Ne-am fixat pe acest termen din perspectiva celui care achizitioneaza acum un astfel de imobil prin credit bancar din postura de investitor si se intreaba daca chiria si valoarea apartamentului la scadenta ii vor oferi satisfactii. Preturile par tentante (se pot cumpara 2 camere cu 45.000 euro in Bucuresti!), nu pierdeti insa din vedere toate detaliile!
1.Peste 30 de ani generatia celor nascuti in 1967-1973 va avea cam 70 de ani. Este o generatie cu 500.000 de membri/an (in 1966 se interzice prin lege intreruperea deliberata a sarcinii pentru femeile avand mai putin de patru copii si 45 de ani; celibatarii, cuplurile fara copii erau obligate sa plateasca taxe suplimentare statului), spre deosebire de cei nascuti in anii 1990 unde numarul se reduce la 200.000. Cum la aceasta varsta lumea mai sI moare (speranta medie de viata este la barbati este 68 de ani) va exista o supraoferta de apartamente deja uzate material si moral pe piata si putini amatori de inchiriere avand in vedere tendinta de scadere a populatiei. Daca nu urmeaza o inflatie galopanta in anii ce vin, un apartament va valora mult mai putin cand ajungeti la scadenta creditului.
2.Randamentul mediu din chirie este in prezent de 6%. Pentru un apartament vechi de 2 camere se cer 250 euro din cauza supraofertei din piata (multi proprietari care nu pot vinde au scos imobilele la inchiriere). Ca sa va acoperiti pretul platit pentru un astfel de apartament (sa presupunem ca impozitul si cateva mici cosmetizari anuale reduc randamentul din chirie la 5% pe an) va trebuie 20 de ani.
3.Daca in cazul unui depozit in euro cu 5% dobanda ai garantia ca la scadenta valoarea principalului nu se modifica, in cazul apartamentului vechi astfel de asigurare lipseste. Ba, mai mult, daca un cutremur important vine intre timp, s-ar putea sa lipseasca si principalul!
4.Pentru a ave acces la un randament de 5% pe an veti plati bancii cel putin dublu astfel incat pana la scadenta veti achita casa de cel putin 3 ori. Concluzia? Nu merita investit in apartamentele vechi, decat daca nu aveti nici un acoperis deasupra capului. Iar in acest caz, ar mai trebui asteptat, avand in vedre ca piata imobliara atinge minimele la cel putin 1 an dupa bursa (in februarie a fost un minim la bursa-sa speram ca nu temporar!).
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu