luni, 8 martie 2010

Esti dat pe mana unui "recuperator" de credite? Da banca in judecata!

Auzim de credite cu probleme, mutate unor firmulite obscure pentru a spala bilantul bancilor romanesti si a salva banii actionarilor. Tot mai des apar insa cazuri de imprumuturi cesionate in favoarea unor recuperatori de creante, care au menirea sa oblige imprumutatul sa scoata banii repede, altfel isi va pierde la pret de nimic bunurile mobile si imobile. Bancile fac aceste artificii pentru a evita majorarea provizioanelor, acele rezerve care trebuie constituite in momentul in care un imprumut are probleme. Cum pentru asta ar trebui niscaiva majorari de capital iar profiturile si implicit dividendele actionarilor sunt amenintate, iata ca s-a gasit solutia mai comoda de a face praf niste destine.

Exagerez? Am intalnit saptamana trecuta o persoana (Bogdan I.) proaspat mutata la un recuperator de credite desi intarziase numai cateva zile cu rambursarea sumelor restante solicitate de banca, recuperator care cerea imperativ toti banii ramasi din credit repede inapoi, altfel debitorul nostru risca sa se vada cu lucrurile la mezat. Banca (BCR) nu il notificase in scris asa cum prevede contractul pentru a se mai putea face ceva ("nu avem bani pentru a notifica pe toata lumea" i s-a explicat la sucursala cu pricina) asa ca cei 15.000 lei ramasi de plata trebuie scosi din pamant din iarba verde.

Sunt insa cazuri in care se pot pierde locuinte pentru imprumuturi de nevoi personale de cateva mii de euro. Citam din articolul "Cum ramai fara casa pentru o datorie de 2000 euro" din Romania Libera: "O privire aruncata asupra anunturilor de licitatie publicate de banci la tribunal si chiar pe site-urile proprii releva ca situatii in care oameni au ramas fara locuinta din cauza unor datorii banale exista peste tot in sistemul bancar. Cristian, un barbat de 50 de ani din Alba Iulia, va ramane fara locuinta din cauza unei datorii de 7.915,23 lei plus dobanzi, comisioane si cheltuieli de judecata, dupa cum spune anuntul de vanzare. Locuinta mostenita o data cu datoria la banca de la tatal sau va intra in posesia altcuiva, in ciuda faptului ca valoarea ei este de zeci de ori mai mare decat restanta la credit".

Si stim cu totii cum decurg astfel de licitatii, cat de transparente sunt si cine cumpara mai pe nimic proprietatile scoase la vanzare. Au fost semnalate zeci de cazuri de publicitate discreta sau inexistenta a acestor vanzari, asa ca nu mai dam citate aici.

Ce este de facut? Daca exista vicii de procedura (de exemplu, o notificare scrisa din partea bancii cum prevede contratul ca in cazul prezentat mai sus), exista sansa unui proces in care banca sa fie trasa la raspundere. Multi nu stiu insa ca procesele de anulare a cesiunilor de credite pot fi deschise si din alte motive. Sa vedem ce parere are cunoscutul avocat Gheorghe Piperea-citam dintr-un articol publicat in Bursa in octombrie 2009:

"Un credit isi pastreaza aceasta denumire doar daca o Banca sau un IFN este parte in contract; acesta este un contract intuitu personae in raport cu Banca, fiindca numai bancile pot da credite (in aceasta materie, suntem in prezenta unui monopol legal). Ratiunea instituirii unui astfel de monopol legal este usor de inteles, avand in vedere interesul general pentru buna derulare a unor astfel de contracte si pentru mentinerea stabilitatii sistemului financiar-bancar. Schimbarea Bancii din pozitia de creditor poate pune in discutie valabilitatea in continuare a contractului ca atare; prin cesiunea creditului, raportul dintre noul creditor si debitorul initial capata o alta natura juridica; de aceea, cesiunea, care modifica contractul initial, ar avea nevoie de acordul debitorului; si, intrucat in cadrul acestor "cesiuni" succesive de creanta debitorul este complet ignorat (el este doar notificat ca are un nou creditor, adica un nou stapan), am mai putea vorbi de inca un motiv de nulitate".
(vezi: http://www.bursa.ro/on-line/s=print&sr=articol&id_articol=64927.html)

Daca va considerati deci transferat abuziv la un astfel de recuperator de creante sfatul nostru este sa dati banca in judecata. Cu atat mai mult cu cat aveati resurse de a face fata ratelor in mod normal, fapt demostrat din istoricul platilor, dificultati conjuncturale impiedicandu-va sa platiti la timp un numar de rate. Orice motiv suplimentar reprezinta o sansa in plus pentru a castiga procesele. Apelul la justitie este deocamdata singura salvare pana in momentul in care se va adopta in sfarsit o lege a falimentului personal care sa impiedice din start o serie lunga de abuzuri.

Ce se mai poate spune in plus? Daca va amintiti, imprumutul de la FMI si CE a venit ca urmare a amenintarilor voalate facute de sectorul bancar. A trebuit ca statul sa ia 20 de miliarde de euro pentru ca BNR sa deblocheze rezervele minime obligatorii in valuta ale bancilor (scadere de la 40% la 25%) iar la bancile-mama sa se intoarca niste bani, restul urmand sa asigure in principal finantarea firmelor straine din Romania. Intre timp numarul restantelor tot creste si nici nu-i de mirare de vreme ce romanii au ajuns de doua ori mai indatorati decat media Uniunii Europene.

Poate va fi nevoie in curand de o noua "centura de siguranta" de la FMI. Si poate ca la un moment dat veniturile din taxe si impozite, tot mai subtiri, nu vor putea sa acopere plata dobanzilor decat cu sacrificii imense din partea populatiei. Ce facem atunci, in postura de popor rau platnic? Poate se inventeaza intre timp si recuperatorii de creante pentru natiuni. Cum vi se pare scenariul asta SF? "Alo, Romania, ne pare rau sa te anuntam, dar imprumutul tau de 20 de miliarde a fost cesionat. Daca nu ne platesti repede, o sa te executam silit, scoatem tara la vanzare". "Aoleo maiculita, cum asa? Si eu ce fac? Unde ma mut?" se aude timid la celalalt capat al firului. "Iti sugeram Marea Neagra, e loc suficient acolo, nu?".

Un comentariu: