marți, 16 februarie 2010

Pacala si Tandala sau iluzia cazinoului stiintific

Tandala este investitor la bursa, Pacala este broker cu veleitati de analist. Pacala are convingeri ferme, exprimate intr-un jargon pasaresc bun de agatat fetele care servesc la BT Cafe-medii mobile, stop loss, PER, price to book value, leverage, arde-i pe shorteri, X5, vii la Sinaia sa bem un suc?,etc-inchidem citatele. Tandala are in schimb idei putine dar fixe: e bine sa te diversifici, totul creste pe termen lung, sa ai actiuni e ca si cum ai poseda o bucatica dintr-o afacere, viitorul e al fondurilor mutuale si de pensii, vitorul suna in general bine.

Tandala bate intr-o zi la usa lui Pacala. Cioc-cioc! "ia-mi si mie draga niste SIF-uri, niste PRSN, ia un Azomures ca astia ne scot din foame, pune si la SNP ca petrolul se termina curand, daca mai ramane maruntis ia niste Rasdace cu terenuri bune ca azi-maine isi revin imobiliarele. Si Biofarm, neaparat Biofarm,vezi ce de boli mai apar si mai nou se vinde ca painea calda orice placebo inofensiv". Dupa care se opreste transpirat si da un pas inapoi. "Esti sigur ca e bine ce fac mai Pacala, sau sa stau mai degraba pe depozite si sa uit de griji? Tu dormi bine noaptea"?

Pacala il priveste superior. A vazut multi ca el la viata lui. Stie ca Tandala nu vrea sa castige pentru ceva anume niste bani,ci mai mult ca sa se pretinda "cool", sa simta ceva adrenalina si sa priveasca superior prin vecini "stiti, eu am castigat la bursa, nu e mare lucru, trebuie doar sa urmaresti atent graficele,profiturile, dividendele, e oricum mult de povestit". Pacala ii arata pe grafic ce moment bun de cumparare este chiar acum, tocmai s-a spart MM200, rezistentele sunt facute harcea-parcea, numai cine e fraier n-ar intra la bursa acum. Tandala zice da-da, nu intelege mare lucru dar din tonul lui Pacala deduce ca e rost de ceva bani facuti usor.

Si trec ceva saptamani, Tandala ia actiunile si uita de ele, Pacala are alti Tandala de care sa se ocupe, meseria lui e sa fie sigur pe el si aparent documentat in timpul programului si sa se simta bine dupa. Graficele incep sa se schimbe pe nesimtite. "E vorba de un trend temporar zice Pacala, se marcheaza doar profiturile,stati linistiti la locurile voastre". Economia scartaie tot mai tare, chiar si analistii cei mai inregimentati o recunosc, ziaristii corporatisti incep sa puna accente critice, estimarile sunt proaste. Pietele isi revin apoi brusc "vedeti, v-am spus eu zice Pacala" dar scaderea se reia la fel de repede. "Din punct de vedere fundamental actiunile sunt ieftine, cine cumpara acum va face multi bani anii ce vin" se mai aude timid printre brokerii invitati la un fursec la TV.

Tandala a aflat la randul sau ca ceva scartaie la bursa dar a mers pe mana lui Pacala. Brusc,schimba insa perioada de amnezie cu una de implicare maxima. Acum il suna zilnic pe Pacala: "cat or sa mai scada? Cine manipuleaza piata"? Pacala nu mai e la fel de sigur pe el, de fapt se gandeste sa inceapa o afacere personala undeva prin vanzari, prea il bat la cap toti panicosii. In definitiv asa e bursa, uneori pierzi alteori castigi, uneori ai noroc, alteori nu. In final Tandala vinde tot, in mare pierdere, si nu mai vrea sa auda de bursa. Pacala la randul lui iese din business, vrea ceva mai stabil si mai usor de controlat, in definitiv cine a vazut in Romania broker batran?

Bursele isi revin in forta, ca dupa orice minim. Acum se vede ca cei care au bani SUNT cu adevarat analiza tehnica, ei n-au nevoie de grafice, ei pot genera prin forta banilor aruncati in piata ce fel de alura vor pe grafice. Pietele sunt din nou in zodia taurului, economiile abia se tin pe picioare dar asta nu pare sa aiba nici o importanta. Societatile de brokeraj asteapta cu nerabdare perechi proaspete de Pacala si Tandala. Pietele uita repede de vremea proasta, ziaristii instaureaza sentimentul altui El Dorado. Avem din nou analistii si brokeri optimisti, investitorii simt lacomia cum le da iar aripi, malaxorul functioneaza. Bursele redistribuie banii, iluzia unora ca pot controla jocul duce magia mai departe. "Bursa e un mod de viata" se citeste iar prin presa de specialitate. "Iesi cat mai poti" sfatuiesc cei vindecati de boala pe cei dispusi sa-i asculte dar lupii tineri nu pot gandi atat de retrograd.

Care e morala povestii de azi copii? Daca n-ati realizat despre ce e vorba la bursa, cereti data viitoare brokerilor sa va dea niste jetoane "ca sa simtiti mai bine piata" intr-un demo. Daca ar fi atat de simplu sa castigi la bursa in urma analizelor fundamentale si tehnice, brokerii si-ar lasa balta afacerea si ar face bani din fata calculatoarelor. Ii credeti masochisti,credeti ca aleg de buna voie sa se scoale dimineata ca sa mearga la job in loc sa se limiteze la analize si tranzactii pe cont propriu? ILUZIA CASINOULUI STIINTIFIC e cea mai mare pacaleala cu care va adoarme bursa. Sunt convins ca ati vazut carti despre numerele care au iesit cel mai des la loto,despre schemele recomandate celor absorbiti de bilele de la 6/49. Le-ati luat in ras, le considerati puerile dar tomurile scrise de investitori legendari vi se par serioase doar pentru ca nu intelegeti cu ce se mananca bursa. Principiul de functionare e insa acelasi, singura deosebire este ca banii fraierilor se redistribuie integral in cazul bursei si doar partial la loto (statul isi taie propria felie) sau la cazino (unde patronul incaseaza grosul).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu