joi, 4 noiembrie 2010

Un popor de “supravietuitori”

Se spune ca fiecare popor isi merita conducatorii. Isi merita deci romanii actuala clasa politica obsedata de propria capatuiala, inevitabil prin spolierea proprietatii publice? Suntem deci hoti, lenesi, flecari si incapabili de coagularea unui proiect concret astfel incat sa ne fi generat conducatori dupa chipul si asemanarea noastra? Aici fiecare isi poate da propriul raspuns, eu imi amintesc ca Bismark afirma (referindu-se la politicienii autohtoni) ca a fi roman nu e o nationalitate ci o profesie. Si nu are perfecta dreptate neamtul? Ce a facut aceasta populatie timp de veacuri? Ne-au calcat romanii, popoare migratoare de tot soiul, turci, tatari, rusi, etc. Nu le-am putut opune rezistenta fatis, ne-am amestecat insa cu ei si i-am integrat pe cei ramasi aici. Pentru a supravietui a trebuit sa fim maleabili, flexibili, sa ne adaptam permanent, sa profitam de avantajele vremelnice, “capul plecat”, fa-te frate cu dracul”, etc, etc. Si oare ce reprezinta furtul, jefuirea banului public, catararea in functii guvernamentale caldute si agatarea cu dintii de pozitiile care confera privilegii? Nu cumva expresia aceleiasi obsesii de supravietuire? "Aduna repede ca harciogul, fura de la altii daca nu ai de unde, pune de-o parte ca nu se stie mai tarziu, asigura repede urmasilor resursele necesare, pana nu pune altul mana pe ele". E ca si cum cel care a rabdat de foame intr-o viata trecuta devine obez in cea viitoare pentru a-si astampara foamea psihologica. Ne meritam deci conducatorii, ei reprezinta doar exacerbarea unor trasaturi specifice ale poporului roman (bineinteles, exarcerbarea trasaturilor negative, cine insista sa fie ales expunandu-si partea buna nu ajunge sa candideze).

Suntem insa harnici si inventivi, romanii fac treaba buna cand pleaca la munca afara. Pai, nu vad nici o contradictie aici, e tot o adaptare la mediu, trasatura in care excelam. Aceeasi intelepciune practica ne fereste de pericolul..idealurilor. Ca orice specie preocupata doar sa se perpetueze, stim instinctiv ca asta reprezinta doar o pierdere de vreme si irosirea unor energii pretioase. Nationalismul si ultra-ortodoxismul cultivate de legionari au fost posibile pentru ca multi dintre purtatorii camasilor verzi nu erau romani neaosi (multi “machidoni”). Iar fara modelul extern-vorbesc de nazisti si fascisti-probabil ca n-am fi avut nici noi o miscare de extrema-dreapta. Aceeasi poveste in cazul pasoptistilor. Modelul contaminant al altor state, importat datorita unei minoritati studioase care a revenit in tara cu ideea revolutiei, si multe elemente ne-autohtone (Negruzzi, Rosetti, Kogalniceanu-parca nu sunt chiar nume romanesti). De altfel nu prea s-a murit in istoria noastra pentru libertate, idei crestine, mesianisme, etc. Au existat revolte sporadice care plecau in majoritate de la neajunsuri materiale, acte de nesupunere pornite din orgoliul si dorinta de marire a unor conducatori (episoadele Stefan cel Mare, Mihai Viteazul, Tepes, etc) si cam atat. In restul timpului am supravietuit. Nu zic ca e neaparat rau, decat sa treci prin cruciade, purificari religioase, epurari entice, etc cum au cunoscut alte popoare care urmareau din timp in timp idealuri exterioare, mai bine sa vegetezi domestic cum am facut noi milenii. Totusi, daca stilul nostru de viata ne-a ferit de excesele altora, acelasi stil de viata ne fereste si de normalitatea pe care au castigat-o alte societati. Sigur, ma puteti contrazice cu perioada interbelica, cand societatea romaneasca parea relativ bine ancorata in lumea occidentala. Lasand la o parte faptul ca existau si atunci acte de coruptie, sa nu uitam de casa regala de..Hohenzolern si de minoritatile germana,a sasilor, evreilor, grecilor, armenilor, etc care erau muuuult mai bine reprezentate decat in ziua de azi.

Concluzia? Suntem un popor de supravietuitori, avem o aplecare fireasca spre oportunism. Dupa 45 de ani de privatiuni si egalitarism fortat, era normal ca profitorii si vanatorii de oportunitati sa sara in fata ca din pusca. In societati asezate, oportunismul nostru poate merge spre antreprenoriat si inovatie. In societati haotice, instabile legislativ si politic, cu o economie subreda-ca acum, oportunismul devine aplecare spre hotie. Oricum, Romania pare bine plasata. Daca economia globala va intra in colaps, vom supravietui din mica agricultura si autoconsum. Daca lucrurile isi revin miraculos, avem terenuri in camp tocmai bune pentru iluzorii ansambluri rezidentiale.

PS: Acest articol se dedica presedintelui Traian Basescu, de ziua lui. Omagiu celui care ne reprezinta atat de bine, in ce avem mai rau.

5 comentarii:

  1. Scuze de repostare, am mai pus mesajul si la articolul despre monedele de argint.

    Am o problema destul de mare cu biroul vamal din Otopeni care dupa parerea mea nu respecta codul fiscal. De asemenea persoanele care raspund la asistenta de la ANAF nu cunosc codul fiscal.

    Va explic de ce:

    Am cumparat online din Elvetia niste monede de aur produse in 2010, au tiltlul mai mare de 900 la mie, deci nu sunt modene numismatice (conform codului fiscal). Mai precis este vorba de monede American Buffalo de 1 uncie.

    Conform codului fiscal (titlul VI, cap. 12, art. 152) acestea sunt aur de investitie si este scutit de TVA:

    http://static.anaf.ro/static/10/Anaf/Cod_Fiscal_norme.2010.htm#_Toc244063867

    Probelma mea este ca la vama mi se solicita sa platesc TVA, spunandumi-se ca ei aplica ordinul 2220/22.12.2006 care se refera la produsele scutite de TVA, iar aurul nu figureaza acolo.

    De asemenea, conform legislatiei UE, aurul de investitie este scutit de TVA:

    http://europa.eu/legislation_summaries/taxation/l31012_en.htm

    Va rog sa ma ajutati sa solutionez aceasta problema, macar sa-mi spuneti ce as putea face. Am sunat la 031-403.91.60 la asistenta ANAF si mi s-a spus ca "acel articol nu se aplica persoanelor fizice". Aceasta afirmatie denota dupa parerea mea neprofesionalismul total al persoanei respective.

    Sunt pur si simplu blocat: institutiile statului nu conosc legile statului roman, si nici pe cele ale UE.

    Multumesc anticipat,
    Adrian Coman
    0745 077 512

    RăspundețiȘtergere
  2. buna ziua...nu pot decat sa va dau dreptate, aurul de investitie e scutit de tva, spre deosebire de argint care are 7% parca....daca va uitati pe coininvestdirect.com asta se vede destul de bine din preturile afisate transparent..ati platit deja monedele? ...daca da, nu aveti decat sa incercati sa patrundeti mai in profunzime la structurile de decizie ANAF...daca nu, poate le comandati din nou de la alt furnizor, care le trimite prin curier si le platiti in momentul receptionarii coletului...alta idee n-am...

    RăspundețiȘtergere
  3. Misto urarea. Eu ii urez presedintelui sa traiasca fericit 100 de ani de acum incolo. Dar cu o conditie: sa traiasca numai din banii unui salariu mediu pe economie care a ajuns acum pe la 1.350 de lei.

    RăspundețiȘtergere
  4. Frumos articol, sunt curios totusi ce s-ar intampla intr-o libertate totala. Ca nici de asta n-am avut pana acum. Au incercat toti sa traga de noi care incotro, otomanii pe vremuri, nemtii in perioada interbelica, rusii in comunism, iar "investitorii" dupa.

    Oare in ce directie ar lua-o romanii lasati total liberi vreo cateva decenii ?

    RăspundețiȘtergere
  5. Ne-a plăcut să credem că suntem un popor matur și stabil, constituit dintr-o populație cu o doză de inteligență crescută. Oricum, ne-am comparat permanent cu alții și din proprie voință ne-am situat permenent în vârful ierarhiei. Chiar dacă realitatea era imaginară, ne-am complăcut în ficțiune. Ne-am crezut campionii Europei! Realitatea este că suntem, dar în altă direcție…

    O asemenea realitate a fost descrisă de Andrei Pleşu care a vorbit la Iaşi – în aceste zile – în cadrul unei dezbateri, despre diferențele existente în perioada de interminabilă tranziție. Marcând distincția existentă între perioada „de tristă amintire” și totuși, tot mai regretată, și perioada actuală –devenită deja de “sinistră amintire”.

    „Înainte eram dominaţi de teamă şi acceptam situaţia dintr-o frică aproape fizică oarecum explicabilă până la un punct. În prezent suntem manipulaţi de prostia proprie. Acuma, care este mai simpatică, frica sau prostia, este greu de analizat, dar rezultatele sunt de multe ori asemănătoare”. (Andrei Pleșu)

    Le simțim și ne confruntăm zilnic cu ele. Și cu frica și cu prostia. Prima ca urmare a lipsei de convingeri autentice, iar cea de-a doua ca urmare a unei naivități perpetue. Iar consecința nu poate fi decât cea pe care România o etalează în acest început de mileniu trei. Suntem ușor de manipulat fiindcă suntem naivi și ne lipsesc convingerile personale.

    RăspundețiȘtergere