joi, 25 noiembrie 2010

Ce veti face pe 7 decembrie?

Veti gasi din ce in ce mai multe referinte pe net legate de aceasta data, un fel de Armaghedon pentru bancile din Europa (vezi aici). Initiatorii spera ca inititiva lor, imbratisata de cat mai multi deponenti, va provoca probleme de lichiditate serioase bancilor (daca nu ma insel, in Romania, rata de solvabilitate la nivelul sistemului e undeva la 10-12%-cu alte cuvinte, simplificand, daca 13 din 100 isi cer banii inapoi, banca ridica din umeri), poate chiar niste falimente. Pe scurt, daca esti nemultumit de practicile bancare, daca esti indignat de felul in care autoritatile au decis sa salveze banci imprudente cu banii publici, daca esti satul de eficacitatea lobby-ului bancar, e momentul sa iti retragi economiile pe 7 decembrie. E clar ca nici o institutie europeana nu ar rezista la un val de retrageri de, sa spunem, 15% din capitalul atras.

Sigur, ma pot gandi la niste imprumuturi-fulger de la Bancile Centrale, desi nu imi pot imagina ca se vor putea furniza in regim de urgenta altceva decat biti, nu si bani de hartie proaspat tipariti. Ma pot gandi de asemenea ca in ipoteza in care foarte multi deponenti isi vor retrage banii, se vor cauta directii de plasare a acestora si de aici un puseu inflationist de scurta durata. De acord, daca miscarea nu devine una de masa, cine retrage bani risca sa piarda niste comisioane, egala ca valoare cu dobanda pe 1-3 luni (mai mult la valuta). Sunt constient ca o astfel de masura extrema contine si riscuri, bancile ar putea iesi chiar mai intarite in urma sa daca se termina cu un “fas”. Personal, consider ca este mult mai eficace o boicotare a bancilor pe termen lung-refuza sa mai economisesti in depozite daca sumele salvate sunt neimportante, elimina serviciile “de moft” (chiar iti trebuie internet-banking?), cardurile de credit si descoperitul de cont, nu te imprumuta cu nici un chip. Confruntate cu o pierdere a clientelei pe termen lung bancile vor fi mult mai lovite decat in cazul unei migratii scurte urmata de o revenire a banilor.

Ce voi face totusi eu?

  1. In primul rand, am decis sa imi tin integral banii la CEC cu ceva timp in urma. Si pentru ca fondurile din…Fondul de Garantare abia fac fata unui faliment mediu, si pentru ca vreau ca profitul obtiniut in urma economiilor mele sa mearga intr-un buzunar public. Va sfatuiesc sa faceti asta pe cat mai multi. Stiu, serviciile nu sunt la superlativ, mai gasesti mamaite incete la ghiseu, dar cum spuneam, de ce sa cotizati la bunastarea bancherilor straini?
  2. In al doilea rand, voi cere cu cateva zile inainte de 7 decembrie ca banca sa imi pregateasca o suma mai consistenta pentru retragere. Asta va sfatuiesc si pe voi. Daca lucrurile nu iau o turnura proasta pentru banci-veti lua din timp pulsul evenimentului-puteti decide sa ii lasati totusi pe loc. Daca subiectul devine tot mai popular iar programarile bancilor pentru retrageri tot mai indepartate, poate ar fi bine chiar sa ii ridicati. Iar daca nici nu e vorba de sume impresionante, nici n-ar strica sa-i tineti totusi acasa, la dobanzile din prezent, mai ales pentru valuta , nu pierdeti mare lucru. Oricum, a fi deponent reprezinta o nada pentru servicii viitoare care iti pot fi bagate pe gat cu mare talent.


23 de comentarii:

  1. Am intrebat-o deunazi pe finantista noastra de la firma ce trebuie facut ca eu sa imi primesc salariul cash si nu pe card. Ca asa am eu chef!
    Era sa scape cana de cafea din mana, atat era de socata :))

    Si daca scoatem banii ce draq facem cu ei? Macar intr-un depozit tot mai iei ceva dobanda. Dar asa, ti-i mananca inflatia.
    Si nu, nu vreau sa aud de aur, petrol si ferme!

    RăspundețiȘtergere
  2. internet banking nu e deloc un moft.

    cum poate fi un moft sa intru pe internet si sa fac plati in conturile trezoreriei, sa fac plati la utilitati etc.?

    in plus acest moft nu ma costa decat fix 1 RON pe luna

    si nici cartile de credit sau over-draft-urile nu sunt mofturi; mofturi sunt nesabuintele oamenilor

    un over-draft sau un CC iti prinde bine sa le ai activate si sa nu te folosesti de bani decat daca ai cu adevarat nevoie (o situatie de urgenta) dar sa pui banii cat poti de repede inapoi

    + un al tip: un CC il poti folosi pentru plati online si la cumparaturi; la sf. de luna inchizi frumos soldul; care-i treaba... in caz de clonare de card expui banii bancii si nu sold(urile) principal(e)

    RăspundețiȘtergere
  3. multumesc functionarilor bancari care ma citesc...remarc ca au devenit foarte subtili..candva manuiau insulta, acum fac insinuari nevinovate si PR discret....

    RăspundețiȘtergere
  4. pe 7 decembrie o sa-mi fac curaj si o sa mai fac un depozit la oferta promotionala BCR la euro cu 4%/an ( depozit pe trei luni )... si nu , nu sunt functionar bancar si nici pr

    RăspundețiȘtergere
  5. mihai@ intreaba mai intai la ghiseu daca se percepe comision la retragerea de numerar la scadenta....iti dai seama ca oferta bcr a fost facuta doar pentru o perioada extrem de limitata, nu?....altfel, e treaba ta ce faci cu banii tai...stiu oameni care platesc dobanda de 12% la ipotecar la BCR...si lor li s-a parut ca e treba lor ce fac cu banii lor in urmatorii 30 de ani...de gustibus

    RăspundețiȘtergere
  6. evident, era vorba de DAE la euro in exemplul de mai sus...

    RăspundețiȘtergere
  7. Daca te referi la mine ca fiind functionar bancar, te inseli; lucrez in IT (si nu la banca)

    Punctele ce le-am enumerat le consider niste aspecte ce tin de confortul meu.

    Bnacile trebuie restructurate fundamental. Dar in nicun caz prin retrageri ale deponentilor. De ce ar vrea sa isi retraga deponentii banii? Ce sa faca cu ei? De mancare nu tin. Sa ii "investeasca" in altceva? AI spus si tu ca pot iesi la fel de bine bancile dintr-un astfel de scenariu.

    RăspundețiȘtergere
  8. Nu toti initiatorii cred ca se vor provoca probleme de lichiditate serioase bancilor. Cel putin nu pe 7 decembrie, poate la miscarea din ianuarie.. sau cea din martie... :D

    In prima faza se doreste tragerea unui semnal de alarma. Trezirea a cat mai multi oameni. Iesirea din amorteala. Punerea unor semne de intrebare. Inceputul schimbarilor de mentalitate.

    Ulterior, mai vedem. Exista oricum o gramada de alternative. Iar intr-o buna zi poate reusim sa renuntam de tot la moneda, cine stie... ;)

    RăspundețiȘtergere
  9. Mda, nu stiu cum s-ar putea renunta la moneda
    om trai si om vedea. Mai degraba vad aparitia unor moede alternative si o descentralizare.

    Doar daca ne intoarcem de unde am plecat acum mai bine de 2000 de ani (civilizatia actuala): la agricultura si fiecare la ograda lui.

    Eu nu pot sa cumpar hrana (sau alte produse si servicii) vanzand biti la schimb; dar nu-i bai, daca va fi sa vina si vremuri din astea ma apuc si de altele.

    RăspundețiȘtergere
  10. Exact. Descentralizarea e primul si cel mai important pas... ;)

    De intors nu ne mai putem intoarce acolo. Am evoluat foarte mult dpdv tehnologic chiar daca vom face un pas inapoi, ba poate acesta ne va ajuta pe unii sa avem o imagine mai de ansamblu.

    RăspundețiȘtergere
  11. Cristian,

    Vezi sa nu te ridice de guler vreo doua costume negre pentru instigare la periclitare siguranta nationala...

    am zis

    RăspundețiȘtergere
  12. "daca esti satul de eficacitatea lobby-ului bancar" ... multumesc
    "nici o institutie europeana nu ar rezista la un val de retrageri" ... spre deosebire de cele africane ...
    "refuza sa mai economisesti in depozite" ... mda, cumpara aur ... eventual niste ferme ... cultiva ... gud lac

    darkstar
    sper ca nu lucrezi in banca...caci ar trebui sa te cert pentru dezinformare: internet bankingul nu costa doar 1 ron pe luna ... trebuie sa spui si de comisioanele de transfer...ca altminteri clientii o sa te acuze ca nu i-ai informat ... desi stiu cu certitudine ca si daca le spui isi permit sa nu tina minte si sa acuze ... but it comes with the territory
    altminteri te felicit sincer ca ai inteles ca exista si lucruri bune in viata... internet bankingul e unul din ele :)

    cristian
    sunt convins ca te citesc si functionarii bancari doar ca nu comenteaza ... as putea sa fiu eu o (ne)fericita exceptie ... nu-i asa ca te bucuri?

    PS pe 7 decembrie sa stau incuiat in banca ... in tezaur mai precis ... ca geamurile se pot sparge ... am calculat ca am aer pentru o zi ... stiti careva de unde se poate cumpara un SCUBA(Self-Contained Underwater Breathing Apparatus)?

    RăspundețiȘtergere
  13. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  14. i-conomics, deci persoanele care isi scot in mod corect si cinstit banii LOR de la banca atenteaza la siguranta nationala ?

    Dar statul care atenteaza zilnic la siguranta noastra a tuturor ? Care ne jumuleste prin impozite si ne fura pe ascuns prin inflatie ? Pe asta n-ar trebui sa-l desfiintam oare ?

    Adica cineva care are cap sa recunoasca ca sistemul e putred si sa spuna asta cu voce tare e baiat rau si trebuie luat de guler ?

    Iar bancile care ne omoara cu reclame si cu articole platite, cu manipulari si spalare de creier, care privatizeaza profiturile si apoi nationalizeaza pierderile.. astea sunt ok ?

    Curat 1984 coane... :)

    RăspundețiȘtergere
  15. vala@ "exista si lucruri bune in viata, internet-bankingul fiind unul dintre ele"...nu ma leg de alte rautacisme din replica ta, o sa te judece colegii mei, academicienii...tu ce mama masii te simti asa extaziat de internet-banking? ai doar 3 firfirei pe cont ca sa nu ai dureri de cap ca te va gasi un hacker mai inventiv? ....cine e sificient de nebun sa doarma linistiti cu banii din contul legat la internet banking? sia sta pentru ce? ca sa nu iti misti tu funduletul de pe scaun o data pe luna sa iti platesti la banca de langa bloc 3 amarate de facturi? maaaaaare comoditate ce sa zic, de mult aalergatura te scuteste internet bankingul...

    RăspundețiȘtergere
  16. Nu înţeleg adversitatea faţă de un serviciu online, dar în fine fiecare face ce vrea (şi înţelege cât poate)

    În plus nu am acest serviciu doar pentru 3 factori; am specificat în primul post că fac şi plăti în unele conturi ce trezorerie. Poate unii dintre voi nu ştiu ce înseamnă să te duci să plăteşti impozit,TVA, CAS, şomaj,CASS si alte din astea luna de luna

    Iar 2 lei şi ceva fac cât 2 bilete de ratb.

    RăspundețiȘtergere
  17. care-s academicienii aia ? felcerul ?

    fac mai mult de 20 de plati lunare da' mici

    am doar 3 firfirei in cont...deci asta cu hackerii e linistitoare... oricum hackerii sunt in fond niste draguti ... trimit niste emailuri de phishing destul de funny...

    mama masii? ... iti spun eu: e bunica-sa

    chiar nu doresc sa te supar... dar deh asa-s astia din banci: niste frustrati...

    flavian
    "bancile care ne omoara cu reclame si cu articole platite, cu manipulari si spalare de creier" ... ai dreptate ... ne i-a prea mult timp ... o sa incercam cu furadan

    RăspundețiȘtergere
  18. @Flavian:

    Legal ori ce cetatean are dreptul sa isi scoata banii din banci cand vrea el. (de faot nu e chiar asa... ca bancile te pot intarzai o periada daca vrea muschiul lor)

    Bancile isi fac de cap asta este clar, si ar merita reglementate in mod mult mai serios, fortate sa fie transparente si fair fara de clienti. Protest impotriva lor este ok.

    Initiativa cu retragerea banilor brusc... nu mai e ok.. nu de alta dar daca cad bancile brusc cade si economia si atunci foarte multi oameni ar fi pusi in dificultate de a si sustine existenta.. si asta se cam incadreaza la siguranta nationala ori cum ai intoarce-o..

    Nu de alta... dar romania .. face nota discurdanta cu statul de drept... din ce in ce mai mult... asa ca...

    RăspundețiȘtergere
  19. vala@ vad ca iei in calcul furadanul...imprudent...aveti credite de recuperat, unele date pe o..generatie. altfel, am o nedumerire..vad ca postezi cumintel, pro-banci, ca functionar onest de ghiseu ce te afli...de ce ai ales sa o faci anonim? nu puteai sa lansezi si tu blogul, sa zicem, Ionel BANCULESCU? Sau cum oi fi tu in buletin...nu critici, nu dai din casa, nu riscai o penalizare la serviciu, poate chiar o promovare la cum speli tu rufele murdare din banci la modul bascalios...ia te rog, ia in calcul si asta, poate fi inceputul unei frumoase prietenii.. la vedere

    RăspundețiȘtergere
  20. Legal ? Stat de drept? Reglementari ? Ma lasi... :)

    Niste aberatii scornite de diverse grupuri de interes, votate stim noi cum de niste politicieni penibili si pe care unii le numesc legi. Ulterior au pretentia sa le mai si respectam. Yea, right.

    Unde au disparut bunul simt si ideea de a fi rezonabil ?

    RăspundețiȘtergere
  21. cristian

    la ce credite sunt prin banci, furadanul e ca o lingurita cu miere ... but please dont tell

    "la revedere"... asta inseamna ca ne despartim?... asa repede ? ...pacat...
    totusi daca reusesti sa treci peste incognito-ul meu iti stau la dispozitie pentru viitoare suturi in banci ...

    si in continuare sper la postari mai echilibrate si educative din parte-ti ... pe partea de banci zic ...

    RăspundețiȘtergere
  22. La orice retragere de valuta sau lei la ghișeu se percepe comision, de obicei procent din suma. Si cum valuta nu se poate retrage decât de la ghișeu, acel 4% dobândă pe an se subțiază considerabil dacă, sa spunem, retragi banii după o luna. Poți câștiga cam 0.5%. La 1000 de EUR înseamna 5 EUR. Se merita? Din punctul meu de vedere, cam nu prea. Dar în vest e și mai rău la depozite.

    In fine, în data de 7 decembrie, nu cred ca se va întâmpla mare lucru. Dupa cum se poate observa ușor, e greu de renunțat la confortul banilor. Si multi prefera sa fie doar spectatori fără a se implica prea mult în mersul evenimentelor.

    Așadar, marșez pe faptul ca va fi o zi obișnuită ca oricare alta.

    P.S. Nu sunt Cristian Orgonas :)

    RăspundețiȘtergere
  23. vala@vorbeam de o prietenie la vedere si nu lansam un "la revedere", ai inteles gresit....ma rog, te mai astept pe aici sa iei partea bancilor, e nevoie si de avocatul diavolului uneori....

    RăspundețiȘtergere