... PDA-ul a murit de batranete :D, asa ca m-am lasat convins sa iau on Note 2 SH. Nu cred ca-l voi schimba in viitorul apropiat. Eu cred ca tine totul de mentalitate. Influentele de peste ocean ne conditioneaza sa devenim consumatori, sa cumparam gadgeturi tot mai noi. Dar ceva asemanator am trait si cand eram in facultate. Doar ca atunci gadgetul era calculatorul. Si mai faceai cate un upgrade la memorie, placa video etc. ca sa poti juca nuj ce joc.

    RăspundețiȘtergere