joi, 16 septembrie 2010

Despre aur, cu calm

Un articol interesant scris de Adrian Ash pentru Daily Reckoning legat de evolutia puterii de cumparare a aurului poate fi citit aici (http://dailyreckoning.com/speculating-in-gold/). Cele doua grafice fac de fapt toti bani. In primul se urmareste evolutia puterii de cumparare a aurului in SUA, in ultimii 200 de ani, luand ca reper valoarea din 1930, conventional considerata 100 puncte. Observam ca pana in 1980, puterea de cumparare a unciei de aur a fluctuat intre 100 si 200, pentru a sari apoi spectaculos la 600 dupa ce dolarul si-a pierdut acoperirea in aur. Terapia de soc a lui Paul Volcker, de crestere a dobanzii de politica monetara (dobanzile la bonduri in SUA au saltat la randul lor spre 20%) a calmat inflatia si a coborast aurul cu picioarele pe pamant, metalul galben continuand sa scada pana la inceputul anilor 2000, cand puterea sa de cumparare atinge din nou valoarea de 100. Unde este acum? La 300. Daca va amintiti, foarte putini au facut campanii de marketing in 2000 cu “buy gold” (Daily Reckoning este una dintre exceptii) dar acum, exista tot mai multe site-uri care recomanda achizitii furibunde. Ma rog, cresterea dobanzilor nu prea mai tine acum, cand statul si persoanele fizice sunt supraindatorate, dar nici sa cumperi aur cu ochii inchisi parca nu mai merita, de la acest pret in sus. Cel de al doilea grafic urmareste puterea de cumparare a aurului in Anglia, intre anul 1560 (!) si 2008, tot cu valoarea de 100 pentru 1930 luata ca referinta. Din nou, o banda de variatie relative redusa, intre 100 si 200, sparta in anii 1500 (270) si apoi abia in anii ‘80 ai secolului trecut, cand indicele a urcat la 400. Cum in acest moment, varianta deflatiei dupa model japonez sta inca in picioare, aurul nu are de ce sa “explodeze”. Ar face-o in cazul hiperinflatiei, dar pana la asta (hiper-inflatie e ceva diferit de inflatie, reprezinta pierderea completa a increderii in banii de hartie si nu o “banala” si graduala pierdere a puterii lor de cumparare) drumul e destul de lung si pariul pe aur, cum spuneam, destul de riscant in acest moment.

7 comentarii:

  1. :)
    Se pare ca din nou gandim la fel...
    Singurul motiv pentru care aurul ar putea creste e un meltup rapid urmat de o injectie cat sa incinga imprimantele pana la rosu...

    RăspundețiȘtergere
  2. ma intreb si eu ca primarul: traiectoria fireasca a lucrurilor mergea spre deflatie, conform modelului japonez...cum naiba de s-a ajuns la amestecatura asta de strategii si teorii astfel incat nimeni nu mai stie ce poate urma?...ca e o bulibaseala totala, deflationisti, inflationisti, hiperinflationisti, adepti ai colapsului iminent, etc...parca in alte situatii exista o opinie majoritara mai repede conturata...

    RăspundețiȘtergere
  3. Pai ce sa spun, hiperinflatia se bazeaza pe ultimii 50 de ani fara deflatie, in care sistemul de valori s-a mai schimbat in majoritatea tarilor, vine din credinta ca guvernul poate crea oricand inflatie (chiar daca Japonia incearca asta de ceva vreme), vine din speranta celor care s-au imprumutat ca au facut o alegere buna, din credinta populara ca daca un Caritas merge de cateva luni si oamenii scot profituri mari, asa o vom tine mereu etc...

    RăspundețiȘtergere
  4. Putina lumina apropo de fraza: aurul nu are de ce sa “explodeze”.

    Corect. In bunuri reale n-ar trebui sa explodeze. O sa explodeze in schimb raportul aur-usd in momentul prabusirii dolarului.

    S-ar putea ca atunci sa mai vedem inca un episod in genul anilor 80 unde helicopter ben nu va mai putea trage frana in stil Volker pentru ca toate bancile care mai plutesc acum o fac din cauza injectiilor de lichiditate si s-ar scufunda imediat la o asa masura.

    RăspundețiȘtergere
  5. @Flavian - intrebare scurta: daca aurul nu va exploda fata de bunuri, de ce nu ar cumpara oamenii alte bunuri si ar prefera un metal pe care nu prea il pot folosi?

    Adica de ce nu si-ar lua spre exemplu case, masini, de ce nu ar face investitii aducatoare de venituri si si-ar "investi" banii in un metal stralucitor?

    RăspundețiȘtergere
  6. Info, am repetat de atatea ori, ca ma doare gura deja: aurul nu e o investitie, e o moneda. Poti sa tii o parte din CASH in aur, dar nu mai mult de echivalentul venitului pe cateva luni.

    Restul am subliniat de atatea ori ca ar trebui bagat in chestii utile, in hrana, energie, pregatiri de criza etc.

    Greenspan’s Warning on Gold

    RăspundețiȘtergere
  7. My bad...
    Am citit destul de multe din posturile tale dar banuiesc ca in principal pe cele in care vorbeai despre avantajele aurului.

    RăspundețiȘtergere