marți, 22 februarie 2011

De ce nu (mai) cred in bau-baul hiperinflatiei. 8 motive

Motto: Prietenului meu Flavian

Au reinceput sa curga stirile despre pretul aurului si noile maxime pe care le ating produsele agricole. Aflam despre trilioanele pompate de Bancile Centrale, despre deficitele bugetare in crestere si datoriile nesustenabile ale statelor. “Fugi, vine hiperinflatia, ia aur cat mai ai vreme”aud tot mai des in jur. Pe langa super-tocitul contra-exemplu japonez, va propun mai jos cateva argumente de luat in calcul impotriva acestei perspective panicoase


1.Bancherii sunt spoliati. Din ce film SF e asta?
O crestere viguroasa a preturilor ii ajuta pe cei cu datorii si ii loveste puternic pe bancheri. Chiar si in cazul in care dobanzile sunt legate de indicii de referinta ai pietei monetare, inflatia va fi oricum peste ei. O inflatie consistenta inseamna pierderi masive pentru banci si regandirea prioritatilor de catre debitori-cand mancarea e un lux doar n-o sa-ti rupi de la gura sa duci bani la banca, nu? Or, daca ne gandim bine, pana acum deciziile majore s-au luat in aceasta criza in folosul bancilor, nu? Bancherii au fost salvati cu bani publici, au primit bani fara dobanda cu care sa speculeze pentru a-si reface bilanturile, etc. Credeti ca brusc vor fi lasati din brate? Mie mi-e greu sa cred asta

2.Pensionarii isi pierd banii. Cu cine voteaza ei?
Datoriile publice sunt nesustenabile, cei care au imprumutat Guvernele isi vor pierde banii pentru ca singura modalitate a plati datoriile va fi prin inflatie spun hiperinflationistii. Ok, batranii sunt parca majoritari in economiile dezvoltate. Nu credeti ca vor avea grija sa voteze cu cei care promit impozite mai mari-deci masuri de austeritate-si nu cu cei care vor sa-i rezolve pe toti cu tiparul Bancilor Centrale?

3. Slava Domnului, Guvernele n-au inlocuit Bancile Centrale!
In secolul trecut am avut hiperinflatie cand statele n-au mai putut plati o datorie considerabila contractata in moneda straina si au dat drumul la tipar pentru a o acoperi, moneda locala facandu-se arsice relativ repede (Germania interbelica, Zimbabwe). Chiar daca banii se carau cu roaba cum ne arata hiperinflationistii, doar ANUMITI bani patisera asta. Adica, dolarul Zimbabwean pierduse sirul zerourilor dar cine trecuse pe dolarul American nu avea problema asta in Zimbabwe (sau pe euro, lira, franc elvetian), nu? La fel cu marca interbelica. O hiperinflatie la nivel global n-am mai avut in istorie (ma rog, nici globalizare). Ar insemna insa ca autoritatile nationale sa faca un efort de sincronizare imens ,ceea ce n-am prea vazut pana acum, mai ales ca e vorba de convergenta in prostie.

4. Va place haosul?
Am avut deja revolte in zonele sarace ale lumii odata cu cresterea preturilor la alimente. Crestere care a parut relativ suportabila in tarile dezvoltate. Aveti imaginea unor grupuri de oameni disperati fortand granite, dand jos Guverne, jefuind pentru mancare? Vrea cineva asta? O fi un pret bun pentru ca datoriile guvenelor sa fie platite? Vrea cineva haosul? Eu indraznesc sa spun ca politicienii se feresc ca dracul de tamaie de asta, o dezordine globala le-ar trage si lor scaunele de sub fund.

5. Austeritatea suna bine
Cei care anunta hiperinflatia viitoare atrag atentia ca schema lui Paul Volcker, fostul sef al Fed, nu mai poate functiona, Bancile Centrale nu mai pot combate inflatia urcand brusc si consistent dobanzile pentru ca economiile sunt prea dependente de credit acum (si prea slabite). Ok, asa e. Dar fanii apocalipsei hiperinflationiste nu sufla un cuvant de un program coerent de reducere a cheltuieilor bugetare si crestere esalonata a fiscalitatii, program care sa echilibreze gradual finantele publice. Mi se pare cea mai echitabila alternativa

6.Pe cine pedepseste hiperinflatia?
Nu cumva tocmai pe cei cumpatati, care n-au cheltuit nebuneste indatorandu-se peste puterea lor normala de rambursare? Hiperinflatia face praf tocmai economiile acestora determinand orientarea definitiva a celor care pot pune bani de-o parte spre variante alternative (aur, pamant arabil, etc). Dolarizarea si apoi euroizarea economiei romanesti reprezinta o reminiscenta a anilor ’90 cu inflatie stelara. Or, parca nu imi vine sa cred ca autoritatile si Bancile Centrale vor sa isi asume riscul asta (ma rog, hiperinflatinistii pot sa exclame aici “da, dar le vor confisca aurul, cum s-a mai intamplat!” ).

7. Sa moara si capra keynesienilor
Cei care sustin varianta hiperinflatiei (nu vorbesc de cei care au un business cu metale pretioase aici) o fac si dintr-un soi de spirit de fronda “sa se termine odata cu fiat money, cu masa monetara dilatata cum vor muschii bancherilor in folosul lor exclusiv”. Absolut de acord cu asta, dar de ce trebuie sa trecem prin convulsii, haos si lacrimi pentru asta? De ce nu se poate reglementa chestiunea in cauza cand va exista vointa politica pentru asta? Cine a avut ochii deschisi in timpul acestei crize a invatat despre “binefacerile” bancherilor si va evita sper sa mai apeleze la credite pentru a-si finanta “visurile”. Oricum, ce garantie am ca dupa o perioada de dezordine monetara urmeaza “o lumea dreapta”? Poate ca dupa dezordine vine haosul doar in razboi a sfarsit hiperinflatia Germaniei interbelice, nu?

8. Ce realitate virtuala hranesti? Nu te mira daca de ea o sa ai parte!
Trebuie sa recunosc un merit hiperinflationistilor. Prin focalizarea lor excesiva asupra exploziei preturilor reusesc sa construiasca o realitate virtuala pe care majoritatea o poate evita arantandu-i-se din timp de ce ar trebui sa se distanteze. Asta pentru ca rareori am vazut prognoze imbratisate de grupuri consistente care sa se realizeze, de regula calamitatile vin prin surprindere. Mentalul colectiv poate construi realitatea viitoare si ar trebui sa fim recunoscatori hiperinflationistilor ca ne atrag atentia din timp ce ar trebui sa evitam. Si asta din motivele expuse mai sus. Eu unul vreau in acest moment ca lucrurile sa se resolve gradual, prin respnsabilitate si austeritate. Cati dintre noi vor o terapie de soc cu lacrimi, suferinta si riscuri considerabile ca lucrurile sa scape de sub control?

PS1: Daca nu cred in hiperinflatie, asta nu inseamna ca exclud varianta unei inflatii superioare mediilor ultimilor ani (dar fara sa sara spectaculos peste cal) pentru urmatoarea perioada. Chinezii au dat peste asa ceva, “multumita” unui program de tiparire comparabil cu cel al Fed, asa ca acum s-au pus pe crescut dobanzile pentru a calma cresterea preturilor. Iar inflatia din China o va simti incet-incet toata Planeta, pentru ca depindem de chinezariile lor oferite la pret de dumping. Dar de aici pana la hiperinflatie (care presupune refugiul masiv de pe o anumita moneda, neincredere generalizata in aceasta si nu doar cresterea preturilor) distanta e lunga cat… Marele Zid.

PS2:Acest text a aparut pe Hotnews azi dimineata. Pentru a fi fair-play trebuie sa recunosc ca reprezinta o schimbare de pozitie fata de lucrurile sustinute de mine in urma cu ceva vreme. Ma incadram oarecum la punctul 7, speram intr-o resetare a sistemului dupa excesele bancherilor, care sa schimbe regulile jocului. Apoi, am stat stramb si am judecat drept. Cu ce pierderi colaterale va sfarsi hiper-inflatia pacificatoare? Oameni care isi vor pierde economiile de-o viata (nu toti se vor repezi sa ia aur si argint), oameni care traiesc acum de pe-o zi pe alta si care vor face foamea cand preturile o vor lua razna. Trebuie sa imi doresc asa ceva doar pentru a ramane bancherii fara jucaria rezervelor fractionare in mana? Oricum, bancherii se vor descurca bine si in hiperinflatie, ma rog, mai bine decat marea majoritate. Sper ca umanitatea sa mearga totusi inainte, sontac-sontac, invatand din greseli, evitand haosul si convulsiile sociale (asta nu inseamna ca sansele ca hiperinflatinistii sa aiba dreptate sunt nule; sper doar ca resursele de prostie si reaua-vointa a celor care au puterea de decizie sa fie totusi limitate). Si apoi, cine ne garanteaza ca in contextul unui climat inflationist de la urne va iesi cine trebuie, pentru a implementa schimbarile in bine? Vezi ce au patit nemtii in perioada interbelica...

Asta in ceea ce priveste pozitia mea. O pozitie pe care am discutat-o zilele trecute chiar cu amicul Flavian de la dileme-existentiale, cineva pro-hiper inflatie. Nu mica mi-a fost mirarea sa vad ca primele comentarii de la articolul meu de pe Hotnews au venit de la el, sub doua pseudonime diferite-arb si pmr. Cum imi daduse aceleasi linkuri si pe mess cu cateva minute inainte, nu i-am inteles risipa de energie (din moment ce era la curent cu schimbarea de optica) si nici excesul de conspirativitate. Ma rog, am inteles ca se impunea insa demascarea mea pentru lipsa de consecventa. Cum i-am si raspuns, oricine isi poate schimba parerea daca se schimba contextul sau pur si simplu daca isi reevalueaza rationamentele. Doar talibanii sunt inflexibili. Si ma tem draga Flavian ca tu te-ai purtat ca un taliban azi. Sper cel putin sa nu te arunci in aer cand imi mai vizitezi blogul, ca n-am o varianta complet salvata a lui.

53 de comentarii:

  1. A vorbi pe blogurile romanesti despre calea keynesiana de urmat, era echivalent cu a citi coranul in manastirea putna. Linsajul era cea mai usoara pedeapsa de care puteai avea parte. Este mult mai simplu la prima vedere sa aplici politicile scolii austriece in economie decat cele keynesiene. Si, foarte adevarat, mult mai corect. La prima vedere. Dar exact asta spunea si Roubini in ultima sa carte - Economia crizelor - ca a lasa sa cada intregul sistem bancar responsabil pentru dezastrul actual, echivaleaza cu a distruge concomitent si milioane de vieti nevionovate precum si firme perfect sanatoase, dar atinse doar de lipsa de lichiditate ce insoteste fiecare criza, fara sa fie si insolvente. Fara a fi o lauda la modul cum au decurs lucrurile, cred ca alternativa ar fi condus la efecte mult mai dezastruoase, si la o noua Mare Depresiune. Problema rezida in a intelege modul in care am ajuns aici, si de a remedia lucrurile ca astfel de evenimente sa nu se mai intample (in principal prin spargerea companiilor 2B2F, reglementare mai stricta, schimbari fundamentale cu privire la modul cum se acorda ratinguri, si transparenta in procesul investitional). Putini insa vad lucrurile astfel.

    RăspundețiȘtergere
  2. Sofismele sunt exemple de raţionamente corecte dar cu concluzii surprinzătoare!Analiza dumneavoastră este excelentă cu o condiţie:să se muleze şi pe realităţile concrete ale economiei globale!Să trecem în revistă: avem o economie globală care nu este concurenţială(oligopol global pe diferite nivele şi la fiecare ramură economică)!Marea problemă a acestei economii este că depinde prea mult de bani si prea puţin de valoarea intrinsecă a acestora care ar trebui să fie MUNCA!Intermediarii în orice domeniu câştigă mai mult decât producatorii!Ştiu că vor fi voci care mă vor critica dar aşa văd eu lucrurile!Pentru a evita colapsul (care există de facto) se impune la nivel internaţional o hiperinflaţie!Probabil că va atinge punctul de maxim în 10 ani!În acest fel întrega omenire trebuie să accepte imperios necesară existenţa unei MONEDE UNICE GLOBALE!MONEDA CARE SĂ FIE ADMINISTRATĂ DE UN ORGANISM GLOBAL!în tot acest timp majoritatea populaţiei trebuie să fie săracă:grija pentru ziua de mâine va face ca cetăţeanul să accepte controlul mult mai uşor!Bancherii au deja şi bani şi putere!Acum vor CONTROL TOTAL!şi acolo ne îndreptăm încet şi sigur!

    RăspundețiȘtergere
  3. Singura mea greseala a fost de a posta urmatoarele linkuri:

    Spre hiperinflatie prin…deflatie
    Hiperinflatie sau faliment suveran?

    Cred ca nu necesita comentarii. Personal le-am apreciat la vremea lor si-mi pare rau pentru schimbarea de "viziune". Acesta era de exemplu unul din cele mai bune articole pe care l-am tot recomandat de-a lungul timpului:

    Cum am devenit investitor in argint

    La data respectiva argintul era 18 dolari uncia... ce vremuri. Astazi a ajuns la 34 USD... :)

    RăspundețiȘtergere
  4. draga Flavian, pe langa linkuri ai postat pe Hotnews si citate....unul din ele reprezinta fraza care incheie unul dintre articole...ai uitat doar ultimele doua cuvinte-spune Bonner (era un articol care vorbea despre teoria lui Bill Bonner de la Daily Reckoning)....cum e vorba de ultima fraza, citarea ei cu ghilimele dar fara precizarea autorului reprezinta o...eroare regretabila .....acum, nu vreau sa fiu tipicar neaparat....putem avea dispute de idei fara sa o luam personal....pot fi critic la adresa bancilor, pot arata ca tendintele sunt ingrijoratoare, si in acelasi timp sa nu anunt apocalipsa iminenta...iar articolul meu, argumenteaza in 8 puncte de ce nu cred in varianta hiperinflatiei,nu e doar o flotare optimista....poate ca tu vei avea dreptate in cele din urma....mi-e teama insa ca realitatea inconjuratoare nu-ti va permite sa te bucuri de victorie...

    RăspundețiȘtergere
  5. With friends like these, who needs... khris, punkt oand others... ?

    Incearca totusi sa ramai optimist, nu vine nici o apocalipsa.. doar hiperinflatie... :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Si pana la urma omul de rand ar trebui sa cumpere Ag sau nu ?

    RăspundețiȘtergere
  7. anonim-in tot cazul, nu ar fi o idee buna sa va treceti toate economiile in argint...cateva monede, pentru frumusetea lor si pentru metalul din care sunt facute, daca va puteti lipsi de ceva banuti, poate nu e rau...inca o data: nu de frica hiperinflatiei, in cazul argintului spre deosebire de aur, nu aveti cui sa le vindeti la pret cat de cat corect in romania...a crescut argintul de la 18 la 34 dolari in ultimul an si jumatate? ok...ia incercati sa vindeti monede de argint in romania si veti vedea ca obtineti in loc de echivalentul in lei a 34 dolari doar...jumatate.dar daca luati azi si maine scade si paoimaine nu isi revine? ma rog, in scenariul ab-so-lut imposibil ca sa-i fac pe plac lui flavian...

    RăspundețiȘtergere
  8. Daca are careva maple leaf sau silver eagle la jumatate de pret ma ofer eu sa le cumpar. Le revand instantaneu cu 40 USD pe okazii... :)

    RăspundețiȘtergere
  9. flavian-ok, sunt optimist...ma intreb insa ceva: oare omuletii verzi cum or fi rezolvat dilema inflatie vs deflatie? poate ne ajuta ei? ..iar in ceea ce priveste okazii...incearca tu sa vinzi o moneda de argint cu 40 dolari si daca reusesti dau eu o bere...

    RăspundețiȘtergere
  10. cristian, daca am monezi de Ag ti le vand tie cu 35-36...decat sa dai 39 + transport + comisioane bancare, imi dai mie 36 si aia e... asta daca vrei sa cumperi :)

    RăspundețiȘtergere
  11. Asta s-a vandut la 140 RON adica 45 USD. Iar asta s-a vandut de curand la 159 RON adica 51 USD. Astept berea... :)

    RăspundețiȘtergere
  12. @CD. Multumesc pentru indicatie.

    RăspundețiȘtergere
  13. ce imi arati tu acolo e o licitatie expirata care a avut o oferta...nu stim daca s-a vandut la 140 lei...de aia te invitam sa testezi tu sistemul de pe okazii.ro...vinde-ti tu o moneda cu 40 dolari si dau eu berea daca reusesti...

    RăspundețiȘtergere
  14. @john-ha, ha, ha...m-ai prins, incercam de pe blogul asta sa dau jos piata argintului sa iau ieftin...nu pot opera transparent, ma intelegi, din cauza concurentei cu jp morgan, care si ei shorteaza de ochii lumii ca sa ia apoi argint ieftin...

    RăspundețiȘtergere
  15. @anonim

    Hg n-ai voie sa cumperi. Au, Ag, Cu, Pt... poti sa cumperi de toti banii... e voie si e chiar foarte recomandat. :)

    RăspundețiȘtergere
  16. Tranzactiile de pe okazii cred ca sunt ok. Si eu as putea sa ma duc acum sa cumpar o moneda de cu 150 lei. De ce ? Pentru ca daca ar fi sa iau o moneda ar trebuisa platesc transport si ceva TVA si te duce si mai mult. Deci se renteaza doar daca iei in cantitati mai mari, nu numai o moneda din afara, lucru pe care il fac cei de pe okazii si apoi vand cu comision. OK. Foarte bine.

    Eu as lua niste Ag in ideea in care ar cadea economiile, am avea hiperinflatie si atunci m-as duce cu moneda de argint sa iau mancare. Doar in cazul asta vad utilitatea investitiei in Ag. La fel cu aurul. Am I right ? :)

    Excludem cumpararea monedelor in scop numismatic.

    RăspundețiȘtergere
  17. Cristian.. deja nu mai are rost... :)

    Tranzactie fara probleme, vanzator serios, recomand!
    1 Dolar 1992- USA - Eagle - Argint - 31.1 grame - Necirculat (#51799419)
    atlantic3009 (28 ) (159 RON)
    04-FEB-11

    RăspundețiȘtergere
  18. @flavian-deci te poti imbogati cumparand de afara cu 36 dolari si vanzand la colectinarii avizi de pe okazii.ro...iei monede cu 36 dolari, vinzi cu 50, si falimentezi si jp morgan !!! asta e deja mai tare decat scrisorile nigeriene si banii din clicuri...deja nu stiu ce mai cauti aici, pierzi bani omule in timpul asta...cumpara, vinde, cu banii cumperi mai mult si vinzi mai mult....ce naiba, sa te invat eu?.....si nu numai pe okazii, sunt si alte zone in care poti vinde la fel de bine, de pilda in piata obor...a, am uitat sa intreb-cati dintre cei de aici ar cumpara monede de argint de pe okazii.ro?...au incredere ca nu iau niste chinezisme reusite ?..

    RăspundețiȘtergere
  19. Cristian, te felicit pentru articol .Ai redevenit echilibrat asa cum te stiu eu din deceniul trecut.

    RăspundețiȘtergere
  20. ''dar de ce trebuie sa trecem prin convulsii, haos si lacrimi pentru asta? De ce nu se poate reglementa chestiunea in cauza cand va exista vointa politica pentru asta?''

    mi-am permis acest citat pentru a sublinia contrariul. Daca stam stramb si ne uitam la realitatea inconjuratoare (drept) observ totusi ca aceste lucruri chiar se inatampla, iar despre vointa politica, chiar si de aiurea (ca la noi nu se poate pune problema) am serioase dubii ca ar fi existenta, si mai ales interesata de o aterizare usoara si lina. Pe toti politicienii din lumea mare si larga nu ii intereseaza decat propriul interes a grupului care i-a propulsat acolo. Si inca ceva, am serioase dubii ca politicienii au capacitatea de a intelege exact ce se intampla, cu toata liota lor de consultanti si consilieri (la fel de rupti de realitate ca si politicienii), iar daca apuca sa priceapa cate ceva, sa poata lua decizii coerente in favoarea macar a majoritatii celor pastoriti...
    Deci, poate nu va fi hiperinflatie, dar ceva de genul superinflatie tot va fi, ceea ce pentru cetateanul planetar mediu oricum am da-o tot bine nu va fi.

    RăspundețiȘtergere
  21. gnorati faptul ca oamenii mai si voteaza...iar stoparea fenomenelor monetare care genereaza inflatie galopanta este posibila si prin..vot. adica se voteaza partidul care promite programe de austeritate, RMO-uri de 100%, introducerea aurului intr-un cos valutar, ma rog, ce este cazul in functie de context....si nu cred ca politicienii vor contempla pasivi aparitia solutiilor de extrema dreapta sau stanga doar pentru a evita sa traseze niste sarcini bancilor centrale

    RăspundețiȘtergere
  22. Cristian, din pacate istoria, chiar si cea recenta, e plina de exemple care te contrazic. Sau poate ai avut sedinta cu Bernanke si ti-a garantat el ca o sa fie bine. Oricum, doar timpul (urmatoarele 6 luni zic eu) iti va da dreptate sau nu.
    Eu vad evenimentele asa:
    http://www.rbhs.w-cook.k12.il.us/mancoff/SM&WPool.jpg - din ce in ce mai rapid spre centru.
    In fata unei probleme mari, oamenii au tendinta de a urma pasii de aici:
    http://en.wikipedia.org/wiki/K%C3%BCbler-Ross_model
    E perfect normal, si eu am trecut prin asta.
    Important e sa treci cit mai repede prin primele 4 etape, ca sa se poata pregati pentru infruntarea realitatii. Sper ca, cit mai multi cititori sa o faca atunci cind timpul va veni. Puneti centurile de siguranta, urmeaza o aterizare dura.
    Mama, ce pesimist suna...

    RăspundețiȘtergere
  23. Cristian Dogaru, pe politicieni nu-i doare gura sa promita potentialilor alegatori si luna de pe cer. Si odata vazuti cu sacii in carutza, sa uite ce au promis. Si oamenii cam in ce proportie mai voteaza, astfel incat sa se incline balanta catre cine trebuie? La noi s-a unit stanga cu dreapta, doar doar or ajunge la ciolan din nou.

    RăspundețiȘtergere
  24. stimate domnule Dogaru, sa mai cred la peste 40 de ani, in politicieni care asculta de dorintele maselor si sa cred ca macar 25% din cei care voteaza chiar stiu ce fac in mod constient cand pun o stampila ar insemna ca am trait degeaba. Uitati-va ce hai si banchete au fost la inscaunarea lui Obama si ce s-a ales dupa mai bine de jumate din mandat. Oare cei care l-au votat pe Obama, au stiut ce voteaza si chiar au dorintele indeplinite - parerea mea este ca NU. Singurii care au dat dovata de ceva spirit critic cand a fost vorba de vot au fost irlandezii, cand au respins prin referendum de 2 ori proiectul ''Constitutiei UE'', in ciuda imenselor campanii duse de a-i convinge de contrariu. Si ca veni vorba de politicieni, banci, dorinte populare si irlandezi sa vedem care va fi traseul urmat de Irlanda dupa urmatoarele alegeri, nici macar nu mai e mult :). Poate ca aceasta discutie isi va fi avut rostul dupa acest lucru.

    RăspundețiȘtergere
  25. Cristian, mie mi se pare ca schimbarile astea de atitudine pe care le pune in evidenta flavian iti dauneaza cam tare la credibilitate

    RăspundețiȘtergere
  26. @danm: posibil, dar nu m-am inscris in partidul bolsevic sa merg pe o linie pana la cap, indiferent de context...cel putin pot recunoaste cand judec gresit....tu poti fi de acord cu mine sau nu, in functie de argumentele pe care le ofer...nu pentru ca te identifici cu persoana mea sau punctele mele de vedere...nu mi-am propus sa fac prozeliti, nu adun voturi

    RăspundețiȘtergere
  27. Salut, interesanta polemica despre argint, nu cred in hiperinflatie, dar cred ca aceasta decada va fi caracterizata de stagflatie (cu o inflatie oficiala-puternic cosmetizata-de peste 20% in anii cei mai rai). Argintul pe langa faptul ca e un metal monetar e si un metal industrial folosit in produse cu valoare mare, dar in care cantitatea de argint e de ordinul mg, g. Argintul e rar si a fost consumat masiv de industrie-
    aici e cheia investitie in Ag.

    RăspundețiȘtergere
  28. Enumar cateva elemente cheie care cred eu ca imbinate definesc actuala perioada si care constituie suficiente motive pentru ca lucrurile de la punctele enuntate de tine sa nu mai poata fi tinute sub control si sa avem o criza sistemica. Cred ca ne-am convins cu totii ca inflatia, fie ea si de doua cifre, este mai mult un fenomen psihologic decat economic. In speta, oamenii nu actioneaza in sensul combaterii ei, ci dimpotriva. E demonstrat empiric.
    Te contrazic in tot ce crezi tu ca depinde de prezumtia de consumator rational, votant rational, management responsabil etc, pt ca realitatea ne demonstreaza exact opusul.
    Iata elementele decisive, sigur ca mai sunt si altele dar astea cred eu au impact mai puternic acum decat in alte perioade.
    peak oil
    solar system warming
    sustainable development
    climate change
    criza financiara
    criza alimentara
    revolutia tehnologica
    informatie asimetrica

    Evident ca se cere un reset. H

    RăspundețiȘtergere
  29. ai uitat sa treci pe lista:
    -calendarul mayas, schimbarea paradigmei
    -fenomenul ozn
    -iluminatti, reducerea populatiei la 500 milioane
    -anunakki (ah, ce lapsus, am uitat cum il cheama pe promotorul teoriei)
    -noua ordine mindiala, cardul cu cip, distrugerea economiilor pentru inrobirea populatiei
    -manipularile jp morgan et co...ei de fapt cumpara argint pe sest, prefacandu-se ca il shorteaza...

    (exag)erare humanum est

    RăspundețiȘtergere
  30. Si uite-asa prin exagerari si extrapolari, ajungem la... hiperinflatie :)

    RăspundețiȘtergere
  31. domul cristian, monezile acelea de care vorbeati in articolul de acum un an le mai aveti ?

    as fi interesat sa vi le cumpar eu daca acum nu va mai intereseaza metalele pretioase

    la ce pret ati fi dispus sa le vindeti ? multumesc

    RăspundețiȘtergere
  32. un om care cumpara cu milioanele de uncii, asa ca stie ce spune:
    http://www.youtube.com/watch?v=T2w7wGwUZ9Y
    O fi prost, si n-a aflat ca e o bula :)
    La fel si banca centrala a Chinei, Rusiei, etc :)

    RăspundețiȘtergere
  33. Cumpar si eu Cristian, iti dau pretul spot in euroi super valorosi pe uncia de argint. Deal?
    Sau iti dau una din masinile mele, ca la 150-200 dolari/baril o masina imi ajunge. Cum preferi.

    RăspundețiȘtergere
  34. Facem o licitatie ? Ca si fratele meu ar mai fi vrut niste monezi. Pe bune.

    Numai sa ne zica un pret intai... :)

    RăspundețiȘtergere
  35. Eu cred ca vrea de fapt sa pacaleasca piata ca nu mai e interesat, ca sa scada pretul si sa cumpere mai multe :)

    RăspundețiȘtergere
  36. flavian@pai, nu spuneai tu ca pe okazii.ro se vand cu 145-159 de lei? si ca e usor a vinzi la pretul asta? uite, asta e pretul...

    RăspundețiȘtergere
  37. mad max, mbro@ nu il ajutati si voi pe flavian sa investeasca in argint? va dau si voua la acelasi pret...

    RăspundețiȘtergere
  38. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  39. Te-ai sucit din nou va sa zica ? Nu le mai vinzi ? Mai devreme ziceai ca se vand la juma de pret.. apoi ca n-o sa iau niciodata 40 USD pe o moneda... acuma vrei 145 RON pe una ?

    Hai ca iti dau 40 USD pe bucata. Parca la atat era pus pariul. Si dupa ce ti le cumpar, dai tu berea.. daca tot ti-am demonstrat ca se vand instantaneu la pretul ala... ;)

    RăspundețiȘtergere
  40. domnu cristian, cred ca flavian are dreptate si ar trebui sa-ti fie rusine ca dezinformezi lumea. deja tee contrazici singur de la un minut la altul ,uite ce ziceai cateva randuri mai sus:

    >a crescut argintul de la 18 la 34 dolari in ultimul an si jumatate? ok...ia incercati sa vindeti monede de argint in romania si veti vedea ca obtineti in loc de echivalentul in lei a 34 dolari doar...jumatate

    RăspundețiȘtergere
  41. dobo, flavian, etc (flavian, tu postezi ca la hotnews cu mai multe nick-uri?)....daca cititi mai sus, veti vedea cum se face apologia vanzarilor de pe okazii.ro, la 145 si 159 de lei...ce, vi se pare ca va jupoi? pai, maine argintul o sa mai creasca cu 3-4%, poimaine cu inca atata, pac-pac faceti pana la sfarsitul lunii profit, doar mai sunt doar 300 milioane uncii de vanzare in toata lumea si falimentati si jp morgan....arhanghelul flavian in lupta cu balaurul inflatiei se impiedica de cativa dolari per uncie....pai argintul o sa mearga la stele, poate chiar o sa se termine , profitati acum pana nu vin cei de pe okazii.ro sa va sufle monedele mele...

    RăspundețiȘtergere
  42. domnule cristian, la 40 USD ma intereseaza sa cumpar si eu daca sunteti dispu sa le vindeti la pretul acesta. cum va pot contacta ?

    RăspundețiȘtergere
  43. cristian - nu, de data asta n-am nevoie de ajutor ca sa te contrazic, o faci destul de bine si singur.

    Dar pentru ca lucrurile degenereaza in jigniri si atacuri la persoana, eu prefer sa imi cer scuze si sa ma retrag din discutie. Este pacat totusi ca s-a ajuns aici.

    O minte mai limpede, o inima mai impacata si toate cele bune iti doresc. Sunt sigur ca va veni ziua in care vom zambi amintindu-ne de toate aceste povesti.. :)

    RăspundețiȘtergere
  44. flavian@ unde vezi tu jigniri? poate o doza usoara de ironie prieteneasca, necesara avand in vedere mesianismul tau asumat....eu ti-am zis ca nu o voi lua personal, te astept oricand pe aici...uite, daca vrei, mergem impreuna sa spargem geamurile blogului lui vala, si dupa aia bem si un suc...bine?

    RăspundețiȘtergere
  45. flavius & cristian dogaru

    pur si simplu nu am avut timp sa particip activ la comunitatea de postari de pe aici dar va astept sa-mi spargeti geamurile :)... va dau si sucul :)

    RăspundețiȘtergere
  46. vala@ daca ne dai si prastia (in leasing) esti de nota 10 (nota, nu DAE)...ps: a trebuit sa sterg comentariul tau (al doilea), era cam porcos pentru un bancher, fie el si stramtorat....pune-l la tine pe blog si spune ca e o flotare retorica rupta de context

    RăspundețiȘtergere
  47. cristian

    da-mi te rog pe email comentariu' cu pricina ca sa-nebunesc daca mai stiu ce-am zis

    oricum sunt sigur ca nu era porcos... da' acu' lumea se ofenseaza si dintro petala de trandafir daca nu e destul de fina

    RăspundețiȘtergere
  48. chestia asta ce e? O chestie in favoarea noastra cumva?

    RăspundețiȘtergere
  49. Crsti:

    Hyperinflatie in Romania sau in USA / Japonia / Germania?

    Cu datoriile avute in japonia sunt sanse mari ca intr-o buna zi sa avem asa ceva. In Europa cu austeritatea germana la carma, ma indoiesc profund de hyperinflatie. America cred ca e in balanta.. sansele de asa ceva le consider foarte mici... mai degraba in USA sunt sanse de inflatie destul de mare pe perioade lungi de timp.. ascunsa de statistici....

    In romania.. nu pot sa spun de cat asta:

    in ultimi 8 ani baza monetara a crescut de 8 ori (800%), iar parametri ce determina dimensiunea masei monetare fata de baza monetara au fost si ei relaxati. In aceasi perioada inflatia oficiala a fost undeva de 100%, PIBul crescand sub 100%. Cumulat hai sa rotunjim 200%! Ce ne facem cu cei 600% ramasi? Chiar si daca asumam incredibilul, BNR opreste tiparnita, tot avem o resursa de inflatie colosala ce ne va afecta mult timp de azi inainte... si da, in caz de soc extern sau dezechilibru intern aceasta rezerva mare de inflatie se poate materializa brusc.... sub denumirea de hyperinflatie.

    RăspundețiȘtergere
  50. La argumentul cu bancile m-am gandit si eu adesea...pe cine a protejat pina acum sistemul? pe banci, evident!. Pe cine ar deranja o hiperinflatie? pe banci, evident!, (daca nu cumva, unele dintre ele, avand acces primele la bani, ajung sa aiba profituri uriase).

    Si daca in urma hiperinflatiei, sistemul bancar ar suferi crunt, poate ca miza care se urmareste prin hiperinflatie este mai mare decat ne inchipuim..........poate ne depaseste imaginatia

    RăspundețiȘtergere
  51. hahaha, lumea chiar îl ascultă pe "profetul" flavian?
    saracul de el, incearca sa fie serios dar nu reuseste, pare copilaros in argumente dar se vrea savant in exprimare si biblic in profetii ... lol :)
    pe mine ma uimeste foarte tare faptul ca lumea il baga in seama si se nasc tot felul de articole ce au la baza copilarismele lui ...

    RăspundețiȘtergere
  52. am si eu 2 monede d argint :http://en.wikipedia....an_Silver_Eagle ,

    RăspundețiȘtergere
  53. ma puteti contacta la adresa d mail:ivanmariansilviu@yahoo.com,si va trimit poze sa le vedeti

    RăspundețiȘtergere