vineri, 7 mai 2010

Romania strange cureaua. In jurul gatului.

Joi, 6 mai, au fost 3 ceasuri bune. Am aflat adevarul despre impartirea puterii si economia Romaniei, despre nisipurile miscatoare ale lumii financiare globale si despre ce ne asteapta in viitorul apropiat. Sa le luam pe rand.

Taierea salariilor bugetariilor cu 25% si a pensiilor cu 15% a fost un soc pentru fiecare. Vrem-nu vrem, in Romania sunt permise casatoriile si incuscririle mixte, salariatii din privat mai se cupleaza din cand in cand cu pensionarii si lefegii la stat, vorba domnului Voinea. Ei bine, Romania a aflat ieri ca trebuie sa stranga tare cureaua, iar Guvernul Boc a aflat ce masuri trebuie sa aplice chiar in prime-time. Reactia ministrului Seitan care n-a avut altceva sa declare despre taierile de cheltuieli publice decat "vedem maine" este epocala. Ma rog, nu m-ar mira ca Micul Boc sa afle tot de la televizor ca nu mai este Prim-Ministru, asta daca anuntul cu pricina nu vine la concurenta cu vreo emisiune pentru copii dotati si adulti retardati...politic. Oricum, impactul deciziilor care se pare ca s-au luat ieri va veni in urmatoarele luni asa ca Basescu mai are nevoie de Boc pe post de tap ispasitor. Cum Premierul nostru de buzunar a supravietuit unei cazaturi de la inaltime la o emisune a Pro Tv-ului cu ani in urma, il sfatuiesc sa simuleze de pe acum saltul in gol de pe palatul Victoria in mijlocul unei mase de batranei hamesiti si bugetari famelici care vor striga in curand prin piete "capul lui Motoc vrem".

E bine ca se restrang cheltuielile bugetare? Da, e bine.Masura trebuia luata de acum un an, dar clasa politica era ocupata cu Campania electorala. Sa nu uitam, labartarea sectorului bugetar s-a petrecut in timpul Guvernarii Tariceanu, care a reusit performanta istorica de a termina cu un deficit gras chiar in ultimul an cu crestere economica consistenta.Sectorul privat isi achitase nota de plata, venise vremea sectorului bugetar, beneficiar al unor infuzii de personal si venituri in ultimii ani, la fel cum pensionarii primisera niste tichete electorale in 2007 sub forma de pensii mai mari. In plus, aplicarea reducerilor de cheltuieli e imediata, fata de o majorare a TVA-ului sau cotei unice pentru care incasarile veneau cu cateva luni intarziere iar deficitul, amplificat de arierate si banii lipsa de la Petromidia, ameninta sa se tot umfle. Este si suficient? Dupa modesta mea parere, impactul estimat, de 2-2,5% din PIB in urmatoarele 7 luni, va fi in fapt mai redus, paralizarea consumului generata de taierea salariilor si pensiilor urmand sa se reflecte in incasari mai mici de TVA, taxe, accize. Asa ca n-as rasufla deloc usurat in privinta cotei unice si a cresterii TVA. Mai vorbim la toamna. Daca criza se ascute, cu focalizare pe alti porcusori europeni (care n-au sansa SUA de a-si tipari proprii banii, americanii stand la fel de prost ca statele PIIGS la capitotolul datorii si deficit), s-ar putea sa il vedem din nou pe Guvernator fugind pe scarile BNR din calea reporterilor si aruncandu-le peste umar, cu referire la cursul de schimb "ce, e mult?"

Mai sunt multe de spus, dar ma opresc aici la Intern. Ce am vazut ieri la Dow Jones? O cadere aproape brusca care tindea spre 1000 de puncte la un moment dat, si o revenire ulterioara care a temperat scaderea indicelui la numai 3,2% in finalul sedintei. Explicatia lor? O eroare a sistemelor de tranzactionare!!!!! Ha-ha-ha. Iarna nu-i ca vara iar calculatorul nu-i ca traderul in carne si oase. Explicatia mea? O vanzare in panica care ameninta sa ajunga la dimensiunile celei din 1987, cand cu falimentul Long Term Capital Management. Baietii au venit ca si atunci cu banii pregatiti sa propteasca pietele, tiparul domnului Bernake avand si aici un cuvant de spus. Daca mai sunt oameni onesti care mai cred in piete de capital dupa episodul de ieri, in mecanismul lor de reglare, in tot soiul de bla-bla-uri, eu sunt de parere ca a lor va fi imparatia cerurilor. Criza intra intr-o noua faza, a prabusiurii increderii intr-un sistem bazat de hartii fara valoare, un mecanism prin care o mana de personaje care au monopolizat producerea acestora dicteaza regulile jocului in economie, politica, societate. Poate ne desteptam insa in ceasul al 12-lea. Iar pentru ca asta sa se intample si un alt sistem sa fie construit, ar trebui ca tot ce tine de vechiul sistem, inclusiv monetar, sa se prabuseasca cu zgomot. O coafare a vechiului sistem nu face decat sa perpetueze minciuna si servitutea. Imi doresc sincer sa ne fie mai rau, e singurul mod pentru a spera la mai bine.

Cititi in final un articol extraordinar (in nota celor cu care ne-a obisnuit de altfel, Cristian Paun):

http://cristianpaun.finantare.ro/2010/05/06/hartia-igienica-din-care-sunt-facuti-banii-actuali/

S-ar putea sa va mai intereseze:
http://www.rense.com/general90/deep.htm

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu