sâmbătă, 17 aprilie 2010

"Pipsarii"

M-am lovit zilele trecute de o reclama furnizata "la kilogram" de Google: "cumperi aur, vinzi aur, castigi". Era vorba evident de o firmulita de intermedieri pentru speculatiile pe Forex, iar faptul ca reclama in cauza era pentru redusi mintal (in ce circumstante mai se si pierdea jucand pe aur?), e un simplu detaliu. Ce se vinde in aceste cazuri e iluzia unor castiguri monumentale, facute prin intermediul marjei derizorii (cam 1-2% din sumele tranzactionate sunt blocate drept garantie), ceea ce amplifica pana in panzele albe efectul de levier. Putini incepatori se intreaba insa de ce ar decola ca o racheta pe grafic simbolul pe care pariaza ei, in loc sa faca obisnuita traiectorie "dinti de fierastrau". De fapt, putini sunt avertizati ca trebuie sa isi blocheze o marja consistenta pentru a fi scutiti de insomnii (probabil in jur de 30-50% din suma tranzactionata) iar majoritatea se curata relativ repede, la cateva oscilatii mai ample in sens contrar directiei anticipate de ei. Marii speculatori insa joaca disciplinat, cu marje foarte mari, asteptand pur si simplu ca piata sa revina in sensul dorit, suportand cu stoicism pierderile din sumele blocate in acest scop. De multe ori un ochi experimentat vede cum sunt masacrati pestii mici, pietele mergand in sens contrar unei stiri de impact pentru scurt timp, doar pentru a fi executate stop-loss-urile (ordine de protectie introduse de micii investitori care inchid automat pozitiile din piata in momentul in care pierderile depasesc un anumit nivel), dupa care directia "logica" este recuperata.

Toate aceste firmulite obscure au programe "demo" tocmai bune pentru a intretine speranta unor bani picati din cer, iar pentru pastrarea aparentelor de cazinou stiintific, exista si departamente de analiza care ofera rapoarte sofisticate de analiza tehnica si updateaza stirile financiare. Veti descoperi insa dupa o vreme ca marii investitori nu au nevoie de analiza tehnica, ei sunt pur si simplu analiza tehnica avand suficienti bani pentru a forta aparitia oricarei configuratii pe grafic (vezi si revenirea burselor din martie 2009 si pana acum).

Ce ma supara insa cel mai mult este ca aceste companii de buzunar, care nu sunt supravegheate de nimeni, fara umbrela unui Fond de garantare pentru investitori, au si cei mai agresivi agenti de vanzari din piata (filmul "Boiler Room" e un exemplu in acest sens; vezi si articolele publicate in presa despre varianta autohtona-compania Capital Group).

Ma intreb un singur lucru: de ce nu sunt descurajate printr-o impozitare severa aceste practici? De ce la loterie exista un impozit de 25% pe castig iar pipsarii nostri scapa cu impozitul aferent cotei unice? Sunt cumva "investitori", aduc valoare? La nivel global, s-a ajuns in situatia ca valoarea contractelor derivate sa acopere de peste 7 ori PIB-ul mondial. Realizati ce risc de contraparte exista in acest moment? Cum e posibil sa speculezi masiv pe aur si petrol fara sa ai in depozitele stocurile in cauza, sau macar o parte din activul pe care il speculezi? Cu aurul si petrolul "de hartie" se poate face orice in piata fizica de catre baietii destepti gen Goldman Sachs, asa cum si Enron a facut ce a vrut din piata de energie electrica din SUA pana la falimentul sau zgomotos.

Un comentariu:

  1. dati-mi si mie o sursa academica in care se spune ca tradingul este daunator economiei.

    RăspundețiȘtergere