Bursa se pregateste de listare, ocazie cu care se deretica prin bilanturi, se sterge praful, s-au dat dividende actionarilor desi existau pierderi din activitatea de baza, etc. Uitandu-ne la traiectoria pietei in ultimii 15 ani, la numarul de investitori activi, costurile de tranzactionare si ofertele burselor regionale eu n-as paria pe termen lung pe actiunile BVB desi, cu atatia “market-makeri” la dispozitie, evolutia cotatiilor dupa listare poate fi pe termen scurt ascendenta.
La inceputul verii am putea vedea primele tranzactii cu actiunile BVB (CNVM a avizat pe 18 mai listarea), moment asteptat cu nerabdare de SSIF-urile care detin feliute de diferite dimensiuni din tortul bursei. Cum am asistat la tot soiul de previziuni super-optimiste privind viitorul bursei in ultimii ani contrazise relativ repede de evolutia din teren, eu raman foarte rezervat in ceea ce priveste recomandarea acestei investitii. Va amintiti ca in urma cu aproximativ 5 ani, pe cand presedintele asociatiei brokerilor era Siminel Andrei iar presedinte al bursei tot Stere Farmache, exista un plan ambitios de dezvoltare care urma sa faca bursa autohtona “cea mai atractiva piata din regiune”, cu tranzactii impresionante si instrumente variate oferite investitorilor?. Ma rog, s-a incercat genul de prognoza care se “autoindeplineste” dar ratarea fuziunii cu bursa din Sibiu din cauza orgoliilor marunte si autoevaluarilor fanteziste, pierderea startului pentru intrarea in actionariatul BVB a unei burse regionale puternice (precum cea de la Warsovia) si, nu in ultimul rand, iesirea Morgan Stanley cu pierderi consistente, spun destul de multe despre perspectivele bursei locale. Grupul american si-a lichidat astfel la inceputul anului participatia de 2,7% pe care o detinea la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), dupa ce in martie 2009 a renuntat la pachetul majoritar de actiuni la HTI Valori Mobiliare. Morgan Stanley cumparase la inceputul lui 2008 doua pachete de cate 1,3% din actiunile BVB de la WBS Romania si H&C Securities din Iasi la preturi de 150 si 160 de lei/actiune, platind in total circa 5,5 milioane de euro. Valoarea tranzactiei de vanzare n-a fost dezvaluita dar cum in acel moment schimburile cu actiunile BVB se faceau la 30-40 lei pierderile marcate de americani sunt importante, prin raportare la investitia initiala. Morgan Stanley si-a scos la vanzare pachetul de actiuni detinut la BVB inca din noiembrie 2008 dar timp de un an nu a gasit comparator (cel care i-a “eliberat”in final din actionariatul BVB este tot un client al HTI Valori Mobiliare, Mircea Niculae Musgociu, care a devenit astfel printre cei mai importanti actionari ai bursei.
Dupa “dezertarea” Morgan Stanley, actionarii BVB au incercat sa atraga in compensatie ceva vedete locale pentru a puncta la capitolul vizibiliate, asa se face ca Ionut Popescu, directorul general al Fondului Proprietatea, cantaretul Tudor Chirila sau creatoarea de moda Irina Schrotter au devenit si ei actionari.
Pierderi operationale, profit mai mic decat fondul de salarii
Bursa va distribui în acest an un dividend brut de 1,023 lei/acţiune, după ce anul trecut acţionarii au primit cate 1,305 lei/acţiune. Fondul de dividende este astfel de 7,8 milioane lei, reprezentând 94% din profitul raportat, de 8,3 milioane lei. Anatomia profitului se compune in principal dintr-un castig de 11 milioane lei provenit din dobanzile primite la depozitele si titlurile de stat detinute si o pierdere operationala de 1,4 milioane lei din activitatea de exploatare, din cauza incasarilor reduse din comisioanele percepute la tranzacţii (in 2008, BVB a avut un profit de 5,4 milioane lei din activitatea de baza).
Pentru 2010, BVB a prins in buget un profit de 150.000 lei din activitatea de baza, luand in calcul o medie zilnica a valorii tranzacţiilor de 6,5 milioane de euro, mult insa peste ce s-a intamplat pana acum la bursa (profitul brut estimat este insa in scadere cu 40%, la 5,7 milioane lei, probabil din cauza scaderii intre timp a dobanzilor la termen). Bursa si-a planificat pentru acest an cheltuieli cu salariile de 8,2 milioane lei, cu 4,2% mai mari decat in 2009, deci mult peste profitul sau total estimat pentru acest an. Iar daca tinem cont ca dobanda bancara nu reprezinta decat un mic castig real in majoritatea cazurilor, randamentul depozitelor la termen fiind plasat doar putin peste inflatie, diminuarea valorii activelor prin distributia dobanzilor din depozite si titluri de stat sub forma de dividente pare evidenta. Oricum, cred ca acest lucru se intampla doar conjunctural, pentru a spori atractivitatea actiunilor in perspectiva listarii, si ca nu se va mai repeta anii viitori, cu atat mai mult cu cat in planul achizitiilor bursei este si un nou sediu. Caz in care randamentul la dividend va fi unul derizoriu sau nu se vor mai da dividende.
Una peste alta, actiunile bursei nu sunt o mare oportunitate, chiar daca pe termen scurt evolutia dupa listare poate fi pozitiva, avand in vedere “market-makerii” pe care ii are titlul respectiv la dispozitie, multe societati de brokeraj sperand sa-si poata vande cat mai scump actiunile pe care le-au primit cu ani in urma gratis
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu