joi, 6 mai 2010

Scenariul meu pentru euro-dolar-leu si “fiat money”

Nu va surprinde ca principalii beneficiari ai crizei grecesti pe piata valutara sunt zilele astea monedele din SUA (dolarul se apreciaza fata de euro) si Japonia (yenul castiga teren in fata…dolarului)? Daca Grecia cu deficitul ei de 12% si datoria publica de peste 120% din PIB e cu un picior in groapa, cat de bine se simte SUA cu o datorie de 95% din PIB (atentie, urmeaza si pachetul de reformare a sistemului de asigurari de sanatate) si cu un deficit bugetar de 11% din PIB? Doar Japonia cu o datorie de 200% din PIB? Daca cele doua tari ar fi membre euro, ar trebui puse la colt pe coji de nuca, nu?

Iar cele trei mari agentii de rating care arata acum cu degetul Portugalia dupa ce au prabusit Grecia ar trebui sa le umble imediat la scoruri. Ei bine, asta nu e posibil, altele sunt interesele. Euro trebuie sa ia niste suturi pentru ca apetitul chinezilor pentru bondurile americane sa fie stimulat un pic (ironia sortii, poate chinezii chiar profita de intarirea dolarului ca sa mai vanda cate ceva) iar rolul dolarului ca moneda de tranzactii, subrezit de tiparul Fed, sa fie intarit. In definitiv, poate sa tipareasca Bernanke cat vrea, daca pentru a cumpara petrol si celelalte marfuri ai nevoie de dolari, cererea e asigurata iar cotatiile n-or sa cada din pod. Iar cat timp datoriile SUA sunt in moneda proprie iar cele ale Greciei in valuta comuna si altor state, nu e nimic de facut, nu se poate iesi prin devalorizare din corzi in zona euro cum se poate face in SUA sau Japonia. Care e scenariul meu pentru perioada urmatoare?

Raportul de 1,27 euro/dolar e o borna importanta si cred ca va rezista temporar. Nu uitati insa ca una dintre cele trei mari agentii de rating a pus sub supraveghere Portugalia, cu perspective de downgradare in urmatoarele 3 luni si ca nemtii sunt fermi in privinta abtinerii de la alte ajutoare destinate economiilor cu probleme (Slovenia a anuntat de pilda ca se va imprumuta pentru a face rost de bani pentru cota sa parte la ajutorul pe care zona euro il acorda Greciei; va tine oare schema si in cazul Portugaliei ori Spaniei? Putine sanse zic eu).

Baietii destepti de teapa lui Soros si Goldman Sachs nu vor rata insa ocazia sa faca un ban si scaderi de ratinguri, analize pesimiste si scepticism cu carul fata de euro-zone si supravietuirea sa vor continua sa fie parasutate de peste ocean astfel incat intarirea euro va fi doar temporara iar declinul se va relua, pentru a se intensifica in momentul in care focalizarea se va face pe Portugalia. Daca scenariul meu se confirma, sunt sanse maricele ca leul care s-a depreciat fata de euro si dolar, sa se deprecieze in continuare fata de moneda eurpeana in revenirea sa temporara si sa isi reia corectiile cand panica revine in zona euro.

E drum deschis pentru aprecierea dolarului?. Da, poate ca pe termen scurt. Tiparul unchiului Sam e deja incins insa si nu ar trebui sa va repeziti cu bratele deschise spre moneda americana. Teoria mea este ca-si aici vorbim de o pura speculatie-dolarul va fi zguduit pe final de an, inceput de 2011 de un soc de proportii. Fie din zona economica, fie din cea politica fie chiar...geofizica (California e o zona cu risc seismic ridicat iar cutremurele s-au cam intensificat in lume). Moment in care va fi nevoie de o noua tura de "quantitative easing" si toti se vor intreba unde ar trebui sa fuga de pe dolar. A doua intrebare care se va pune, mai apasat inca, va fi insa de ce permitem extinderea masei monetare care ne dilueaza valoarea economiilor? Si aici reprezentantii Bancilor Centrale s-ar putea sa dea pentru prima data din colt in colt. Ramane de vazut, e doar o teorie.

2 comentarii:

  1. Cred ca ai vrut sa spui, pe final, de inceputul anului 2011.
    Om trai si om vedea ce va fi ...

    RăspundețiȘtergere
  2. Hehe... se pare ca gandim asemanator:))
    adevaratii-magicieni-economici
    Ma bucur sa gasesc oameni care imi impartasesc opiniile si nu tremura la fiecare speculatie de pe piata ca si cand ar fi ultimele secunde ale vietii...
    Propun tuturor sa iasa din mainstreamul de gandire si sa incerce sa gaseasca si motivele pentru care cineva le spune ceva!

    RăspundețiȘtergere