marți, 16 februarie 2010

Puterea prezentului plus sfarsitul petrolului

Nimic despre invartitul banilor azi. Ne-am gandit sa va facem insa doua recomandari pentru week-end, in ideea ca va puteti rupe de ritmul cotidian pentru a rasfoi o carte sau a urmari un documentar.

Puterea prezentului este o carte-soc scrisa de Eckhart Tolle. Se citeste greu, este adevarat, vine cu abordari absolut originale si isi merita cu prisosinta eticheta de ghid spiritual. Prins intr-o depresie prelungita, cu pulsiuni suicidare, Tolle a avut la aproape 30 de ani o revelatie. Repetandu-si tot mai des "nu ma mai pot suporta pe mine insumi" s-a intrebat brusc daca nu cumva in anuntul respectiv era vorba de doua entitati. "Eu", observatorul tacut si "mine insumi" monologul interminabil al mintii, care deruleaza obsesiv proiectii din trecut si face neintrerupt scenarii despre viitor. Toole a realizat astfel ca propria noastra minte poate fi nociva, un instrument care a ajuns sa controleze intregul ansamblu pe care trebuia sa-l slujeasca iar salvarea de acest monolog interminabil este ignorarea zumzetului sau permanent izolandu-ne in sentimentul prezentului continuu. "Cand va folositi mintea, si mai ales atunci cand aveti nevoie de o solutie creativa, alternati la fiecare cateva minute gandirea cu linistea, starea de activare a mintii cu cea de linistire a ei. In afara mintii constiinta exista fara gand. Gandul singur, lipsit de conectarea la lumea vasta a constiintei devine repede sterp, nebunesc, distructiv. Mintea este in esenta o masina de supravietuire. Atacul si apararea impotriva altor minti, adunarea, depozitarea si analizarea informatiilor-acestea sunt lucrurile la care se procepe cel mai bine, dar nu este deloc creativa. Toti artistii adevarati, indifferent daca stiu sau nu, creaza dintr-o zona aflata in afara mintii, din linistea lor interioara. Mintea da apoi forma impulsului creativ sau intuitiilor. Chiar si marii oameni de stiinta au afirmat ca descoperirile creative cele mai importante le-au facut in momentele de calm mental. Motivul foarte simplu pentru care majoritatea nu sunt insa creativi nu este acela ca nu stiu sa gandeasca, ci ca nu stiu sa se opreasca din gandit!"

Cateva filme documentare cu Eckhart Tolle, inclusiv emisiunile gazduite de Oprah, le puteti viziona pe blogul Iesirea din Matrix (http://fymaaa.blogspot.com). Tot aici am gasit si un documentar foarte interesant despre "sfarsitul petrolului"
(vezi http://fymaaa.blogspot.com/search?updated-max=2009-06-29T14%3A41%3A00%2B03%3A00)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu