De fiecare data cand bunul-simt incearca sa puna piedica avantului preturilor in bulele speculative, apar instantaneu analisti care afirma ca greselile trecutului nu pot fi repetate, ca lucrurile se fac mai bine, fundamentele sunt mai solide etc. Dupa care vine prabusirea…
Doi economisti cu autoritate, Reinhart si Rogoff, fac o veritabila trecere in revista a 250 de crize financiare si economice din 66 de state, timp de 8 secole, care arata cum increderea si pietele financiare se pot prabusi aproape instantaneu.
Sub o forma sau alta, cu aceasta idee – "de data asta e diferit" – ne-am intalnit deseori in ultimii ani. De ce merita euro doar 3,1 lei in 2007 cand in urma cu 3 ani era 4 lei? "De aceasta data e diferit, Romania a intrat in UE, procesul de integrare duce la aprecierea monedelor regionale". De ce BET-FI ar ajunge la 100.000, de vreme ce dividendele reprezentau mai putin de 1% din pretul SIF-urilor? "Ei, e alta poveste acum, nu mai conteaza dividendul, importante sunt activele". E sanatoasa cresterea economica a Romaniei din 2007-2008? "Cum sa nu, nu vezi ca e atata nevoie de unitati locative noi, ca strainii se napustesc sa investeasca aici, nu are nici o legatura cu perioada 1996-1997, nu exista capital speculativ".
De ce sa platesc 100.000 euro pentru un apartament in Militari, cand in urma cu 10 ani era doar 10.000 euro? "Da, dar acum e altceva, cumpara repede, ca nu mai prinzi nici la 100.000, piata imobiliara nu poate merge decat in sus". si exemplele pot continua. "Sfatul ca vechile reguli de evaluare nu mai functioneaza este urmat cu entuziasm. Analistii si, prea des, chiar oficialii guvernamentali arata ca lucrurile se fac mai bine decat in trecut, suntem mai inteligenti si am invatat din greselile trecutului. De fiecare data societatea se autoconvinge ca actualul boom al preturilor, in mod diferit fata de alte asemenea baloane speculative din istorie care s-au sfarsit in lacrimi, este cladit pe valori fundamentale, reforme structurale, inovatii tehnologice (va amintiti de bula dotcom, nu?) si politici de calitate", afirma Carmen M. Reinhart si Kenneth Rogoff autorii cartii "This Time is Different" (De data asta e diferit).
Increderea, un capital fragil
De subliniat una dintre ideile de forta ale lucrarii: "Mai mult decat orice altceva, esecul de a recunoaste precaritatea sentimentului aparent de incredere (n.n. – afisata de investitori si public si care face ca sistemul sa functioneze), mai ales in cazul in care datoriile pe termen scurt trebuie refinantate permanent, este factorul-cheie care da nastere sindromului "de aceasta data e diferit". Supraindatoratele banci, guverne, corporatii cred ca isi pot rostogoli datoriile o perioada extinsa cand –bang!– increderea se prabuseste, finantatorii dispar si criza loveste. Partea care urmeaza s-ar putea sa va para cunoscuta. Infuziile de cash din partea guvernelor pot da senzatia ca genereaza o crestere economica mai consistenta decat in realitate.
Imprumuturile sectorului privat pot inflama preturile actiunilor si imobiliarelor mult peste nivelurile sustenabile din perspectiva istorica, facand bancile sa para stabile si profitabile. Aceasta indatorare pe scara larga aduce un plus de vulnerabilitate, facand economiile sensibile la crizele de incredere, mai ales cand datoriile acumulate sunt pe termen scurt si trebuie constant refinantate.
O alta concluzie interesanta a cartii este ca, in mod normal, este nevoie de ani buni pentru a elimina excesele comise in perioada de boom al creditarii, crizele bancare neavand nimic in comun cu ciclurile economice normale; din acest motiv vocile care anunta triumfator iesirea din recesiune si revenirea la "normal" a preturilor (in special la imobiliare) trebuie privite cu mare circumspectie. Ramane de vazut din ce directie va lovi din nou lipsa de incredere. Sa fie oare Grecia?
De multe ori calmul aparent e un semnal inselator. "Este in natura umana sa presupuna ca actualul trend va continua nestingherit, ori ca lucrurile nu sunt atat de negre precum par", subliniaza analistul John Mauldin, autorul unui newsletter saptamanal pentru investitori. "Este suficient sa privim piata bondurilor cu un an si chiar cateva luni inainte de primul razboi mondial. Nimic nu parea sa anunte un conflict global. Toata lumea era convinsa ca mintile echilibrate vor prevala", scrie Mauldin.
Nota: Lucrarea "This Time is Different: Eight Centuries of Financial Folly" a aparut la Princeton University Press, in septembrie 2009. Carmen Reinhart este profesor de economie la Universitatea Maryland, a fost vicepresedinte al bancii Bear Stearns si fost director adjunct al departamentului de cercetare din cadrul Fondului Monetar International. Keneth Rogoff este profesor de economie la Harvard (a predat si la Princeton), a fost director de cercetare la FMI si membru in consiliul guvernatorilor Federal Reserve (FED). Cartea poate fi cumparata de pe Amazon, la preturi incepand de la 17,50 dolari.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu