marți, 11 mai 2010

Romania in situatia Greciei? Olala, ca sa vezi!

As fi vrut sa scriu astazi despre condamnarea euro pe care oficialii europeni tocmai ce au semnat-o cu planul de salvare de aproape un trilion (poate ca pana maine aflam ca e totusi mai mult!), dar vestile interne sunt totusi mai importante. Iar bomba zilei e ca politicienii de la putere au invatat repede pesimismul. Nici n-a trecut bine vestea cu taierea de pensii si salarii din sectorul public ca in capul lefegiului autohton incepura sa se arunce tot soiul de estimari catastrofice care ne arata ce repede se va deteriora nivelul datoriei publice si celei externe daca nu facem ajustari dure, ce mari sunt obligatiile de plata numai anul asta (vezi numai valoarea dobanzilor, nt, nt, nt), etc. Eu, care sunt pesimist de mai bine de 2 ani, ma simt umilit de Guvernul Boc si Presedintele Basescu ce sperie populatia mai agresiv decat mi-am permis-o eu vreodata!. Aha, deci e rau! Ce surpriza! Parca romanul de rand nu urma sa plateasca nici un leut, vorba lui Boc, imprumutul de la FMI era o inofensiva centura de siguranta (vedem acum ca banala centura o sa ne sugrume de-a binelea datoria trebuind achitata in termen foarte scurt, incepand de anul viitor), iar cresterea economica (“in 2010 iesim din criza” debita triumfator in campanie titanul de la Cotroceni) promisa pentru acest an e de fapt “crestere zero”(o sa va mire daca da iarasi cu “minus”?).Si pentru ca bizonul de rand sa accepte umblarea la salarii si pensii mai usor, i se flutura pe la nas sperietura cu Grecia. Din optimisti de prost gust, guvernantii s-au transformat in pesimisti de nevoie, pana sar parleazul ajustarilor fara revolte de strada. Ce concluzie se trage de aici? Cea mai importanta e ca ati fost si veti fi luati in permanenta de prosti. Autoritatile vor pune mereu batista pe tambal, vor minti si vor coafa realitatea cat pot pentru a ascunde adevarul iar cand nu mai au incotro vor trece in cealalta extrema, exagerand pentru a trece masuri impopulare.

Parerea mea? Nu, Romania nu se afla in situatia Greciei, Romania e mai bine plasata. Stiu ca nu avem turismul, autostrazile lor, nici al 14-lea salariu. Avem insa teren agricol inca bun si nu unul arid, peste 40% din populatie e la tara si veti zice bogdaproste in curand cei care aveti bunicii pe acolo. De ce? Pentru ca la nivel global au ramas doar 2 alternative, la fel de proaste. Fie se taie draconic din venituri si se impoziteaza masiv bizonul pentru a echilibra bugetele publice, fie se da drumul la tipar ca singura solutie viabila (stimul dupa stimul, program de salvare dupa program de salvare) si preturile explodeaza, in frunte cu cele la alimente. Asa ca fie nu veti mai avea bani si veti da fuga la tara dupa una-alta, fie veti avea mai multi bani fara sa puteti cumpara mai nimic cu ei, asa ca veti da fuga la tara dupa o gaina, o ceapa, o varza, etc, stiti despre ce vorbesc, am mai incercat schema asta si pe vremea Impuscatului.

Scriu pontul zilei de peste 2 ani iar pentru cei care mai citesc constant chiar vreau sa reiau prieteneste cateva sfaturi:

1. Asigurati-va din timp varianta B. Poate ca lumea va ramane neschimbata, poate ca se va trai in continuare bine pe datorie, consumand fara sa producem mare lucru, poate ca ne vor da toate pe tava chinezii, chiar si tava. Dar poate ca nu. Si atunci m-as gandi serios sa imi asigur un spatiu pe langa casa in care sa pot pune o rosie, o salata, sa cresc o gaina si poate un porc. Adoptati niste batranei care fac foamea la tara daca nu va permiteti o casuta cu ceva teren, cuplati-va doua trei familii si luati-va propriul petec de pamant, in fine gasiti o solutie pentru vremea rea. Poate ca nici nu veti apela la ea, dar e bine sa existe in anii ce vin.
2. Nu va mai ganditi in nici un chip la investitii. Actiuni la bursa, fonduri mutuale, fonduri de pensii. O sa va luati teapa cu ele de n-o sa va vedeti. Ce om intreg ar continua sa imprumute pe cineva supraindatorat? Fondurile de pensii o fac cu Guvernele. Ce om cu scaun la cap ar mai contiunua sa cumpere active umflate de dobanzi zero? Fondurile mutuale si brokerii nu au nici o problema sa le recomande.
3. Nu dati doi bani pe ce auziti la televizor, pe ce spun politicienii si reprezentantii lumii financiare. Cat timp a trecut de cand Romania era El Dorado-ul Europei? 2 ani cumva? Si din taramul fagaduintei am ajuns cu un picior in groapa? V-a avertizat cineva, in Prime Time ca aici se va ajunge si n-ar trebui sa consumati si sa va indatorati irational? Eu n-am auzit asta, desi am urmarit accidental si OTV-ul, un loc unde mai marii tarii se produc constant.
4. Gerald Celente. Urmariti ce spune individul asta. Pare catastrofist si apocaliptic?. Da, pare, mai ales in comparatie cu un bou cu prestanta precum Paul Krugman, daca ati auzit de fostul Nobel. A nimerit insa aprope toate evenimentele majore pe care le-a tintit la Trends Research. Vezi aici o lista a predictiilor sale anterioare: http://www.rense.com/Datapages/celentedat.htm

Si aici, o lista a ultimelor sale interviuri (sper ca engleza nu va pune probleme majore). De altfel, e plin You Tube-ul de interviuri cu Celente si le gasiti si pe cont propriu:
http://www.youtube.com/watch?v=aDHnnlMqdS0
http://www.youtube.com/watch?v=Li4HFDhz3So
http://www.youtube.com/watch?v=49CAJa6OlFo
http://www.youtube.com/watch?v=HSIgMcdM63g

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu