Statele dezvoltate se confrunta cu fenomenul balonarii datoriilor iar Guvernele tiparesc copios bani. Spus pe sleau, marile natiuni industrializate sunt cu spatele la zid este de parere Puru Saxena, intr-un articol pentru Daily Reckoning (“A Rock and a Hard Place: Understanding the US Debt Crisis”). Solutia? Deprecierea propriilor monede.
Dupa ani de excese, lumea “dezvoltata” incepe sa isi dea seama treptat ca nu mai poate continua sa traiasca peste posibilitati si sa isi castige prosperitatea cheltuind furibund. Datoriile SUA au atins 12 trilioane iar deficitul fiscal pentru acest an este de 1,6 trilioane. Cererea pentru bondurile guvernamentale a inceput sa scada iar asta inseamna ca Fed nu va mai avea suport pentru tiparirea de bani in anii ce vin.
Saxena este de parere ca in cursul acestei decade dobanzile care trebuie platite in contul datoriei SUA vor deveni atat de greu de acoperit incat Trezorereia va trebui sa emita noi bonduri doar pentru a asigura respectarea obligatiilor asumate. Iar cand aceasta se va intampla, investitorii straini vor fi greu de convins sa isi mentina pozitiile de cumparatori. Autoritatile nu vor putea sa evite deprecierea accentuata a monedei, fiind tentate sa apeleze la “dolarul slab” pentru a-si usura plata datoriilor. De altfel, de-a lungul istoriei, deprecierea monedei a fost mai degraba regula decat exceptia spune Saxena. Pe scurt, SUA are in acest moment 3 optiuni:
-faliment suveran (de neimaginat)
-contractie economica severa (improbabila)
-depreciere a monedei (cele mai mari sanse)
Confruntata cu riscul de a primi un sut in spate de la alegatori, clasa politica nu va accepta in ruptul capului falimentul suveran. Similar, o crestere a fiscalitatii severa ar duce la pierderi masive de voturi. Le ramane asadar optiunea inflatiei, prin dilatarea ofertei de bani si iluzia prosperitatii data de cresterea pretului activelor. Din nefericire, inflatie si devalorizare a monedelor este foarte probabil sa apara in multe tari dezvoltate, nu numai in SUA. Irlanda, Italia, Spania, Grecia, Portugalia, UK vaslesc de asemenea in oceane de datorii. In plus, populatia lor este in imbatranire iar acest fapt pune o presiune suplimentara pe finantele publice.
Asa ca in aceasta “noua era”, cand multe economii avansate sunt pe marginea prapastiei falimentului, multe monede de hartie vor fi puse sub presiune si se vor deprecia fata de activele dure, precum metalele pretioase. Cu atat mai mult cu cat, multumita eforturilor multor Banci Centrale, dobanzile pe piata monetara sunt sub inflatie, iar stationarea pe cash aduce pierderi.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu