joi, 27 mai 2010

Cum panseaza cursul ranile bugetarilor

De vreo doua zile incoace, moneda nationala se simte mai bine, are un tonus mai optimist in fata euro de parca chiar am asista la V-ul domnului Isarescu. Chiar si marti, cand panica dadea tarcoale in piete iar la bursa erau scaderi de 9%, leul se aprecia imperturbabil. Si-au recapatat investitorii straini increderea in Romania dupa masacrarea pensiilor si strangerea curelei la salariatii bugetari? Sigur, si marmota invelea ciocolata in staniol.

E pur si simplu o masura de prevedere a BNR care sa asteapta ca numarul restantierilor sa creasca, odata cu scaderea veniturilor unei mari parti din familiile romanilor, asa ca pune umarul la "stabilitatea sistemului fiananciar" si apreciaza leul vanzand niste euro. Pentru ca, sa nu uitam, cele mai multe credite nu sunt in lei.

Acum, ma puteti intreba cum se face ca sunt sacrificati din nou exportatorii intr-o tara cu economie in moarte clinica, tara ce depinde atat de mult de importuri, o tara in care s-au facut deja imprumuturi pentru a oferi o gura de oxigen bancilor (s-au redus rezervele minime obligatorii iar sumele astfel eliberate au fost acoperite de banii de la FMI)?

Si acum ce-ati vrea, sa aibe bancile incidente de neplata in crestere, provizioane sporite, profit mai mic, etc? Pe ce lume traiti? Cine manevreaza banii, cine are cele mai mari profituri si cel mai puternic lobby din lume? Industria de pescuit cumva? Cat o sa tina figura?

Mai vorbim spre sfarsitul anului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu