joi, 24 februarie 2011

Ce sunt, cum se poarta si cum se pot recunoaste bulele speculative.

Dupa experientele anilor 2007-2010 s-ar crede ca toata lumea stie totul despre psihologia miscarilor speculative, fie ele in zona marfurilor, a actiunilor sau in sfera imobiliara. Oare? “Bulele sunt invizibile pentru cei ce se afla in interiorul lor” spune Bill McCready pe futurestradingsecrets.com care subliniaza ca preturile pot ajunge mai departe decat estimeaza marea majoritate a jucatorilor iar miscarea ascendenta poate dura mult mai mult decat anticipau initial acestia. Seamana cumva cu evolutiile burselor intre 2009-2011? Nu strica atunci sa recapitulam cum se umfla si cum se sparg bulele speculative si care este comportamentul-tip de evitat.
Autorul ofera si cateva exemple de fenomene speculative din ultimii ani-“preluarea lumii”de catre japonezi (sfarsitul anilor ’80), aprecierea valutelor asiatice (inceputul anilor ’90), bula dotcom (sfarsitul anilor ’90), explozia imobiliara (2000-2003) si bula banilor ieftini pompati de Fed in incercarea de a atenua efectele spargerii bulelor de mai sus si a atentatului din septembrie 2001 (articolul e scris anterior mutarilor Fed din 2008-2009). Cum se formeaza bulele?
1. Un concept de business credibil ce ofera sperante de crestere pe termen nedeterminat
2. Un surplus de fonduri sau o lipsa de oportunitati de a cumpara sau investi in altceva pe piata
3. Preturile fluctueaza de la nivelurile traditionale in zonele de supraevaluare apoi se trece in zona maximelor istorice absolute unde nu mai exista repere ale analizei tehnice.
4. Noile nivele sunt justificate de “experti” prin “am intrat intr-o noua paradigma”
5. Multimea urmeaza noii lideri de opinie. Chiar si gradinarul are un pont despre noua oportunitate
6. Frica de a pierde trenul acestei investitii minunate pune stapanire pe cei ramasi la margine. Ies la iveala si alte afaceri supraevaluate care sunt oferite publicului
7. Apar de asemenea reperele culturale. Mass-media promoveaza stiluri de viata in concordanta cu business-ul respectiv.
8. Bula dureaza deja de ceva vreme. Criticii ei sunt discreditati, ultimii fraieri de pe margini sunt aspirati in interior.
9. Incep sa apara primele informatii despre practici incorecte sau chiar fraude legate de afacerea/fenomenul din spatele bulei.
10. In final, majoritatea participantilor vede cel putin un un motiv pentru ca miscarea ascendenta sa nu mai continue dar nimeni nu vinde inca si tine de profituri. Nu mai sunt noi cumparatori.

Sa vedem acum si cum se sparg bulele:
1. Apar oferte concurente la preturi mai bune pe piata
2. Se produce treptat o majorare a dobanzilor. Guvernul face declaratii impotriva “exuberantei excesive” si inaspreste politicile de creditare
3. Preturile incep sa cada si multi se bulucesc sa vanda.
4. Sunt descoperite fraude, inclusiv in agentiile de monitorizare, audit si rating ceea ce accelereaza vanzarile.
5. Autoritatile intervin in piata oferind timp marilor investitori sa se retraga inaintea adevaratei caderi de proportii.
Reguli de urmat.
1. Nu extrapolati trecutul in prezent.Da, istoria se repeta, dar in moduri diferite
2. Trendul pe care s-a inscris bula poate continua pe termen lung (2-5 ani) pentru a se schimba apoi brusc (vezi bula dot.com)
3.Corectii intermitente apar la nivelele de retragere Fibonacci de 38%, 50% si 62% ceea ce genereaza fenomene clasice de “bull and bear trap”.
4.Incercari de a prinde minimul in cadrul unor corectii apar de mai multe ori dar bula nu mai poate fi reincalzita.
5.In final, fiecare recunoaste ca trendul a mers mai departe decat se asteptase si a durat mai mult decat credea initial. (suna cumva cunoscut pentru cei care urmaresc evolutia burselor in ultimii 3 ani?). Majoritatea renunta si vand
6.Pe masura ce volumele de tranzactionare din ciclul de scadere inceput se diminueaza treptat, o refacere modesta a preturilor are loc.
Toate actiunile, marfurile, valutele precum si piata imobiliara pot fi subiectul unui comportament de bula speculative incheie McCready, preluat de blogul Romania Nuda. De cate ori auzi expresia “n-ai cum sa pierzi cu asta” ai face bine sa alergi in directie opusa.

11 comentarii:

  1. Credeti ca sunt indeplinite toate conditiile pentru a ne afla intr-o bula?

    RăspundețiȘtergere
  2. nu, din bulele in conturare din 2010 pana acum lipseste un ingredient: publicul....bursele cresc pe lichiditate redusa....dar nici nu cred ca va apare prea curand publicul larg aici...

    RăspundețiȘtergere
  3. da, aveti dreptate
    nu putem vorbi nici de maxime istorice (cu exceptia unor marfuri), nici de noi paradigme, nici de o popularizare agresiva
    in Romania nici macar nu putem vorbi de o bula, indicii sunt departe de maxime

    RăspundețiȘtergere
  4. suntem intr-o bula a promisiunlor politice.
    "va dam salariile inapoi, marim pensiile... aducem bani de acasa..."

    RăspundețiȘtergere
  5. Parca Djuvara spunea (daca nu ma insel)ca starea naturala a omului este prostia si ca el(omul)are doar scurte sclipiri de inteligenta.cat de prosti pot fi oamenii daca la preturile record din 2008 cumparau cu doua maini imobiliare si acum,la preturi minime,nu mai cumpara nimic?

    RăspundețiȘtergere
  6. @Anonim

    Nu-ti fa griji, nu sunt inca minime preturile.

    RăspundețiȘtergere
  7. @Cristi - felicitari pentru descrierea bulelor. Foarte folositoare descrierile. De cele mai multe ori, ele se bazeaza pe aversitatea la pierdere a indivizilor care fac alegeri gresite... pentru a nu pierde.
    Totusi, bulele sunt de diverse tipuri. In .com nu a participat publicul larg ci doar o parte. La fel si in alte bule pe commodities.

    RăspundețiȘtergere
  8. Salut!
    Felicitari pentru text, e foarte bun! Despre prima parte, cum se formeaza bula, am scris si eu aici: http://monkey-100.blogspot.com/2010/09/balonul-imobiliar-cum-s-spart-unde-va.html dar pe un caz particular. Insa partea a 2-a cu dezumflarea bulei mi-a placut, mai ales in partea cu favorizarea de stat a marilor 'investitori' sa isi faca exit-ul. Sunt curios daca asta inseamna si la noi prima casa. Desi imobiliarele la nivel mondial reprezinta o problema nu doar la noi.
    Ca idee, tu unde vezi sa se intoarca piata imobiliara, in 2004 sau in 2001 ?

    RăspundețiȘtergere
  9. eugen@ depinde ce fac si marile economii intre timp...2003-2004 probabil...

    RăspundețiȘtergere
  10. Interesante descrierile pentru formarea si spargerea bulelor. Insa cred ca lucrurile uneori pot sa fie mult mai complexe.
    Bula .COM putea sa fie transformata in ceva util si se poate vedea ca acum migrarea catre tehnologia cloud este si datorita bazelor si cercetarilor facute atunci. E adevarat ca lucrurile evolueaza mai incet si tehnologia se schimba si e acceptata mai greu uneori insa nimeni nu poate contesta ca internetul a schimbat total modul de viata, cel putin pentru anumite societati (nu discut daca in bine sau in rau ca nu e cazul, mereu lucrurile sunt impartite).
    Consider ca bula .COM a influentat pozitiv dezvoltarea tehnologica ce a urmat.
    Deci cred ca depinde de la caz la caz, uneori dezvoltarea rapida, "iesirea in fata" mai bine spus a unor industrii si "moda" de a investi in ele, poate avea si consecinte pozitive.

    RăspundețiȘtergere
  11. noile bule: bursa, commodities.

    RăspundețiȘtergere