marți, 16 februarie 2010

Raport: Actiunile Erste vor creste cu un trilion la suta. Sau banca va da faliment

Ia uitati ce frumusete de stire vad ieri pe site-ul Mediafax: "Romania are cel mai ridicat potenţial de creştere dintre pieţele de acţiuni din Europa Centrală si de Est, cu un avans estimat la 77% al indicelui BET in acest an, un factor determinant fiind scăderea aversiunii faţă de risc, se arata intr-un raport al Erste Bank. Potrivit autorului raportului, Henning Ekuchen, desi cresterea se va menţine sub potential in intreaga regiune, se astepta totuşi ca pieţele din Europa Centrala si de Est sa raporteze valori mai bune decat zona euro in anul 2010". Nu stiu ce raport au ticluit analistii lui Erste dar, un minim de respect fata de inteligenta investitorilor autohtoni i-ar fi obligat sa ofere variante. Sa spunem, in varianta A, in care economia globala devine amnezica si uita de orice fel de criza, datoriile oamenilor si companiilor dispar peste noapte iar statele isi acopera in mod miraculos deficitele fara sa apeleze la tipar si cresterea impozitelor, BET-ul nostru are un salt de 77%. Varianta B: economiile din regiune au un an mai bun ca 2009, dar departe de 2007, asa ca bursele cresc usor peste performanele PIB-urilor din regiune. Varianta C: programele de stimulare se retrag, dobanzile cresc, actiunile vin iarasi in bot. Or, fie nu exista variante iar baietii astia de la Erste chiar ne iau de prosti, or exista si scenarii alternative dar nu sunt pentru presa ci doar pentru anumiti ochi, presa fiind folosita ca de obiecei doar pentru a insufla un anumit sentiment in piata de care avizatii sa profite la timp.

Am mai ras anii trecuti de analistii lui Raiffeisen care isi facusera obiceiul sa dea rapoarte cu tinte de pret pe SIF-uri cu 100% peste nivelul cotatiilor in momentul eliberarii acestora spre presa de specialitate ("Buna ziua, sunt Popescu de la sectiunea piete de capital, ce proiecte mai are societatea dvs, cum vedeti piata in aceste zile? A, domnu Popescu, mai nimic, tocmai faceam un raport confidential pentru clientii nostri, noi credem ca actiunile X vor creste cu 500%, poate va intereseaza pentru ziar. Daa? Pai o dam neaparat, exclusivitate" zice Popescu, fara sa mai intrebe cum ajung analistii lui Peste la valorile exacte ale indicilor peste un an, si ce rata de suces au avut in timp cu prognozele lor, doar nu risca sa isi strice relatia cu baieti asa amabili si sa-l bata seful la cap ca n-are zilnic subiecte). Iata ca intra si Erste in clubul analistilor care vad numai profituri de doua cifre. Si daca tot vorbim de cele doua banci, ati observat cat de generosi sunt austriecii in familie, ce recomandari bune are Raiffeisen pe actiunile Erste si viceversa?

Da, chiar asa, cum de stiu analistii Erste ca BET-ul o sa creasca cu exact 77% in 2010? Au formule de calcul? Au. Au grafice frumos colorate? Au. Scriu ei frumos concluziile in pagina, cu aliniat la stanga? Scriu. Si atunci, ce nu ne convine? Un singur lucru, faptul ca publicului i se livreaza mai mereu varianta optimista si nimeni nu pare sa-si mai aminteasca de rateurile lor trecute. Noi am cautat si alte analize interesante ale Erste, si iata ce gasim in martie 2008 (preluare din Saptamana Financiara): "Si analistii Erste Bank sustin perspectivele bune ale sectorului financiar romanesc, estimarile acestora pentru 2008 si 2009 plasand Banca Transilvania (TLV) si BRD printre cele mai bune investitii din sectorul bancar european. In conditiile in care valoarea medie a PER estimata pentru 2008 este de 14,9, pentru titlurile BRD nivelul este de 11,6. In plus, pretul-tinta inaintat de analistii Erste Bank pentru BRD este de 24,86 lei/actiune pe termen de un an, cu 24,3% mai mare decat cel actual. Desi pentru titlurile TLV cresterea estimata de analistii Erste este de 10,4%, exista potential, mai ales ca banca mai are perspective de crestere ca urmare a dimensiunii sale mai reduse si a posibilitatii de a fi preluate. In contextul actual, "bancile romanesti BRD-GSG si Banca Transilvania, precum si banca sarba AIK Banka sunt cele mai bune alegeri", sustin analistii Erste". Ei bine, stiti ce s-a intamplat in urmatorul an cu cele mai bune alegeri.

Stiti ce inseamna o crestere de 77% de la valorile actuale ale BET? Ca indicele merge la 9.000 de puncte, cu doar 10% si ceva sub maximul sau istoric din 2007. Mai stiti si ca ponderea cea mai importanta in indice o au bancile, da? Ei bine, in conditiile in care profiturile bancilor romanesti s-au prabusit in 2009, sub povara provizioanelor, in conditiile in care numarul de interogari la Biroul de credit scade la fel de dramatic pentru ca oamenii s-au desteptat si nu mai vor sa auda de imprumuturi, in conditiile in care economia care duduie ia acum credite pentru salarii si pensii, ei bine in aceste conditii discountul imaginat de analistii Erste fata de varful bulei speculative bursiere autohtone este de NUMAI 10%???

In definitiv oameni buni, la ce va asteptati citind o analiza? Ca radiografia trecutului sa se potriveasca manusa viitorului? Stiti bine ca nu se intampla asta, altfel n-am mai avea crize si cicluri economice. Viitorul e pana la urma o creatie colectiva si nimeni nu vede in detaliu toate fortele implicate pentru a deduce unde se indreapta rezultanta. De ce mai fac totusi analize? Pentru ca si oamenii de la research trebuie sa ia un ban, si pentru ca exista inca destui prosti care sa le ia de bune ajutandu-i pe destepti sa marcheze niste profituri. Si mai exista un motiv, pe care il scriu cu majuscule. PERCEPTIA GENEREAZA REALITATEA. Poate intelegeti de ce sunteti bombardati zilnic cu stiri optimiste, de ce va sunt facute injectii prin media pentru colorat realitatea in roz. Concluzia care se incearca sa va fie inoculata acum este: "lucrurile revin la normal, consumati, va rog, consumati, uitati de gunoiul din banci, uitati ca ati platit chiar voi pentru linistea bancherilor".

Inca doua lucruri. Discutand cu unul si cu altul, analisti de prin banci dar mai ales societati de brokeraj a reiesit o concluzie dureroasa (pentru client). Credeti ca se pleaca de la premize, se introduduc in ecuatie variabilele, se fixeaxa datele problemei si apoi se ofera o estimare de pret? Fals dragii mosului. De cele mai multe ori analistii pleaca direct de la rezultatul dorit, la sugestiva expresa a sefului. De exemplu, stiu ca SIF 5 ar fi bine sa dea din analiza lor cu un target price de 3 lei sa zicem, apoi incep sa discounteze, sa aplice formule, sa traseze graficele pentru a obtine evident un raport "corespunzator", cu "buy" pana la 3 lei.

In final vreau sa fac eu insumi un raport-fulger pentru actiunile Erste Bank pentru 2010. Presupun in prima instanta ca fiintele verzi si simpatice care ne viziteaza din Sirius au descoperit recent fericirea pe datorie si vor dori sa se imprumute de la prietenii austrieci, recunoscuti pentru bunele servicii bancare in intreg Universul. In plus, mai e loc de crestere si prin Insula Mare a Brailei, slab bancarizata. Recomandarea mea pentru actiunile Erste este deci de buy cu target de profit de un trilion la suta (ce mai sunt si trilioanele astea, vedeti cat de usor se fac prin America). Raport pe care ma fac ca il scap pe jos cand chem niste ziaristi sa le arat ce bibelouri mi-am luat din Bora Bora. Buun. Acum, mai am si variantele B si C, cea mai dura dintre ele explicand pe larg ce se intampla in cazul in care criza financiara revine, tiparul nu mai face fata iar prin zona sunt niste banci super-leveregiuite. Ma rog, de variantele B si C au uitat cretinii aia doi de la ziar sa intrebe, fiind prea ocupati sa se indoape cu fursecuri.


PS: Armatele stau acum fata in fata. In coltul rosu, cei putini, lumea financiar-bancara si retailistii de toate culorile, cu armata lor de analisti tocmiti, presa flamanda dupa ultimele farame de publicitate, lobbysti care stiu cum sa hraneasca politicienii si oficialii de toate rangurile. In coltul albastru, cei multi si prostiti de tabloide si reality-show-uri, haituiti la joburi din ce in ce mai acaparante si impovarati de datorii-legiunile de cosumatori. In curand goarnele vor suna atacul (citeste ultimele raportari trimestriale, PIB-urile cresc, economiile isi revin, bla, bla) iar cei putini se vor repezi din nou asupra celor multi incercand sa-i convinga sa mai ia un imprumut, sa mai cumpere un nimic inutil, sa isi mai cedeze o felie de viitor. Va merge si de aceasta data? Voua ce va spune intuitia, acea voce interioara careia ar trebui sa-i acordati mai mare autoritate decat tuturor baltazarilor, isarestilor, libocorilor, goldman sacsilor si analistilor lui Peste? Eu citesc si aud pareri tot mai clare si vehemente care cer o schimbare radicala a regulilor, normelor, reglementarilor. Intuitia imi spune ca minciuna si manipularea vor fi tot mai greu de acceptat, ca modelul termitelor consumeriste, lacome si egoiste se va vinde mult mai greu. Ce parere aveti?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu