joi, 17 februarie 2011

O mizerie de campanie:"reteta" Coca-Cola

E plina lumea tabloidelor dar si a vehicolelor media generaliste de asa-zisa descoperire epocala: s-a aflat reteta Coca-Cola! Un post de radio a gasit un ziar ingalbenit cu o poza din care s-ar deduce “adevarata reteta” , un secret care-vezi Doamne-trebuie sa fie pastrat cu sacrificii. Las la o parte mitologia asta corporatista ieftina, inventata tot in scop publicitar (secret, reteta magica, etc). Compania pare sa dea in felul asta o lovitura de imagine, necesara in momentul in care vanzarile au inceput probabil sa scartaie. Acum, cu saga secretului reambalata, ceva adolescenti “emo” poate se vor napusti cu mai mare vigoare spre bomba lor zilnica cu zahar si cofeina. O chestie care mi se pare mie ca pledeaza tocmai pentru intelegerea dintre companie si cei care au facut “descoperirea”: lipsesc din ingredientele reluate generos in presa tocmai cantitatea de zahar. Astfel, la zahar se spune asa :” Zahăr - 30 (din textul care apărea în fotografie nu s-a putut descifra cantitatea exactă în grame sau în altă unitate de măsură)”. E ca sa vezi. Da’ poate sunteti curiosi sa cititi din pliantul care vi se pune in tava la McDonald’s cat zahar are o Coca-Cola (210 calorii paharul mediu, cat 1/10 din ratia zilnica de calorii pentru o zi intreaga!) si de cate ori depaseste la acest capitol alte “racoritoare”. Mai e un secret pentru cineva ca asa-zisele racoritoare intretin setea din cauza zaharului si ca carbogasoasele (cacofonie intentionata!) va fac obezi? Ca sa nu mai dau linkuri de pe net despre cei care au probleme cu inima din cauza cofeinei in exces.

Ati observat si panourile publicitare din intersectii care proslavesc masele luate in familie (in poze sunt copii cel mult de "generala") din care n-ar trebui sa lipseasca Coca-Cola? E nevoie ca dependenta sa fie creata din timp, nu? Cat de meschin sa asociezi copiii si consumul de Coca-Cola! Mai nou, si Pepsi face eforturi sa puncteze la acelasi capitol, lansand la randul lor o campanie in care la orice sticla de sirop dulce dau si o sticla de apa. Adica, hai sa contaminam obiceiurile sanatoase ale celor care se limiteaza la apa, poate ii tentam sa ia si otrava carbogazoasa.

Un documentar interesant despre mijloacele Coca-Cola ("The Coca-Cola Case") gasiti aici


Cititi mai jos despre deliciile unei mese la McDonald’s-un articol mai vechi de pe acest blog dar la fel de actual:

TABLA INMULTIRII (CU CALORII) LA MCDONALD'S
Exceptand noile reclame la credite ipotecare (simpatica cea vis-à-vis de fostul magazin Romarta, pe o cladire in ruina, care pune in evidenta brandul Bancpost “Casa Sigura”), prin Bucuresti te agreseaza la fel de hotarat afisele McDonald's din care afli cum poti face afacerea vietii platind numai 3,5 lei pe o chiftea sufocata intre 2 felii de paine (un cheeseburger, bre!). Sau numai 10 lei/meniul. Nu stiu cum sunteti voi, dar mie unul asta mi-a deschis apetitul pentru o frugala tabla inmultirii a caloriilor, sa vad daca imi permit sa ma desfat cu constiinta impacata la “Mac”. Mi-am procurat de pe site-ul reteteculinare.ro un calculator de calorii. Am 170 cm, 75 kg (cam mult,asa e), sunt semi-sedentar iar la varsta mea ar trebui sa ma limitez la 2.300 kcalorii/zi. Ok. Acum sa imi compun meniul de la McDonald’s (gasiti pe fundul tavitelor listele cu calorii).

Pentru dimineata m-am oprit la ceva usor: un cheeseburger de numai 300 kcal (sunt mare amator de branzeturi si lactate!), o placinta cu visine (230 kcal-absolut decent pentru ceva dulce) si un latte macchiato de 300 ml (115 kcal). Total 645 kcal.

La pranz n-am gasit nici o supa, asa ca m-am resemnat la felul I cu big Tasty si cartofi prajiti (portie medie) iar la urmatorul cu aripioare de pui si o salata mozarela. Am mai luat doar o briosa la desert si un pahar (mediu!) de Coca-Cola. Total calorii: 850+340+ 525+295+475+210=2650. Am fost cam deprimat pentru ca depasisem doar cu asta necesarul zilnic de calorii, dar senzatia de satietate banuiesc ca va compensa mustrarile de constiinta.

Seara am fost foarte rezervat: peste (Filet-o-Fish de 345 kcal), un mar si un suc de portocale de 250 ml (120 kcal). Total 565 kcal. Total general: 3860 kcal. Cu alte cuvinte, cu peste 60% mai mult decat necesarul zilnic.

Asta lamureste intr-o oarecare masura existenta generatiilor de adolescenti supraponderali. Nenorocul lor este ca ajung semi-obezi la o varsta la care colegii lor care se intalnesc rar cu fast-food-ul bat mingea, sar garduri, profita cat pot de miscarea pe care mai tarziu, cand vor fi ocupati pana peste cap cu un job, nu si-o vor mai putea permite. Or, ce se va alege de talia unui astfel de adolescent dependent de McDonald's, in momentul in care viata chiar il va obliga sa nu isi miste fundul de pe scaun (ma rog, scaune) 8 ore pe zi? Mai intreb in cat timp o balerina ar putea fi transformata in luptator de summo alimentata zilnic de la un fast-food?

Pentru cei care vor sa se documenteze asupra fenomenului, nu ratati documentarul “Super Size Me” (il gasiti pe google video; e vorba despre tipul care experimenteaza o luna de meniuri la McDonald’s iar trasformarile organismului sunt absolut surprinzatoare).

Si daca tot suntem la calcule, sa vedem ce s-ar putea cumpara din cei 3,5 lei/cheeseburger, oferta pe care compania de chiftele o considera imbatabila:
-1,5 kilograme de mere sau
-1 kg banane sau
-1/2 kilogram de rosii sau
-1 kg portocale sau
-700 g de kiwi, etc.

E drept, nu poti sa stai cu bananele in fata unui pahar de suc de rosii, pe muzica de Bregovici, nu s-a inventat fast food-ul asta, trebuie musai sa ai o bomba calorica asezonata cu o bautura carbogazoasa cu indulcitori artificiali cancerigeni, totul pe fundalul unei muzici deranjante, ca sa nu ocupi prea mult locul la masa.

S-ar putea sa va intereseze si asta

3 comentarii:

  1. Reteta e din 1886 dar acidul citric a fost produs industrial vreo 40 de ani mai tarziu: In 1917, the American food chemist James Currie discovered certain strains of the mold Aspergillus niger could be efficient citric acid producers, and Pfizer began industrial-level production using this technique two years later, followed by Citrique Belge in 1929.

    RăspundețiȘtergere
  2. Oare 2300 kcal/zi e necesarul pentru un barbat sedentar de statura medie? Din experienta proprie as zice ca mai degraba undeva pe la 1200-1300, dar cu nutritia corespunzatoare - proteine, vitamine, minerale. In conditiile astea meniul de MacDonalds chiar e bomba calorica, insa din punctul de vedere al nutritiei e zero barat! Pe mine ma dezgusta si mirosul de prajeala imbaxita de la Mac, nici nu cred ca as putea minca acolo. In loc de Cola e mult mai buna o cana de cafea slaba, neagra - 2-3 lingurite de cafea la 200-250 ml de apa.

    RăspundețiȘtergere
  3. Buna Cristi,

    Iti recomand sa faci o distinctie intre calorii "goale" si calorii "pline". Cele goale provin din alimentatie moarta (acea care este prelucrata cu foc si chimicale) si cele pline din alimentatie cruda (fructe, legume, verdeturi - frunze, iarba, seminte, cereale).

    Din propria experienta iti spun ca pot consuma 10.000 de calorii pe zii fara nici un pic de sport la orice ora pana ma sparg si de 75 de kg la 1.83 inaltime nu trec. Cindva la liceu am ajuns la 97 de kile cu alimentatia gatita (am consumat 1 data in viata fast food in state ca nu am avut de ales in aceea zi din vara lui 2007).

    Cand fac sport 15km alergare, inot 2km in fiecare zi am probleme cu atrofierea muschilor si atunci ajung la 60 de kile. Atunci fac pauza.

    Acestea nu sint teorii ci fapte.

    RăspundețiȘtergere