vineri, 19 martie 2010

Electrosocuri pentru economie (concurs cu public)

Am auzit pe diverse canale atatea variante de perfuzii pentru vlaguita economie romaneasca, incat nu ma pot abtine sa schitez si eu ceva, doar tot romanul e poet, microbist si oarecum economist. Daca as avea puterea de decizie as taxa sever consumul. Ce e aia consum fara productie, vorba domnului Ilie Serbanescu? Nu mai putem impune taxe vamale dar avem parghia TVA. As pastra nivelul actual la cateva produse de baza si as suprataxa restul cu 25%. O masura livrata la pachet cu scaderea semnificativa a fiscalitatii locului de munca. Nu as mai permite insa exceptii si favoritisme gen drepturi de autor, microintreprinderi, PFA-uri, etc. Cum vine aia cota unica si grade diferite de impozitare?

As forta devalorizarea leului pentru a mai salva ce se mai poate salva din afacerile exportatorilor. De peste 10 ani importatorii se ingrasa de la an la an iar exportatorii plang cu suspine. Exportatorii sunt cei care ofera cu adevarat locurile de munca, explozia importurilor a diluat numarul salariatilor din economie. Sigur, vor suferi cei cu imprumuturi in euro. N-au decat sa si le refinanteze in lei iar BNR sa scada dobanda de politica monetara cat se poate, sa spunem la 4%. Daca am pornit pe ideea leului slab, nu ar trebui sa ne punem problema diferentialului de dobanda. Vor fi tentati unii sa se supraindatoreze in lei, cu tot TVA-ul crescut si leul devalorizat? Domnul Guvernator nu are decat sa-si aminteasca de vremurile de glorie cand fixase gradul maxim de indatorare pentru un credit ipotecar la o treime din venituri si pentru toate imprumuturile contractate de debitor la 40%.

As modifica radical Programul Prima Casa. Vrei garantie de stat? Pune mana si strange minim 25% din suma intr-un sistem de economisire-creditare si nu adunand respectivii bani dintr-un imprumut de nevoi personale. Cei care primesc credite acum cu avans de 5% si platesc rate de 350 euro la venituri de 600 euro seamana cu debitorii aceia de culoare adusi cu arcanul de pe strada pentru a-si face bancile americane planul la subprime-ri. Noi toti o sa platim inconstienta unei parti a acestora, dupa modelul Fannie si Freddie (e drept, FNGCIMM se diminutivizeaza mai greu).

Ce as mai face? As impune taxe piperate pentru tranzactiile speculative din imobiliar si piata de capital (ii stiti pe baietii aia care vaneaza pipsii pe Forex?). In ultimii ani a aparut o patura semnificativa de experti in plimbatul banilor pe seama fraierilor care iau de bune "analizele" livrate in presa de specialitate. As construi o societate cu capital de stat care sa preia produsele agricole de la micii producatori si le desfaca in spatii special amenajate in piete, cu o marja decenta. Destul si-au batut joc de tarani tot soiul de angrosisti dubiosi care plimba zarzavaturile si fructele pana capata un adaos de 100%. I-as scuti de impozit pentru 10 ani pe toti cei care isi fac o ferma cu minim 10 hectare. As obliga autoritatile statului care fac achizitii publice sa devina absolut trasparente afisand licitatiile cu tot cu caietul de sarcini cu cateva saptamani inainte pentru a observa daca se incearca favorizarea cuiva si nu as permite actele aditionale si nici reevaluarea costurilor.

In sfarsit, as obliga Ministerul Invatamantului sa compuna criterii minimale privind numarul de profesori raportat la cel de elevi si programa de invatamant din facultatile autohtone. Dupa care as obliga institutiile publice sa nu angajeze decat absolventi din universitatile care le satisfac. Daca privatii vor sa isi dea foc la valiza cu absolventi de Spiru Haret, e treaba lor. Nu putem interzice toate scolile populare in arta de a fabrica intelectuali de la distanta, dar cel putin sa le limitam la hobby-uri pentru amatorii de largire a orizontului si nu de furnizori de specializari.

Fara legatura cu economia, as introduce pe listele electorale, o casuta speciala cu "nici un candidat nu ma reprezinta". Asta ar creste gradul de participare electorala pentru ca sunt destui votanti care-i considera pe toti candidatii solutii catastrofale asa incat nu se mai deranjeaza sa puna stampila. Ma gandesc si la un test obligatoriu de personalitate pentru potentialul Prim Ministru si unul psihologic destinat candidatilor pentru Cotroceni, dar nu sunt deloc convins ca nu vor trisa copios asa ca ma opresc aici. Mi-a luat o jumatate de ora din viata si va invit si pe dvs sa faceti un exercitiu similar. Cine stie, marile idei se pot naste si din joaca. Activitatea Guvernului Boc cum altfel s-ar caracteriza?

Un comentariu:

  1. hehe...bune ideile astea. eu as mai cumpleta cu infiintarea unei organizatii care sa controleze si sa pedepseasca orice neregula financiara, ceva care sa ii poata condamna pe toti coruptii, o rganizatie care sa fie pentru coruptii de la noi cum a fost fiscul pentru al capone.

    apoi daca lumea ar stii ca exista rigoare pentru ca legea a fi respectata (sincer, cred ca doar cateva exemple mediatizate puternic ar baga frica in ei), ar putea fi adoptate si masurile descrise mai sus.

    RăspundețiȘtergere