Privind pe termen lung, oscilatiile dobanzilor sunt halucinante chiar si pentru un stat care nu a experimentat dezechilibre majore precum SUA.
Intre dobanzi de 0% si 20% in ultimii 40 de ani (cat scadenta unui credit ipotecar) se afla un sir lung de falimente si drame personale.
Cei care sunt tentati acum de perspectiva obtinerii unui credit in programul Prima Casa, incantati de perspective dobanzilor mici (cam 5% pentru imprumutul in euro), se gandesc prea putin cat de impovarator ar putea deveni un astfel de imprumut luat in momentul in care Euribor (dobanda de referinta) este la minimele istorice. Incercam sa-I ajutam urmarind oscilatiile dobanzii de politica monetara in SUA in ultimii 40 de ani.
In ianuarie 1971 de pilda, dobanda Fed era de 4,5%. Pana in februarie cateva modificari successive o aduceau la 3,5%. Ei, ce bine e sa ai credit cand costul finantarilor scade, nu? Asa sunt convins ca au gandit multe mii de americani in acel moment. Numai ca, ghinion! Dobanzile incep sa urce si ajung in jur de 5% in perioada verii, ramanand apoi la acest nivel pana la finalul anului. Ei, 1,5% in plus n-ar fi chiar o tragedie daca nu te-ai indatorat excesiv. In 1972 sI 1973 dobanzile cresc insa sustinut, sigur nu in pasi mari sI brusc, dar cu pasI mici sI desI iar la sfarsitul lui 1973 dobanda de politica monetara este deja de 9%. Ups! O crestere de 6,5% in mai putin de 3 ani nu e chiar de colo, ganditi-va ca in cazul unui credit ipotecar vorbim de sume mari, chiar sute de mii de dolari in cazul nostru. In mai 1974 dobanda urcase la 13%! De la 3,5 la 13% e o distanta care poate fie gala cu cea din casa in …strada, distanta pe care multI au parcurs-o ajutatI sI de o intrare neprevazuta in somaj.
Caruselul Fed
De aici incep insa scaderile, Fed a considerat probabil ca a aspirat suficientI bani din piata astfel incat amenintarile cu inflatia sa scada, iar in noimebrie 1976 intalnim o dobanda de 4,75%. Cine a supravietuit, se putea considera norocos, dobanzile erau ca in urma cu 5 ani, preturile erau altele (mai mari). MultI uita pataniile debitorilor mai varstnici, sI se pregatesc sa bata la usa bancilor pentru un imprumut. Ghinion din nou! Inflatia revine, dobanzile incep iar sa urce. Anul 1978 se termina cu o dobanda de 10%! Credeam ca au vazut deja tot? Se inselau amarnic. Dupa miscari haotice, cresteri sI scaderi bruste in 1981 avem o dobanda de 20%. Olala! Cum este sa fi proaspat somer, imprumutat la o dobanda de 5% pentru casa in urma cu 5 ani pentru a gasi una de peste 20% la banca in prezent? Sigur, nu e deloc confortabil, dar oare vor invata debitorii ceva de data asta. Dobanda de 20% a reprezentat varful, iar scaderile vin repede din acest punct, usurand viata celor care au supravietuit furtunii. Anii 70-80 au reprezentat un varf al inflatiei, justificata de criza petroliera sI tulburarile politice. 1985 se termina cu o dobanda de 7,75%, 1989 cu una de 8,25% iar in 1991 avem deja 4%. Ei, sa te tot imprumutI de la nivelul asta, nu?
Istoria se repeta, cihar daca nu identic
In 1995 avem dobanda de 6%, la fel ca la inceputul lui 2000, iar intervenetiile Fed sunt mult mai discrete acum. {i debitorii sunt mai calmi, n-au mai fost bulversatI de nimic spectaculos ca in deceniul 70-80. Ghinion din nou! Se sparge bula dot-com, colac peste pupaza apar atentatele teroriste din 2001. In incercarile de a impulsiona economia Fed incepe sa scada agresiv dobanzile, sI se ajunge la 1%, record absolut, in iunie 2003. {tim acum ca asta n-a facut decat sa inlocuiasca o bula speculativa cu alta, plantand germenii “subprime”, si pe fondul normelor de creditare mult mai laxe. Balonul imobiliar se umfla in acea perioada pana la nivelul din 2006, cand se sparge aruncand din 2007 SUA in cea mai mare recesiune de la Marea Depresiune. Cei care s-au imprumutat la 1% dobanda de politica monetara incep sa fie evacuatI silit cand aceasta ajunge la 5,25%, in iunie 2006. Odata cu explozia balonului imobiliar bancile incep sa aibe probleme, valoarea ipotecii nu mai acopera valoarea de piata a imobilului, au nevoie urgenta de capital, multI din jucatorii de talie mica falimenteaza, cei mari sunt salvatI insa tot cu banii contribuabilior, ma rog, stitI povestea. Acum dobanda e 0%, in piete se arunca in disperare cu bani fara costuri. E momentul ideal pentru un credit ipotecar, nu? Din pataniile celor prea credului in ultimii 30 de ani nu se invata nimic? Ramane de vazut ce bula speculativa vor umfla acum bancherii centrali (probabil cea a marfurilor alimentare sI a materiilor prime).
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu