miercuri, 19 mai 2010

Cele trei aripi ale partidului unic

Cum ar arata viata politica romaneasca daca PCR-ul n-ar fi sucombat la Revolutie ci s-ar fi divizat in, sa zicem, aripile Bobu, Verdet si Stefan Andrei care sa preia mostenirea Impuscatului? Securitatea s-ar fi aliniat cuminte pe gascute in fiecare echipa, invartitii de ieri s-ar fi orientat pentru a-si conserva statutul maine, oportunistii, fripturistii, grupurile de interese din partidul unic s-ar fi grupat echitabil in cele trei directii ocupand centrul, plevusca ar fi ramas la margini, pomanagii buni de manevrat in campania electorala ar sta ca si acum la coada, poate pica ceva macar odata la 4 ani. Ok, am visat destul. Vi se pare ca lucrurile difera substantial in democratie?.

Credeti ca exista posibilitatea reala de alegere intre gastile din PSD, PDL si PNL? Avem partide fara viziune pentru economie si societate dar cu o clientela flamanda care trebuie satisfacuta, doctrine de fatada care permit migrarea fara scrupule intre partide, transferuri incurajate de altfel prin politica de aliante. Toate combinatiile posibile de partide s-au perindat la Guvernare, cu eficienta sau mai bine zis lipsa de eficienta relativ egala. Toti au dat vina pe greaua mostenire punand umarul la viitoarea grea mostenire pentru urmatoarea guvernare. Suntem insa noi singurii “binecuvantati” cu nevertebrate, termite si amibe in politica? Au alegatorii din tarile dezvoltate mai multe optiuni? Nu va grabiti prea tare.

Nu stiu ce diferenta exista in mod real intre republicani si democrati in SUA, stiu insa ca lobby-ul bancar a fost la fel de eficace in ambele directii in aceasta perioada, dovada bail-out-urile care au curs pe banda rulanta. Oriunde te uiti prin Europa, 2-3 partide care difera prin denumire dar sunt unite prin interese comune la varf fac din cand in cand rocada la putere dand impresia maselor ca au votat “schimbarea”. Gastile de interese care le propulseaza si sprijina stiu ca vor avea mai devreme sau mai tarziu o parghie eficace pentru accesarea banului public ori o scurtatura legislativa spre buzunarul cetateanului asa ca nu fac nici o tragedie daca stau o tura pe bara, cat la putere se afla “adversarul”. Lor le apartin de altfel principalele vehicole media si pot face cum vor agenda publica astfel incat subiectele si persoanele incomode sa nu penetreze sistemul sau sa fie discreditate atunci cand devin amenintatoare pentru acesta.

Ce s-a schimbat din perspectiva electoratului fata de 1989? Exista iluzia bunastarii data de consumul pe credit. Din acest motiv nici nu pot fi luati inapoi banii in plus acordati bugetarilor si pensionarilor intre 2004-2008. Sunt deja la banci! Exista apoi incomparabil mai mult circ, se face mai multa economie in ceea ce priveste mijloacele de coercitie si supraveghere. De ce ai intretine un aparat imens precum Securitatea cand poti adormi spiritul critic si simturile cu presa tabloida, reality-show-uri, industria sexului, etc? Exista libertatea cuvantului dar si un zumzet infernal din care cei multi cu greu disting manipularile de apelurile oneste la o schimbare de substanta. Exista proprietate privata dar si o polarizare extrema in societate.

Averi care in Occident s-ar face in generatii au fost adunate de Patriciu, Vantu &Co in mai putin de 20 de ani, speculand scurtaturile spre activele statului oferite cu generozitate la pret de dumping ori portitele din legislatie create special pentru ei. Exista libertatea de alegere dar lipsesc alternativele pentru o alegere reala, exista liberatea de asociere …la una sau alta din gastile deja formate care controleaza exploatarea resurselor, puterea de decizie, emiterea de opinii. Avem in sfarsit totalitarismul soft, de consum. Big Brother in loc sa faca bau! dupa colt te bate prieteneste pe umar, iti da un credit, te duce la mall, la bordel, te lasa sa-ti faci cruce dupa si chiar sa te joci cu stampila. Brave New World.

Un comentariu:

  1. lumea s-a impartit mereu in 2 caetgorii: unii care muncesc, si altii care o duc bine pe spinarea primilor, si asta nu se va schimba niciodata. Cine intelege cum functioneaza sistemul va intra in prima categorie, cine nu va da cu sapa. Asta e sclavagismul modern, si oricum il consider mult mai bun decat comunismul.
    Pana la urma nu te obliga nimeni sa te indatorezi pe 30 de ani la banca sau sa nu citesti clauzele scrise cu font de 3.

    RăspundețiȘtergere