Care era filozofia incurajata pana in 2007? Sa cheltui fara grija zilei de maine, sa-ti amanetezi veniturile pana la pensie, sa-ti surclasezi vecinul ori prietenul la bunuri. De ce am ajuns in aceasta fundatura? Sa reducem totul la lacomie ar fi simplu. Nu uitati insa ca oamenii sunt educati sa fie lacomi, toate miturile reusitei in viata cultivate prin scoala, modelele promovate de televiziuni, cliseele din industria publicitatii ne arata ca suntem doar ce avem. Supraindatorarea n-ar fi fost posibila fara contributia mediei, a cohortelor de specialisti si analisti fabricate pentru a legitima si justifica euforia consumului si legenda cresterii perpetue. Daca aceasta criza financiara ne va schimba mentalitatea, ar merita din punctual meu de vedere toate sacrificiile de pana acum. Americanul mediu care avea un bilant negativ venituri-cheltuieli in 2005 a ajuns acum sa economiseasca 4% din ceea ce castiga, iar asta spune multe intr-o societate unde consumul este religie. Poate ca ne va schimba treptat si modul de raportare la credit, aceasta mare iluzie a societatii actuale (nu poate decat sa ma bucure faptul ca numarul interogarilor la Biroul de Credit a scazut dramatic, semn ca romanii au sesizat adevarata natura a relatiei cu bancile), poate ca in locul isteriei consumului vom acorda mai mult timp unor preocupari marginalizate precum ecologia, spiritualitatea, etica in viata privata si in afaceri.
Doua cuvinte despre investitii, la urma urmei motivul pentru care exista aceasta rubrica. Recunosc ca am facut eu insumi greseala de a pandi false oportunitati, cateva procente pe care sa le smulg cat mai des printr-un plasament "pe trend". Ma interesa prea putin ce este in spatele afacerii, cata vreme pretul actiunii era in stare sa creasca, dicolo de bunul simt si de valoarea reala a companiei. Adevarul este ca bursele s-au trasformat de ceva vreme intr-un cazinou, iar investitorii sunt de fapt gambleri. Cati ar accepta riscul unor fluctuatii zilnice ample, a unor erori de management si posibilitatea unui faliment sau frauda, pentru un randament din dividend comparabil cu dobanda bancara la termen sau chiar sub aceasta, cum se intampla in 2007 la BVB? Daca Li se insufla insa sentimentul ca se pot imbogati doar din fluctuatiile pietei (pe care sa le intuiasca insa la timp) fara ca societatea pe care au pariat sa devina un nou Microsoft, atunci vor veni lacomi sa se infupte la festinul bursei. Nu vreau sa spun ca detinerea de actiuni e un lucru rau in sine, poti participa la afaceri in crestere si poti identifica conturarea unor noi tendinte in economie din postura de actionar. Putini gandesc insa asa. Si nici nu este de mirare cat timp pe marile piete de capital brokerii vand preponderent beneficiile jocului in marja, incurajeaza clientii sa profite de efectul de levier, sa tranzactioneze non-stop si cu instrumente din ce in ce mai sofisticate. De cele mai multe ori insa, cine adopta acest mod de viata descopera ca a intrat intr-un joc de suma nula, ca si-a tocat timpul si nervii pentru a ajunge doar putin mai avut decat incepuse. Am vazut putini oameni imbogatiti din bursa dar stiu mult mai multi dependenti de evolutia zilnica a cotatiilor, stresati si nervosi, nefericiti.
Nu sunt atat de naiv incat sa cred ca goana irationala dupa profit va dispare usor, la fel tendinta de a manipula si minti clientii. Depinde insa de noi daca le vom mai face sau nu jocurile. Iar daca filozofia conumatorului se schimba, companiile isi vor modifica la randul lor comportamentul. Iar cine nu se va reforma va iasi din joc. In sinea lor, cei care cumparau garsoniere de 70.000 euro in Militari in 2007 stiau ca fac o prostie, ca si cei care investeau in SIF Oltenia la 5 lei/actiunea sau cei care cumparau cu ochii inchisi terenuri in camp. Sentimentul ca ies din rand daca se sustrag goanei generale dupa profit, ca nu vor avea cu ce sa se laude la o bere cu prietenii a fost insa mai puternic. Mintea poate inventa tot soiul de argumente in favoarea lacomiei, mai ales daca totul conspira in jur pentru asta. Bunul simt n-o sa va insele insa niciodata. Ascultati-va pe viitor mai mult intuitia si mai putin ratiunea (mass-media se pricepe foare bine la impunerea unor false argumente), pretuiti mai mult impul liber decat bonusurile salariale (actuala criza a venit de mana cu o exarcerbata etica a muncii de tip protestant) si poate ca nu ne vom mai confrunta cu un nou bubble prea curand.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu