vineri, 2 aprilie 2010

Copiii si banii de buzunar. Ghid practic

Poate va vine greu sa credeti, dar acest subiect printre altele, a stat la baza redactarii unei carti: "Tu si banii", autori Emmanuelle Daviet si Marc Levy-Davila. Ce ne spun acestia despre modul in care ar trebui educati micutii in legatura cu banii de buzunar?

In primul rand, obiectivul este a-i face sa devina constienti de valoarea lucrurilor, de a-i invata de-a lungul anilor sa administreze un buget, ceea ce presupune traversarea obligatorie a catorva experiente: frustrare (cand cheltuie tot si nu isi mai pot permite nimic), a punerii banilor de-o parte in vederea unei achizitii importante, a responsabilitatii alegerilor proprii, etc.

Autorii recomanda parintilor sa le spuna cate ceva micutilor despre bugetul familiei, cheltuielile curente ale casei, ipoteci, asigurari si impozite, vacante, etc. Fara sa-i plictisiti, va trebui sa le dati sentimentul ca li se fac confidente, ca sunt considerati persoane responsabile, apte sa va ajute in deciziile care trebuie luate. Educatia financiara va preveni in acest fel tot soiul de crize de personalitate prin raioanele magazinelor si ii va invata pe copii ca n-au parinti pe post de vaci de muls.

Greseli de evitat in legatura cu banii de buzunar:

1. Nu hotarati in locul copilului ce poate cumpara si ce nu cu banii de buzunar pe care i-ati dat. Altfel, e doar un mod ocolit de a-l deposeda de sumele primite.
2. Banii de buzunar nu trebuie sa fie obiectul santajului. Nu se recomanda de exemplu recompensarea copilului cu bani de buzunar pentru rezultate scolare bune, se va transforma in vanator de note. Eventual puteti sa-i acodati mici bonusuri pentru asa ceva, separate de sumele oferite periodic ca bani de buzunar.Nici plata activitatilor menajere care i-ar reveni in mod normal precum aranjatul camerei, asezarea mesei nu se recomanda sub forma banilor de buzunar. Se pot acorda de asemenea mici bonusuri pentru activitati precum spalarea masinii, tunderea gazonului.
3. Nu-i oferiti exemple proaste. Daca nu va puteti abtine sa dati iama in cardul de credit sau imprumuturile de consum, cum ati vrea ca progeniturile sa se comporte responsabil cu banii?

Cand, ce sume, cu ce periodicitate?

Cei doi autori recomanda plasarea banilor in pusculita copiilor in momentul in care acestia incep sa numere si sa manipuleze monedele si bancnotele. Sumele variaza in functie de posibilitatile parintilor dar este preferabil ca banii de buzunar oferiti cand acestia vor creste sa fie o suma fixa, pentru a determina copii sa se obisnuiasca sa se incadreze intr-un anumit buget. Pentru un copil de 7 ani, o suma fixa oferita lunar este un interval prea mare, e mai bine sa primeasca saptamanal un sfert din aceasta. De la 10 ani in sus se poate da o suma fixa in fiecare luna.Bineinteles, deciziile parintilor se iau si in functie de maturitatea pe care o arata copiii. La adolescenta, e bine sa se stabileasca ce cheltuieli ii revin copilului si care parintilor. De exemplu, cine plateste factura telefonului mobil? Cand copii sunt mici, banii de buzunar sunt investiti in gadgeturile specifice, dulciuri, etc. Spre adolescenta, incep sa apara preocuparile legate de aspectul exterior si statut: haine, DVD-uri, etc.

Conform unui sondaj Conso junior-Secodip din anul 2000, citat in carte:
-29% dintre copiii intre 5-7 ani primeau in medie 4 euro/luna bani de buzunar
-57% dintre copiii intre 8-10 ani aveau 11 euro pe luna
-67% dintre copii intre 11-14 ani primeau in medie 16 euro/luna
-73% dintre adolescentii intre 15-17 ani aveau alocati in medie 30 euro/luna
-64% dintre adolescentii intre 18-19 ani primeau de la parinti 51 euro/luna
Sigur, veniturile medii ale parintilor sunt de cateva ori mai mari in Franta decat in Romania si de la aceasta realitate ar trebui sa inceapa extrapolarea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu