joi, 10 februarie 2011

Cat de prosti ne cred cei de la Raiffeisen?

Mai primesc din cand in cand communicate de presa din partea bancilor, pe unele le deschid, pe altele nu. Am deschis azi unul de la Raiffeisen. “Raiffeisen Bank reduce dobanzile la creditele negarantate cu pana la 3,25%, atingand un minim istoric”. Bai ce chestie imi zic, s-a dat pe brazda si Raiffeisen, daca tot e Euriborul la minim istoric s-or fi gandit sa faca si ei ceva pentru debitorii impovarati. Apoi citesc mai jos:

Raiffeisen Bank a redus dobanzile la creditele de consum negarantate (Flexicredit) cu 1,5% pentru cele in lei si cu pana la 3,25% pentru cele in euro, ajungand astfel la cel mai scazut nivel al costului pentru acest tip de imprumut, practicat de banca, un minim istoric. Pentru creditele in euro dobanda este mai mica cu 3,25%, daca au valoarea cuprinsa intre 3.000 si 7.000 de euro (rata de dobanda este de 13,5% pe an) si cu 0,75% daca suma depaseste 7.000 de euro (12,5% pe an). Astfel de exemplu, pentru un imprumut de 5.000 de euro, DAE coboara de la 18.10% la 14.37%, iar pentru unul de 10.000 de euro, DAE scade de la 14,09% la 13,24%.

Observati ca n-au suflat o vorbulita, de rusine probabil, despre DAE la lei. Ce naiba sa mai zici de DAE la lei, din moment ce, in conditiile in care Euriborul e 1 si ceva la suta tu vii cu dobanzi de 13,5% la euro si DAE de 14%!!
Cum, e vorba de riscul de tara poate? Pai, nu ne-am imprumutat ca spartii de la FMI, n-am dat o parte din RMO inapoi bancilor, n-am facut ajustari dure in economie.? Oare in Grecia, Irlanda unde CDS-urile sunt peste noi populatia tot asa o fi asteptata la ghisee, cu DAE de aproape 15% la euro? Le inteleg problemele celor de la Raiffeisen, au dat ca nesatuii credite cui nu trebuia si acum tin surubul strans pentru cei care mai pot plati. Dar sa dai comunicate triumfaliste anuntand dobanzi minime istorice de ..13,5% la euro mi se pare o culme a cinismului. Ia vedeti si declaratia de final din comunicat:

„Ne dorim sa incurajam creditarea si sa ajutam astfel economia sa isi revina. De aceea, am adus costul la cel mai mic nivel practicat vreodata de Raiffeisen Bank pentru un credit negarantat. In plus, am eliminat comisioanele astfel incat singurul cost al creditului sa fie dobanda” a spus Radu Topliceanu, director executiv Aria Clienti Persoane Fizice, Raiffeisen Bank.

Alo, musiu Topliceanu, care crezi tu ca sunt cauzele crizei financiare pe care o traversam- penuria creditelor si caracterul lor prohibitiv rezultat din conditiile de acordare sau bula creditarii si riscurile prostesti asumate de bancheri si clientii lor? Nu te grabi cu raspunsul, gandeste-te bine.

6 comentarii:

  1. haha :)
    asa, asa, foarte bine :)
    apreciez, chiar savurez de fiecare data cand demontezi practicile mincinoase si perfide ale baietilor astora care conduc bancile, trasi la costum si cu ranjetul ala ipocrit pe fata, care fac pe prostii cand e vorba de cine a provocat tot rahatul asta in care ne scaldam :D

    RăspundețiȘtergere
  2. exagerarile fac rau oricarui discurs; da, dobanzile la credite in Romania sunt f. mari, dar in cazul prezentat diferenta fata de nivelul Euribor vine si din riscurile particulare a unui credit de consum negarantat

    RăspundețiȘtergere
  3. cristi , te-ai lins pe bot de vre-un job la raiffeisen in urmatorii 10 ani !

    RăspundețiȘtergere
  4. @anonim: ce mai inseamna 10 ani pe inflatia ce va veni?

    RăspundețiȘtergere
  5. Banca poate sa puna dobanda cat crede de cuviinta. Atata timp cat se gasesc musterii, nicio dobanda nu este "nesimtita". Si daca s-ar "reporni creditarea"? In conditiile in care multi agenti economici nu au operat restructurari reale, ci doar reduceri de personal dupa ureche, iar statul nici macar atat, probabil s-ar umfla o noua bula datorita imposibilitatii absorbtiei eficiente a banilor respectivi. O economie puternic etatizata (capitalism de cumetrie la superlativ), excesiv reglementata si impozitata nu are cum sa fie eficienta, nici macar daca are la dispozitie credite ieftine. In conditiile date, singurul efect ar fi risipa capitalului - ex. cloace in sistem fagure asezate in mijlocul campului. In consecinta avem creditarea pe care o meritam.

    P.S. N-am spus nimic despre creditul de consum pentru ca, sincer, mi se pare o prostie.

    RăspundețiȘtergere
  6. bancile indeplinesc vise... au voie DAE oricat... inca nu ati inteles? of,of...

    asta ca sa nu mai zis ca Raiffeisen e o banca foarte buna si umana: http://stevenvangroningen.eu/about-me

    RăspundețiȘtergere