marți, 13 aprilie 2010

Meciul Brokeri-Investitori vazut din balconul Carcotasilor Muppets

Perioada medie de detinere a actiunilor de catre investitori la New York Stock Exchange a coborat in prezent sub 6 luni, de la 10 ani in 1940. Nu avem astfel de statici la BVB, dar estimarile brokerilor descriu de asemenea caracterul foarte speculativ al celor care tranzactioneaza la bursa. Avand in vedere ca tranzactiile dese sunt cheia marilor succese financiare pentru intermediari ,va prezentam mai jos filmul posibil al meciului brokeri-investitori. Iar la pauza aflam de ce femeile sunt investitori mai buni decat barbatii.

Inainte de a ajunge insa la firul ierbii din zona de tranzactionare, sa facem incalzirea necesara cu un usor joc de glezne. Perioada medie de detinere a actiunilor la NYSE este sub 6 luni, tineti cont insa ca media este data de toti participantii din piata, inclusiv fondurile de pensii care nu au acolo o prezenta decorativa precum in Romania. Or, fondurile de pensii “incremenesc”de regula pe actiuni ani buni inainte de a la scoate la vanzare, asa ca viteza de rotatie a portofolilor de actiuni din partea micilor investitori e mult mai mare, poate sub 3 luni. De altfel, cam 2-3 luni mi-au indicat si brokerii din piata romaneasca un interval orientativ de detinere a actiunilor de cei mai activi investitori autohtoni. Sa mai spunem doar ca intre 1955-1965 investitorii americani mai tineau inca actiunile 7-8 ani, in medie. Din 1975 incepe un declin lent dar sigur astfel incat in 2008 avem deja o perioada de detinere mai redusa decat cea consemnata inainte de Marea Depresie din 1929, cand speculatiile furibunde cu actiuni si tranzactiile in marja devenisera sport national in SUA. Si acum luati loc in tribune, incepe meciul.

Investitorul incepe partida usor timorat, piata e relativ ostila, economia indecisa. Face primul dribling scurt, plateste comisionul (0,75%) si ramane cu un mic profit de 1%. Asta ii da ceva curaj, cu un joc inteligent de pase si analiza tehnica avanseaza spre mijlocul terenului, ia un 5% marcand profitul pe stire, da si brokerului partea sa, urmeaza o miscare de invaluire, adversarul intra prin alunecare la oschimbare legislativa iar investitorul isi inchide pozitiile cu o pierdere de 3%, fara partea brokerului. Meciul e tot mai disputat, din tribune se arunca cu fumigene si analize bune de convins fraierii sa cumpere cand desteptii vand, arbitrul face fata cu greu situatiei, avantajul se muta dintr-o tabara in alta, la fel profiturile, comisioanele raman de fiecare data brokerilor. Minutul 90: dupa 12 tranzactii tensionate in meciul bursier al ultimului an, investitorul nostru se trezeste singur in fata portii, isi potriveste balonul, apoi ceasul, apoi freza si suteaza cu sete….Fantastic! Bara! A dat-o in bara! Dupa un an de tranzactii, stres si sudoare echipa sa retrogradeaza in divizia “Sub inflatie”. Ce meci!

Cum s-a descurcat in timpul asta echipa brokerului? Calculati un 1,5% la o tranzactie dubla, de vanzare cumparare, si multiplicati cu 20 ( am presupus ca avem de a face cu un speculator care face cel putin 20 de tranzactii de acest fel pe an, cam una la aproape 3 saptamani). V-a dat 30% ? Si mie. La 12 tranzactii duble, un ape luna, avem insa “numai” 18%. Va dati seama cat de inteligent ar trebui sa fie investitorul nostru pentru a ramane in final cu un castig net comparabil cu dobanda bancara sau macar cu inflatia dup ace scape pierderile din comisioane? Eu m-am speriat in urma cu cativa ani cand am privit mai atent un extras de cont si am remarcat ca brokerul ma batuse net la capitolul castiguri. Si eu care imi imaginam ca am un meci cu ceilalti participanti din piata!

Asa se explica de ce femeile sunt investitori mai buni decat barbatii, conform unui studiu realizat tot in Statele Unite. In principal, pentru ca tranzactioneaza mai rar! In plus, nu au aceesi senzatie de infailibilitate ca barbatii si asta le prinde bine la portofel, chiar daca nu au aceleasi abilitati analitice! Va explicati acum de ce dividendul a devenit mai putin important la bursa? Pentru ca putini ajung sa il si incaseze, un an e deja prea mult pentru majoritatea participantilor la tranzactionare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu