luni, 3 mai 2010

Ce ai facut in ultimii 100 de ani? Ce vei face in urmatorii 100?

Sa presupunem ca avem un astfel de cititor. S-a nascut putin dupa marea rascoala taraneasca din 1907, a prins doua razboaie mondiale care au lasat in urma zeci de milioane de morti. A vazut explozia industriala, impactul petrolului asupra demografiei, a citit despre bombele atomice si a asistat la detonarea a doua dintre ele. A fost contemporan cu lagarele mortii dar si cu Gulagul. A asteptat americanii si a vazut apoi “binefacerile” democratiei. In generatia sa omul a pus piciorul pe Luna, a descoperit clonarea si acum se chinuie sa gaseasca “particula lui Dumnezeu”. A asistat la fenomenul OZN, la explozia internetului si comunicatiilor, aparitia televiziunii, "cartografierea" genomului uman, etc.

Si sunt sigur ca am sarit o multime de fapte notabile. La ce evenimente ar fi asistat cititorul nostru daca, presupunem prin absurd, ar fi vazut lumina zilei in jurul anului 500 e.n? Cat de multe se puteau condensa in 100 de ani atunci? Istoria nu retine prea multe intamplari epocale. Sigur, abunda in conflicte locale si intrigi de palat, dar nimic nu se compara cu cele enumerate mai sus. Cu 500 de ani mai tarziu, pe la 1000? Dar in 1500? Poate intre 1700-1900? Mda, aici lucrurile incep sa se accelereze perceptibil, nu? Nu aveti senzatia ca am intrat parca intr-o cursa contra-cronometru in ultimele decenii? O fi intamplatoare suprapunerea unei crize economice cu una energetica, demografica si a datoriilor tocmai cand specia e in plin fuleu? Unde ne vedeti ca organizare a societatii in urmatoarea suta de ani daca ritmul actual se mentine?

Eu unul cred ca riscam sa ne lovim repede cu capul de zid in anii ce vin daca vom cultiva cu lejeritate aceleasi dezechilibre. Se numeste “Progres” proba la care participam cu entuziasm sau “Harakiri”? Ne otravim pamantul cu pesticide vanand profitul de moment, ne otravim noi insine mancand mancare industriala plina de chimicale si luand pilule cu pumnul, otravim mediul inconjurator ingropand-ul in plastic, radem totul in jur ca o specie de termite hamesite. Si pentru ca nu este de ajuns, ne-am gandit sa acceleram procesul consumand resursele din prezent pe seama ipoteticelor venituri viitoare. Ma tem ca in curand, istoria povestita de generatiile vitoare va fi la fel de liniara precum cea din urma cu 2000 de ani sau nu va fi deloc. Poate disparitia petrolului, poate cea a curentului electric in urma unor furtuni solare de care se vorbeste destul de des (ati remarcat cat de mult depindem de electricitate ?) sa ne incetineasca inainte de a ne autodistruge.

Am citit cateva carti in care se vorbeste despre relatarilor subiectilor unor regresii hipnotice. Se povesteste acolo nu numai despre vieti trecute, pastrate inexplicabil intr-o zona accesibila in acest mod ci si despre intervalul dintre doua reincarnari, incercarile de a corecta dezechilibrele unei existente anterioare programand coordonatele vietii urmatoare, dorinta de a completa permanent experienta umana. Sigur, asta vine in contradictie cu invatamintele principalelor religii (mai putin hinduismul) dar nu ar trebui sa ignoram nici ca relatarile in cauza vin de la oameni vii, fie si anonimi, si nu de la morti celebri. Nu vreau sa transez in nici un fel disputa intre cele doua tabere, spun numai atat: cum v-ati mai comporta fata de mediul inconjurator daca ati stii ca veti reveni sub alta forma pentru a trage consecintele actiunilor voastre, intr-un spatiu la a carui vandalizare ati contribuit? Poate ca proverbialul egoism uman tresare alarmat aici: daca de viitorul copiilor nostri nu parea ca ne pasa prea tare, poate ca viitorul nostru...postum nu ne va fi la fel de indiferent.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu