duminică, 27 iulie 2014

Investitii "placebo": leacuri si vindecatori

Poțiuni magice, hapuri naturiste miraculoase, tehnici originale de vindecare care n-au de-a face cu medicina clasică. Cum separăm potențialul benefic de excrocherie?
Am asistat în ultimii ani la o explozie a preparatelor naturiste și tehnicilor de vindecare care ocoleasc soluțiile medicinii clasice. Cum afli dacă poțiunea magică care ți se oferă la un preț piperat este eficientă prin conținutul sau și nu este doar un camuflaj placebo pentru compuși ineficienți sau poate chiar nocivi pentru tine? Și asta fără să testezi repetat produsul în cauză? Chiar dacă nu avem strategii miraculoase de recunoaștere a imposturii unor companii ce vând un anumit produs naturist drept panaceu universal, putem propune măcar câteva repere:
*produsul în cauza folosește un ingredient natural recunoscut pentru proprietățile sale? Aduce și studii în sprijinul eficacității produsului sau doar se limitează la recunoașterea sa largă? Întrebăm asta deoarece bunica nu obișnuia să ne dea ceaiul de musețel sub formă de păstile. Chiar dacă în stare naturală o plantă poate avea proprietăți curative, nu e la fel de sigur că prelucrată și transformată în pastile își va păstra efectele benefice. Departe de noi să negam avantajele și proprietățile „farmaciei verzi”, tot ce spunem este că o companie care vinde preparate având la bază diferite plante recunoscute în natură pentru proprietățile lor curative ar trebui să aducă dovezi (studii) care să ateste că respectivele proprietăți nu dispar prin prelucrare, altfel totul rămâne în stadiul de loterie sau...placebo.
*ce strategii de marketing sunt folosite? Să aduni declarații ale unor martori fericiți și mulțumiți de efectele produsului este cât se poate de neprofesionist. Clientul potențial care ia cunostiinta de acestea nu are de unde să știe câți utilizatori nemulțumiți au fost totuși ocoliți de la interviuri. Nu în ultimul rând, prin ce canale se promovează produsele? Dacă reclamele apar prin presă tabloidă și sunt gândite în stilul tabloid, un clopoțel de alarmă trebuie să înceapă să sune.
*care este prețul de comercializare? Având în vedere că vorbim de prelucrarea unor plante tradiționale și nu este prea multă tehnologie implicată în majoritatea cazurilor, prețurile mult prea piperate sună suspect. Nu uitați că plătiți deja pentru tratamentul gratuit oferit de stat pentru bolile incurabile (ne referim la contribuțiile pentru sistemul de asigurări de sănătate care vi se rețin din salariu toată viața) iar să supralicitați pentru produse naturiste, care nici măcar nu vin cu argumentul unor studii serioase privind eficacitatea lor, ar putea reprezenta un efort financiar greu de susținut pe termen lung. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu