sâmbătă, 29 mai 2010

De ce Romania nu poate rezolva decent ecuatia cresterii economice

John Mauldin in E-letterul sau saptamanal trata sambata, printre altele, modul in care Guvernele vor putea asigura cresterile economice in viitor. Ecuatia preluata de Mauldin arata asa:
PIB = Consum + Investitii + Cheltuieli guvernamentale + (Exporturi-Importuri)
Pentru a avea deci crestere economica ar trebui sa inregistram o crestere a consumului, a investitiilor, a cheltuielilor guvernamentale si a exporturilor nete, sau macar sa avem o suma pozitiva a lor, adica cresterile unora sa compenseze scaderile altora. Sa le luam deci pe rand, in cazul Romaniei.

Consum. E vorba de consumul la nivelul cetateanului si companiilor. Cum veniturile au primit un croseu din partea Guvernului Boc prin recenta taiere de salarii si pensii in sectorul bugetar, consumul va scadea in perioada urmatoare, asta mi se pare evident.Cine a avut de luat credite a luat, de dat inapoi e mai greu acum, de o noua crestere a creditarii in conditiile in care si bancile si potentialii debitori sunt reticenti sa se inhame la asa ceva nu poate fi vorba.In plus, si trimiterile romanilor din strainatate sunt in scadere

Investitii. Hm, mai face cineva asa ceva? Guvernul e pus la zid din cauza deficitului mare, companiile sunt in asteptarea unor previzibile cresteri de taxe si a dobanzilor aflate momentan la minime istorice in statele dezvoltate. Nu contati nici pe investitii.

Cheltuieli guvernamentale. Cine si le permite (deficite controlabile), are programe de stimulare. Mai nimeni nu si le permite insa in acest moment, desi prin America se vorbeste de un nou “mini-stimulus” de vreo 200 miliarde dolari. Oricum, pe termen mediu ne putem lua la revedere si de la asa ceva, mai peste tot. Iar in cazul Romaniei, FMI ne impune o scadere a cheltuielilor guvernamentale, asa ca subiectul e inchis. Sau vreti sa sugerati ca va urma o crestere neasteptata a veniturilor care sa faca posibile cheltuieli mai mari? Ha, ha, ha.

Exporturi nete. Subiect inchis de asemenea, Romania e importator net, producem putin si importam mai totul, chiar si legume si fructe.

Cum n-am obtinut plusuri la nici unul din elementele ecuatiei de mai sus, vede cineva vreun motiv de crestere pentru PIB-ul Romaniei in 2010-2011 ?(a, da, domnul Videanu, care spere in reluarea creditarii…).

E clar de ce am crescut in perioada 2004-2008. Consum pe credit, remiteri, investitii straine in expansiune pe seama gradului redus de indatorare la nivelul gospodariilor si a salariilor inca mici, cheltuieli guvernamentale in crestere, toate trei compensand exporturile nete tot mai negative. E la fel de clar de ce nu vom mai repeta figura curand.

Ce ramane de facut? Sa traiti! Bine?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu