vineri, 19 februarie 2010

Cum am devenit investitor in argint

Pentru cei dispusi sa investeasca in argint, bijuteriile existente pe piata, cu un cost al manoperei de cateva ori peste cel al metalului, nu reprezinta o solutie.

Puteti comanda insa online monede de argint (emise in SUA, Canada, Austria, Australia etc.) care au avantajul ca sunt oferite la un pret apropiat de cel al argintului la bursa.

Intrebati la un magazin de bijuterii "Cu cat vindeti gramul de argint?" si veti obtine un raspuns-sablon: "Nu vindem la gram, fiecare bijuterie are pretul sau, in functie de complexitatea manoperei". Dupa caz, vi se arunca peste umar pentru convingere: "Argintul nostru are insa o puritate de 925/1.000". si totusi, cat ar trebui sa coste gramul de argint? Daca ne raportam la pretul oficial la bursa, avem 16,5 dolari/uncia (o uncie: ±31,1 grame), adica 0,53 dolari/gramul, iar exprimat in lei – 1,64 lei/gram. Asta inseamna ca metalul dintr-o bijuterie de 10 grame, sa spunem, reprezinta 16,4 lei, restul fiind manopera. Sunt convins ca ati observat in ultima vreme cu cat se vinde prin magazine gramul de aur de 14K (in acest caz, bijuteriile se pot vinde la gram!). Cam 100 lei, nu? Ei bine, la un cost al gramului de aur de 109,6 lei pentru 24 K (sau 64 lei/14 K), ar rezulta ca manopera este evaluata la 36 lei/gram. Cu alte cuvinte, sub valoarea metalului de baza, in timp ce in cazul argintului manopera trece de cateva ori bune peste valoarea argintului. si uite asa am ajuns la concluzia ca cel mai bun mod de a detine niste argint alb pentru vremuri negre ar fi sa il cumpar sub forma de monede. (La lingouri, TVA aplicata in spatiul UE este de 19%, fata de 7% pentru monede. Amatorii de aur sunt avantajati in acest caz, aurul de investitie nefiind purtator de TVA.) De ce argint? Pentru ca se pare ca va fi primul metal epuizat prin exploatare in urmatorii 20-30 de ani, este greu de reciclat, iar raportul aur/argint este foarte mare (62), mult peste valorile de 10-16 intre care a oscilat 900 de ani incepand din anul 1000 si pana in momentul in care argintul a fost demonetarizat.

Taxe de expeditie si transfer bancar
Urmatorul pas a fost sa identific un furnizor. Compania gasita este parte a grupului Jewellers Trade Services Partnership (vinde sub brandul CoinInvestDirect atat lingouri, cat si monede de aur si argint), iar livrarile se fac prin curier (UPS). Aici am avut o strangere de inima, stiu patania unui prieten care urma sa primeasca niste telefoane si s-a trezit cu… globuri in pachet. Dar, cum valoarea mone-delor nu era mare, iar furnizorul era asigurat, am facut comanda. Tariful de expeditie a fost de 15 euro, transferul bancar (intr-un cont Deutsche Bank din Franfurt) a mai facut 25 euro prin CEC, una dintre cele mai avantajoase banci pentru transferuri externe (la sume mai mari ponderea acestor cheltuieli aditionale scade insa). Banii au ajuns in contul furnizorului in ziua urmatoare, am primit "tracking number-ul" transportului in doua zile, iar coletul a facut pe drum 4 zile lucratoare din momentul expeditiei (totul a fost in regula in final).

Intre ce monede puteti opta
Cele mai populare monede de argint sunt "vulturasii" emisi de Trezoreria SUA (Silver Dollar Eagle 2009, reprezentand o uncie de argint cu puritatea 999/1.000). Printre monedele mai ieftine, de o uncie, gasim "Maple Leaf 2010", monede canadiene cu frunza de artar si regina Elisabeta a II-a pe sau monedele austriece "Philharmonic 2010" – de 23,14 dolari. Cele trei monede sunt cele mai ieftine din oferta. Australia emite niste monede foarte frumoase cu animale (koala si "kookaburra"), si unele la fel de interesante cu "anul oii/tigrului/etc" din zodiacul chinezesc. Se adauga Monedele chinezesti cu ursuleti Panda, cele din Marea Britanie de doua lire). Cele mai scumpe sunt monedele irlandeze "10 Euro Ireland Skellig Michael", probabil din cauza raritatii. si Noua Zeelanda a emis monede cu animale (de 1 dolar, cu pasarea Kiwi, balene si vulturi, care costa in jur de 50 dolari/bucata (puritate 999/1.000, emise, de asemenea, in numar limitat). Cine este amator de cantitati mai mari poate alege intre monedele de 1 kg – Noua Zeelanda are astfel de alternative pentru monedele emise (diametrul unei monede este in acest caz cam de 11 cm), dar si Mexicul ("Libertad 2009"). Plata pentru monede se poate face atat in dolari, cat si in euro sau lire sterline.

11 comentarii:

  1. Buna ziua,

    Am o problema destul de mare cu biroul vamal din Otopeni care dupa parerea mea nu respecta codul fiscal. De asemenea persoanele care raspund la asistenta de la ANAF nu cunosc codul fiscal.

    Va explic de ce:

    Am cumparat online din Elvetia niste monede de aur produse in 2010, au tiltlul mai mare de 900 la mie, deci nu sunt modene numismatice (conform codului fiscal). Mai precis este vorba de monede American Buffalo de 1 uncie.

    Conform codului fiscal (titlul VI, cap. 12, art. 152) acestea sunt aur de investitie si este scutit de TVA:

    http://static.anaf.ro/static/10/Anaf/Cod_Fiscal_norme.2010.htm#_Toc244063867

    Probelma mea este ca la vama mi se solicita sa platesc TVA, spunandumi-se ca ei aplica ordinul 2220/22.12.2006 care se refera la produsele scutite de TVA, iar aurul nu figureaza acolo.

    De asemenea, conform legislatiei UE, aurul de investitie este scutit de TVA:

    http://europa.eu/legislation_summaries/taxation/l31012_en.htm

    Va rog sa ma ajutati sa solutionez aceasta problema, macar sa-mi spuneti ce as putea face. Am sunat la 031-403.91.60 la asistenta ANAF si mi s-a spus ca "acel articol nu se aplica persoanelor fizice". Aceasta afirmatie denota dupa parerea mea neprofesionalismul total al persoanei respective.

    Sunt pur si simplu blocat: institutiile statului nu conosc legile statului roman, si nici pe cele ale UE.

    Multumesc anticipat,
    Adrian Coman
    0745 077 512

    RăspundețiȘtergere
  2. He he, demult argintul nu se mai vinde la 16 dolari uncia.... ai grija sa nu prinda astia de veste ca ai argint ca iti bate BNR-eu la usa sa tii confiste in numele interesului national daca 'da shit hits the fan'....

    RăspundețiȘtergere
  3. Cristian, daca ai vrea azi sa vinzi monedele de argint, cum ai proceda ?
    As fi curios cum a rezolvat Adrian problema cu vama...
    M-ar interesa sa cumpar si eu argint-moneda ... ati mai gasit si alti dealeri mai avantajosi ?

    RăspundețiȘtergere
  4. Acum te bucuri ca ai investit in argint acum un an? :-) SI EU! :-) Multumesc pentru articol, mi-a deschis ochii.

    RăspundețiȘtergere
  5. www.lingouri-aur-romania.ro

    RăspundețiȘtergere
  6. Comandati monede de argint online de la Gold Direct http://www.golddirect.com/ro/

    RăspundețiȘtergere
  7. Salut, au fost probleme la livrare gen vama, tva etc?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. salut...nu...au venit prin curier, fara vama....tva-ul era inclus in factura (7% e tva la argint in europa parca....)...

      Ștergere
  8. salut!
    Ok articolul, ma bucur sa vad ca lumea se trezeste si prin Romania si nu investeste doar in masini si parfumuri :)
    Eu locuiesc in Suedia de mai bine de 10 ani si de cativa ani investesc in aur si argint.
    Intradevar monedele sant o investitie buna dar de obicei au un pret mai mare decat lingourile (depinde de unde sant cumparate).
    Un colaborez cu o companie americana care a intrat pe piata europeana anul asta (2015) si care are preturi si idei de afacere inbatabile.
    Daca va intereseaza investitiile in metale pretioase si/sau vreti sa cumparati aur si argint la preturi sub cele ale pietei contactati-ma pe mail :) alexandru.varlam@sats.se

    RăspundețiȘtergere
  9. Eu investesc in argint,monede de argint vechi pe care le iau de la colecționari bătrâni si de la vânzătorii din târg....trebuie sa cunosti ce cumperi bine inteles....Am avut pasiunea numismaticii de copil...De pe net iti poți lua țeapă foarte usor....Am cumparat si eu o moneda de argint american eagle de o uncie ....pare dubioasă pt ca argintul din cate stiu oxideaza putin....chiar daca este pur cu atât mai mult....Daca este aliaj 625 nu mai oxideaza ....mare grija pe ce dati bani ca sunt repari destui..

    RăspundețiȘtergere
  10. Monedele BU din argint cu titlul 999 pastrate in capsule acrilice si depozitate in cutii din polietilena care nu permit circulatia aerului, alaturi de saculeti cu silica, isi pastreaza nealterat aspectul timp de decenii.

    RăspundețiȘtergere