joi, 18 noiembrie 2010

“Vina e impartita”

Aud cliseul asta tot mai des, din partea bancherilor care scriu editoriale de duminica prin ZF ori a PR-istilor din solda lor. Adica, “or fi creditat bancile excesiv, or fi acceptat riscuri exagerate pentru a-si creste activele, or fi impins irational raportul rata-venituri pana la 70%, or mai fi scapat taxe si comisioane abuzive si dobanzi nesimtite, dar debitorii nu au nici o vina? Nu au pacatuit si ei prin lacomie? Nu au vrut sa se grozaveasca in fata prietenilor si cunostiintelor cu plasma, masina noua ori garsoniera din Militari luate prin credit. Ce, dupa ce s-au intins mai mult decat le era plapuma, ar vrea acum sa paraseasca incinta fara sa achite consumatia?”

Asta mi se pare o magarie imensa, cine sustine hotarat ca vina e impartita bate de fapt saua sa subinteleaga prostii ca acesta ar fi EGAL impartita. Or, lucrurile nu stau deloc asa.

Oare cum va fi viata debitorilor supraindatorati in urmatorii ani? Sudoare, stress, stransul curelei, uneori in jurul gatului, nu?. Se vor abtine de la placerile marunte ale vietii de teama ca nu mai le raman bani de rate, vor tremura la gandul ca seful ii poate concedia si ii vor inghiti mizeriile ca sa nu aiba probleme cu banca, se vor imprumuta tot mai des la prieteni si rude si vor risca sa isi faca praf viata de familie din cauza certurilor pe seama continutului cosnitei.

Cum va fi insa viata bancherilor? Pai, ca si pana acum. Vor colecta banii debitorilor, cand acestia nu vor putea sa plateasca ii vor exacta silit iar cand vor avea probleme cu solvabilitatea vor fi salvati de stat fiind prea mari ca sa cada. Parca platesc foarte diferit pentru pacatul lacomiei cele doua categorii de pacatosi.


Concluzie: Stimati PR-isti, genul asta de argumente pe care il testati prin articole, advertoriale si comentarii pe bloguri-astea cu “vina e impartita”-e ca si cum as spune eu“ da, a violat-o salbatic, i-a spart si 3 dinti, dar uita-te la ea, vezi ca fusta e cu 3 cm peste genunchi si bluza are 2 nasturi descheiati. Si ea l-a provocat deci”. Sau, mai bine, “sunteti niste boi, astia care incercati sa spalati imaginea bancilor in felul asta, dar aveti cravate frumoase, lucrurile fiind deci impartite”.

Un comentariu: