luni, 6 septembrie 2010

Revansa debitorilor. Apar si fumigenele bancare

Am contemplat in ultimii 2 ani victoria imorala a bancherilor.Salvati cu bani publici, cu bonusurile aproape intacte si afacerile in picioare, se parea ca nimic nu le va tulbura somnul linistit. Ei bine, cateva sute de debitori s-au rasculat si in Romania, spatiul uitat de lume unde dobanzile la imprumuturile ipotecare pot ajunge si la 10% in euro, ca asa e la aborigeni.

Clientii Volksbank, BCR s-au coalizat si au trecut de la lamentatii pe forumuri la actiuni concrete: angajarea unui avocat si demararea unui proces in justitie pentru a obliga finantatorii sa se conformeze Ordonantei 50/2010, act normativ prin care dobanzile astronomice si arbitrare ar urma sa devina terestre si variabile in functie de un indice de referinta national sau international (felicitari lui Dan Popa care trateaza in extenso pe Hotnews ultimele vesti din cele doua tabere, popularizand fenomenul).

Dupa unele reactii pe bloguri, site-uri ale publicatiilor economice, forumuri, deduc cum chestiunea devine groasa pentru bancheri, acestia simtind cum le fuge pamantul de sub picioare. Nu minimalizati fenomenul, intr-o lume in care creditele se acorda “din nimic” si nici o banca n-ar face fata unor cereri de retragere a economiilor deponentilor peste 20% din valoarea totala a acestora, impactul unor actiuni conjugate in justitie poate fi imens. Diminuarea “increderii”, a “credibilitatii” intr-o industrie care opereaza cu iluzii e cat se poate de serioasa.

Vreau sa ma opresc insa asupra altui aspect. Tot de la Dan Popa citire:
” Aflu acum ca trei banci din top 10 au ofertat grupul clientilor nemultumiti ai Volksbank pentru a le refinanta creditele. Ofertele au venit telefonic, in zilele urmatoare urmand sa aiba loc discutii si negocieri cu fiecare banca in parte, au declarat surse apropiate afacerii. Deocamdata nimeni nu confirma ca este vorba de o strategie generala a bancilor de a-si schimba intre ele portofoliile, ci mai degraba de un proces ce tine de concurenta bancara”.

Ei bine, aici nu cred nici pe departe ca este vorba de concurenta bancara. Poate in alte vremuri, demult apuse, ale creditului cu buletinul. Acum cred ca este vorba de o incercare transparenta de musamalizare. Cineva de prin BNR sau ARB cred ca i-a convocat pe baieti pentru a gasi o solutie la cel mai recent atac la credibilitatea sistemului. Si au aparut astfel contraofertele de refinantare, poate li se astupra repede gura celor reprezentati in justitie de avocatul Piperea. Sau sunteti atat de naivi incat sa credeti ca in aceste vremuri de recesiune, restrangere a veniturilor, incertitudine maxima, ii lasa gura apa concurentei Volksbank sa-si mareasca felia de piata detinuta? Procese impotriva bancilor au fost si vor mai fi, noutatea de aceasta data o reprezinta aparitia unor grupuri organizate care lupta impotriva abuzurilor bancilor. Maine acestea vor avea poate purtator de cuvant, poimaine platforma-program. Sunt peste 4 milioane de imprumuturi, va dati seama ce bazin... electoral ar fi aici, daca adaugam si familiile victimelor? Prin urmare, daca bancile nu le pot astupa gurile vor inceraca sa-i ademeneasca cu altceva, in ultima instanta sa-i cumpere; si asta repede, cat numarul contestatarilor nu face greu suportabile costurile.

Un comentariu:

  1. foarte corect; sunt de aceeasi parere;
    citisem si eu fumigena pe hotnews, si de la inceput mi-a mirosit urat .

    RăspundețiȘtergere