Trubadurii viitorului luminos ar trebui sa intoarca pe toate fetele aceasta cifra. Unul din 10 romani si-a pierdut locul de munca in ultimele 12 luni iar angajatii cu forme legale au ajuns dupa 20 de ani de capitalism la 4,3 milioane. Pe ei ii asteapta stocurile de autoturisme din import, casele nevandute din ansamblurile rezidentiale, mall-urile si hypermarketurile din marile orase, agentiile de turism cu destinatiile exotice pregatite. Vestea proasta este ca ii asteapta simultan si un sot/sotie fara job, un parinte bolnav cu o pensie mica, un copil care trebuie imbracat si scolit si nu in ultimul rand, niste rate de achitat la banca pentru imprumutul de nevoi personale cu care si-au facut cate ceva prin casa. Rezultatul celor doua decenii de economie nefunctionala de piata poate fi observat cu ochiul liber intr-o economie dezarticulata, o societate atomizata, o clasa politica incapabila sa urmareasca altceva decat interesul personal imediat.
Cel mai bine se vede asta in Bucuresti, eternul oras fara parcari, cu trafic sugrumat pe strazile prea inguste ("noroc" cu creditele auto, doar cine n-a vrut nu are parcata acum in fata blocului o masina noua), cu asfalt care se sparge in fiecare primavara, cu borduri schimbate in fiecare an, cu mereu batjocoritele sale planuri urbanistice, cu spatii verzi care dispar peste noapte, cu nelipsita frustrare pe care o simti plutind in aer.
Va ganditi deci sa va luati soarta in propriile maini si sa incepeti o afacere pe cont propriu? Si cui veti vinde? Celor putini care mai muncesc, care si-au pastrat veniturile nerontaite de banci si n-au in carca nici un "asistat" de dus? Daca stiti astfel de persoane chiar ati putea face bani pe seama lor fara sa le mai oferiti nimic, e suficient sa le vindeti doar datele personale, o baza de date care sa-i includa pe toti ar fi aur curat. Sa facem insa abstractie de consummator. Stiti cat CAS aveti de platit in postura de angajator? Si ce lista de taxe si impozite suplimentare se poate alcatui ? Ati observat cat de instabila e legislatia? Si intuiti dupa articolele din presa dimensiunea coruptiei. Da, sa tot incepi afaceri ca mic intreprinzator.
Sa presupunem insa ca treci cu entuziasm de aceste bariere birocratice si pshihologice. In ce domeniu te gandesti sa incepi o noua afacere? Servicii ori comert, nu? Pare cel mai usor sa importi ceva, poate din China ori Bangladesh cu adaos de minim 100%. Si sa-ti desfaci apoi produsele prin retelele de hypermarketuri, ca n-are nici un rost sa te complici cu o retea proprie de magazine, nici macar producatorii de alimente n-o mai fac. Oricum nu in productie. Cursul o sa te toace marunt, doar leul trebuie sa se aprecieze pentru ca avem o economie cu mari perspective, nu? Statul nu isi permite programe de stimulare a producatorilor autohtoni, asa ca o sa te inghita cu fulgi cu tot concurenta externa, bine inarmata cu subventii si o legislatie mai permisiva in care sa opereze. Si ne mai intrebam atunci cum se face ca avem doar 4,3 milioane de salariati?
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu