vineri, 11 februarie 2011

Ziarul Financiar si povestile lui minunate

Din ciclul “Scufita Rosie nu se teme de lupul bursier” Ziarul Financiar ne aduce azi in prim plan un personaj de basm, Florin Gavrila, caruia i-a crescut valoarea portofoliul de actiuni precum Fat-Frumos, intr-o zi cat altora (ne-emergenti) in 7 ani. Gavrila ne spune ZF-ul “dărâmă mitul conform căruia bursa este un mijloc de a face bani din speculaţii”. Adica omul a plasat banii in 1998 (10.000 dolari) si a clocit pe ei pana acum, cand din investitia sa a iesit 350.000 euro. Ma rog, ar fi iesit chiar 1,2 milioane in 2007, dar closca Gavrila nu s-a ridicat cand trebuie de pe cuib si a sufocat diferenta odata cu criza financiara. Ma rog, BET-FI-ul a pornit de la 1.000 de puncte, e posibil sa fie asa, desi in mod cert la cei 10.000 dolari s-au mai adaugat bani pe parcurs astfel incat randamentul nu e chiar atat de bun (multiplicare de 35 de ori). In ce context s-a facut insa respective investitie? Pai, Romania era aproape de faliment, fara rezerve valutare aproape, cu minerii in prim plan, cu o economie prapadita, cand nici nu se vorbea de UE. Adica a prins fundul gropii cu noroc si a cules roadele unui context favorabil. Numai ca pe nicaieri in articolasul cu pricina nu se pomeneste de asta, de contextual in care s-a obtinut randamentul respectiv (inflatia a fost si ea de 800% in respectivul interval), sansele de a fi repetat, etc ci se induce ideea ca “buy and hold” e cheia succesului. Asa or gandi si cei care au luat SIF-uri in 2007 si acum au mai ramas cu 25% din bani? Si am incalecat pe-o sa si v-am spus povestea gadilarii bizonului asa.

Din ZF:
La 43 de ani, Gavrilă a reuşit să strângă o avere de 350.000 de euro din investiţii de pe Bursă, după ce a intrat în piaţă la finele anului 1998 cu 10.000 de dolari şi spune că pe maximele pieţei, în vara anului 2007, deţinea un portofoliu evaluat la 1,2 milioane de euro. El a beneficiat de creşterile fulminante ale SIF-urilor de după anul 2000, când randamentele au depăşit în anumiţi ani şi 100%. "În opinia mea, făcutul banilor din speculaţii este o poveste. Poate pe termen scurt să prinzi o perioadă din viaţă în care eşti foarte norocos, dar pe termen lung nu este o opţiune. În cei 13 ani de când investesc am învăţat că bursa este guvernată de lăcomie şi frică, principalii factori care o mişcă. Am mai învăţat că o companie bună rămâne bună indiferent de tabloul economic şi că nu trebuie să speculez", spune Florin Gavrilă.

2 comentarii:

  1. Nici eu nu mai agreez ZF de mult timp

    RăspundețiȘtergere
  2. am citit unele articole in ZF , chipurile facute de economisti care , cred eu , in mod intentionat aveau rolul de a te induce in eroare si implicit de a pierde bani ... char nu mai exista acolo nici un fel de morala ?

    RăspundețiȘtergere