luni, 20 septembrie 2010

Da, sunt de dreapta! Vorbesc de emisferele creierului aici

Ati avut vreodata senzatia ca ratiunea si intuitia se bat cap in cap? Eu cel putin, de cele mai multe ori cand am incercat sa merg pe mana ratiunii, cucerit de seria argumentelor fara cusur si a rationamentelor implacabile, bagand sub pres avertizarile “umorale” ale intuitiei, am avut de pierdut. De fiecare data s-a dovedit ca pornisem de la premise gresite, ca scapasem din vedere detalii esentiale, sau pur si simplu ca aparusera pe parcurs detalii care sa imi schimbe perspectiva complet. Intuitia stie astea dar nu poate argumenta la fel de coerent ca ratiunea si e data la o parte in majoritatea situatiilor. Stiati ca emisfera creierului care guverneaza intuitia, creativitatea, poezia din viata noastra este cea dreapta, o emisfera care coordoneaza insa mana stanga? Si ca vocea ratiunii, argumentarii, pasiunea pentru matematica vine din emisfera stanga, cea care coodoneaza mana dreapta? Da, legaturile sunt incrucisate…De asta stangacii sunt poate “persecutati” in scoala, fiind perceputi ca potentiale surse de subminare a ordinii actuale, bazate pe “ratiune”, conformism, respectare a regulilor. Marele pericol pentru cei care vor sa urmeze vocea intuitiei este sa o confunde insa cu cea a dorintelor care vin din ego, care urmaresc sa obtina sau sa posede ceva care sa-I intareasca pozitia si care pot fi aparent la fel de “ilogice”. Un pasaj frumos pe care l-am citit in ultima vreme legat de asta este din Osho-Intuitia.

“Daca nu-ti rezolvi lupta launtrica dintre emisfera dreapta si emisfera stanga n-ai sa fii impacat in iubire pentru ca lupta interna se reflecta in afara. Daca te lupti in tine si te identifici cu emisfera stanga, emisfera ratiunii, si incerci permanent sa infrangi emisfera dreapta, vei incerca sa faci acelasi lucru cu femeia pe care o iubesti. Daca femeia se lupta continu cu ratiunea ei, se va lupta continu si cu barbatul pe care il iubeste. Toate relatiile-aproape toate, exceptiile sunt neglijabile-sunt urate. La inceput sunt frumoase, la inceput nu arati realitatea, la inceput te prefaci. Odata ce relatia a intrat pe un fagas stabil si te relaxezi, conflictul intern incepe sa iasa la suprafata si sa se reflecte in relatie. Atunci apar certurile, cicalelile, dorinta de a-l distruge pe celalalt. Atata timp cat nu ti-ai rezolvat lupta interna mai bine nu intra in relatii pentru ca vei crea mai multe probleme decat ai deja. Daca esti in afara casatoria pare o oaza frumoasa in desert dar pe masura ce vii mai aproape oaza incepe sa se usuce si sa dispara. Odata ce esti prins in ea casatoria devine inchisoare dar nu uita ca inchisoarea nu vine de la celalalt, ea vine din tine. Daca emisfera stanga a creierului continua sa te domine, vei trai o viata plina de succese-atatea succese incat la 40 de ai o sa ai ulcer, pana la 45 vei fi avut unul sau doua infarcturi. La 50 de ani vei fi aproape mort-dar un mort incununat de succese! Emisfera stanga este partea lumeasca a creierului, ea e preocupata mai mult de lucruri precum masinile,banii, casele, puterea, prestigiul. Emisfera dreapta este orientarea sannyasinului, cel care e interesat mai mult de fiinta sa launtrica, de pacea interioara, de fericirea lui, si e mai putin preocupat de lucruri. Daca ele vin usor-bine, daca nu vin-tot bine. El e mai preocupat de moment, mai putin preocupat de viitor; mai preocupat de poezia vietii, mai putin preocupat de aritmetica ei”.

Un comentariu:

  1. foarte corect pasajul din Osho.
    p.s. sunt stangaci, am fost fortat in scoala primara sa invat sa scriu si cu mana drepta, inclusiv de parinti, si nu intelegeam de ce, nu primeam un raspuns rezonabil, doar ca "trebuie", "asa e normal".

    RăspundețiȘtergere