vineri, 19 martie 2010

Reduceti interactiunea cu bancile!

Am zambit amar citind astazi ca cei mai mari administratori de fonduri mutuale care apartin grupurilor Erste, Raiffeisen, BRD, OTP, EFG-Eurobank (Bancpost) obliga investitorii sa isi deschida un cont curent la banca-mama pentru a putea derula cumparari si rascumparari de unitati de fond. Si mai ales motivatia juriului e interesanta "deschiderea unui cont curent la Raiffeisen Bank ne permite sa ne cunoastem mai bine clientii si sa prevenim spalarea banilor sau alte incidente cu persoane care au primit sanctiuni internationale" declara senin reprezentantul Raiffeisen Asset Management.

Ei nu, zau? Adica grija pentru spalarea banilor si identificarea infractorilor prevaleaza aici sau oportunitatea de a incasa automat niste comisioane suplimentare? Ia uitati de pilda la BCR cum se comisioneaza contul curent: comision administrare=2,5 lei/luna (insa daca vorbim de un cont "inactiv"-precum cel al unui investitor in fonduri care plaseaza banii pe termen lung, comisionul este de 10 lei/luna); retrageri de numerar-0,4%, minim 6 lei (ca investitorii mai si scot bani din fond si era pacat sa o faca la valoarea unitatii in momentul rascumpararii, trebuia sa ciupeasca si banca ceva, nu?); depuneri numerar-1 leu (hm, aici se putea mai mult ce Dumnezeu!).

Si nu e vorba numai de BCR, jumulirea conturilor curente prin taxe mari de administrare se practica si la Bancpost iar comisoane de retragere de numerar au toate bancile. Iata cum un artificiu "nevinovat" baga la plata cateva zeci de mii de oameni in perspectiva. Din acest motiv pontul zilei de astazi suna chiar asa: taiati cat puteti de mult din produsele bancare pe care le utilizati. Iata de ce:

1. Aveti conturi curente la mai multe banci? Foarte frumos, inseamna ca sunteti dornic sa platiti aiurea niste comisioane de administrare si sa primiti contra-cost extrase de cont cu zero trecut in dreptul sumelor detinute. Pe banci nu le deranjeaza, mai ales ca au posibilitatea de a majora peste noapte taxele si comisioanele aferente.

2. Aveti mai multe carduri de debit pe care nu le utilizati. Foarte bine, ati consimtit in felul asta sa cotizati la bunastarea oamenilor din spatele ghiseelor. Cardurile costa, pe langa taxa de admitere datorati si una anuala de admnistrare. A, da, uitasem: plus plata pentru extrasele de cont, unde este cazul.

3. Carduri de credit? Hm, ce produse cumsecade, poti cumpara cu perioada de gratie, nu? Poate chiar uitati cand se implinesc cele 60 de zile (40,50, ma rog) si intrati la dobanzile penalizatoare, poate ca extrageti numerar de la ATM-uri si sunteti taxati cu 1%. Chiar daca n-o faceti tot platiti administrarea.

4. Internet-banking? Da, poate fi util cand ai de platit facturi si lenea te impiedica sa umbli pe la ghiseele furnizorilor de utilitati (desi, lenea asta costa la Multimatele ING 2,5 lei/plata; nici la internet banking nu e gratis). Mai putin utila e grija ca vei fi jefuit candva de banii din cont, hotii fiind tot mai inventivi. Imi explica insa cineva de ce ar avea nevoie de mai multe servicii de internet-banking? Doar pentru ca unele banci il vand la pachet cu alte produse si n-ati avut taria sa spuneti nu?

Tot ce vreau sa spun este ca a poseda mai multe conturi curente, carduri de debit si credit si servicii bancare de la mai multe banci, produse de care nu aveti nevoie in mod curent, echivaleaza cu a umbla prin targ cu buzunarele gaurite. Plus ca riscati sa va treziti si raportat la Biroul de Credit pentru nu stiu ce cont curent la care n-ati achitat administrarea pentru ca ati uitat de produsul respectiv.

Inchideti deci toate produsele bancare care nu va sunt strict necesare, imi veti multumi mai tarziu. Spuneti adio conturilor curente suplimentare, cardurilor de debit cu sau fara overdraft, cardurilor de credit multiple, internet-bankingului, serviciilor de plata automata a facturilor "dublate", etc. Reduceti la minimum interactiunea cu bancile, veti inchide robinete potentiale prin care vi se vor scurge picaturi din veniturile viitoare. Picaturi, picaturi dar nu uitati ca "pic cu pic se face lac". Iar bancile stiu cel mai bine asta. Uitati-va la cearceafurile cu taxe si comisioane si o sa-mi dati dreptate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu