joi, 31 iulie 2014

Israelul dinamiteaza modelul occidental

Primul razboi mondial a inceput de la un asasinat iar cel de al doilea de la frustrarile declansate de primul. Nu e nevoie de un eveniment epocal, un soi de T zero care sa puna in miscare beligerantii. Tensiunile se acumuleaza lent si cauta apoi pretexte sa explodeze.
Vedem ca lumea unipolara dupa prabusirea URSS genereaza tot mai multe frustrari. Musulmanii au testat pe pielea lor efectele interventiilor civilizatoare ale democratiilor occidentale in Irak, Libia, Afganistan. Retragerea trupelor americane si aliate a lasat in urma haos si fundamentalism. Israelul da acum inca o lovitura imaginii occidentale (chiar si in ochii propriilor cetateni din Europa si America, in ciuda efortului de spalare pe creier din partea media).
Ce se intampla in Gaza e genocid, oricat ne-am feri de cuvinte. Stiu, „dreptul Israelului de a se apara”. Reactia sa este insa diproportionata dupa toate criteriile posibile, nu poti linsa un popor si transforma un teritoriu in ruine pentru a raspunde unor descreierati care trag, fara prea mare spor, cu proiectile improvizate in tine. Cum s-ar simti cei care-i apara pe evrei daca ai invoca alte nedreptati istorice, inclusiv cea in care au fost victime evreii, la modul „poate si Turcia a fost provocata cand i-a casapit pe armeni, poate si frustrarile germanilor fata de evrei erau intemeiate cand l-au adus pe Hitler la putere”? Cu alte cuvinte, cand iti sparg copii din vecini geamurile nu te napustesti cu toporul in casa lor lovind la intamplare, in virtutea dreptului tau la aparare (ce nu s-ar intampla pe strada mea are insa loc bine mersi, cu binecuvantarea ONU,in Gaza).
Actiunea Israelului, abil camuflata sub ramasitele avionului prabusit in Ucraina, ascute tot mai mult tensiunile intre Occident si restul lumii iar SUA (aliata fidela a Israelului) este tot mai hulita ca superputere care in loc sa arbitreze este partinitoare si creioneaza regulile jocului in timpul desfasurarii sale. Cazul Rusiei este alta fateta a monedei. Impingerea NATO sub ferestrele unei mari puteri n-a picat bine, cum nici tentativa de a subjuga economia rusa prin privatizari „strategice” n-a prins. Reteta prin care fostele state comuniste din Est au fost bagate in noul lagar consumist occidental, deposedate de activele de valoare, a fost refuzata de Rusia odata cu Putin.

Cand s-a afirmat ca o criza a supraindatorarii ca cea din 2008 (tratata si calmata aparent cu si mai multa indatorare publica) va fi rezolvata printr-un razboi am fost sceptic: nu vedeam taberele. Acum acestea incep incet sa prinda contur. Rusia-China-lumea araba-si emergentii din America de Sud vs occidentul inglobat in jurul NATO (plus minus cativa pioni-vezi Ungaria lui Orban care ar parasi prima corabia occidentala in caz de avarie). Iar nebuni precum Netanyahu pun tot mai multe paie pe un conflict ce a inceput sa genereze primele scantei. Deocamdata, din fericire, Rusia este o nuca grea, n-ar putea fi "rezolvata" prin bombardamente precum Iugoslavia, prin stepele sale si-au piedut mai multe armate de invazie bocancii. Si nici occidentalii de rand n-ar mai fi dispusi sa inghita propaganda media pentru apararea valorilor nationale si...corporatiste cu arma in mana, departe de casele si ipod-urile lor. Iar asta ii tine pe toti pe loc. Sa vedem pana cand. 

4 comentarii:

  1. Populatia lumii actuale este net inferioara ca si atitudine civica fata cea din primele 2WW. Acum exista doar urmarirea banului, a mancarii, a calculatorului, Fb si, bineinteles - cum era sa uit, a muncii fara cap si limita. Sclavii din vechime sunt mici copii fata de cativa, majoritari, din ziua de azi: http://mnmlistro.blogspot.ro/2014/06/servitutea-moderna.html
    Din pacate.
    Iar ceea ce se intampla in Gaza nu e singuratic. Avem si in Ucraina (la scara mai mica), avem si in Irak, Siria, Liban, Libia, alte tari din Africa si asa mai departe. Nu observa nimeni. Sau doar putini. Toti sunt prinsi cu "munca" lor. Workholici si consumeristi. Atat ii intereseaza.
    Repet: din pacate. Si nu stiu cat se mai poate repara ceva in imediat...

    RăspundețiȘtergere
  2. Persoanele intre 20 si 50 de ani din "Europa Occidentala", "democrata" si "civilizatoare", sunt imbuibate de droguri gen TV, radio, I-Pod, Facebook, I-Phone, pornografie, BMW-uri......distractie la Mamaia....Ibiza.....dansat pe mese s.am.d..chiar credeti ca se pot opune unora care declaseaza "Marele Razboi de Aparare al Patriei " ? Care pleaca la lupta, chiar si beti, dar inca crezand in apararea valorilor ortodoxe ?!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. haha... confunzi libertinii nepăsători cu sihaștrii crescuți la stână. Doar cei din urmă ar lupta pentru orice valori, chiar și ortodoxe, dacă-s de la stânele din sud-est, ceilalți nu.
      Totuși, războaiele cu doar câteva mii de ciobănei retardați sunt foarte localizate și lipsite de... pasiune.
      Vesticii, oricât ar fi ei de sărăntoci sau avuți, și-ar mătrăși politrucii care insistă pe astfel de teme. Prioritățile comunităților sunt cu totul și cu totul altele, orice ar spune ciobanii retardați din mijlocul stânei.

      Ștergere