vineri, 28 ianuarie 2011

Cum investesc batranii, de ce femeile bat barbatii la bursa si cum le dau copiii clasa tuturor

Stiati ca fondurile de pensii au strategii de plasament in functie de varsta participantilor, cresterea varstei medii determinand ponderi mai mari a obligatiunilor in dauna actiunilor? Sau ca barbatii au mai multe motivatii…sexuale la bursa decat credem in vreme ce femeile, desi nu dispun de capacitatile lor analitice obtin performante mai bune pentru simplul fapt ca tranzactioneaza mai rar? Ori ca un copil de 5 ani poate bate majoritataea covarsitoare a expertilor financiari? Daca nu, cititi mai jos.

La inceputul lui 2008 discutam cu seful pe Romania a AG2R, un fond de pensii cu administratori francezi ce se pregatea sa intre pe piata (ulterior s-a retras nereusind sa retraga decat vreo 1000 de participanti pe Pilonul II) despre filozofia lor de investitii. Omul imi spunea…franc ca dincolo de oportunitatile momentului si indicii de evaluare a diferitelor categorii de active, fondul sau e preocupat mai degraba de media ponderata a varstei participantilor. Cand cei trecuti de varsta medie sunt majoritari, fondul se orienteaza spre activele cu cel mai scazut grad de risc-bonduri guvernamentale (asa parea atunci, cand inca nu se discuta de porcusori), obligatiuni corporatiste si depozite-lasand actiunile, derivatele, etc mai la coada portofoliului. Cu alte cuvinte, nu faci speculatii cu banii viitorilor pensionari. Cum populatia statelor dezvoltate este intr-un proces evident de imbatranire iar generatia baby-boom se va pensiona esalonat in urmatorii ani, bursele nu au un viitor prea luminos in fata unui val previzibil de retrageri de fonduri. Din pacate, nici bondurile guvenrmamentale nu mai reprezinta paradisul de alta data (cat de confortabil v-ati simti ca viitor pensionar japonez stiind ca datoria publica e 200% din PIB?).

Cotatiile testosteronului la bursa
Una dintre explicatiile boom-ului imobiliar chinezesc este nevoia de a parea mai atractiv in ochii partenerelor. Fetele sunt prvite in familiile traditionale din China ca o mare pacoste asa ca toata lumea vrea sa aiba in general baieti iar disproportia numerica dintre sexe este consistenta. Pentru a-si gasi deci partenera chinezul mediu face pe dracul in patru pentru a dispune de locuinta sa, uneori chiar de 2-3 daca are cu ce, pentru a opera El selectia. Ei, poate o sa va surprinda, dar la bursa lucrurile nu stau diferit pentru majoritatea participantilor care sunt, statistic vorbind, barbati intre 25-35 de ani. Sigur, ei nu vor sa isi aleaga literalmente partenera in felul asta, dar leaga ideea de succes, inclusiv in amor de ideea de bani si bunuri materiale, iar bursa li se pare o scurtatura in directia asta. De altfel, se pare ca marea majoritate a cheltuielilor tinerilor necasatoriti care isi cauta un partener sexual sunt determinate de nevoia de a atrage sexul opus, de la achizitia de gadgeturi la haine si masini. Vezi mai multe aici.

Culmea este ca, in ciuda testosteronului care ii indeamna sa testeze bursa in numar mare, barbatii sunt depasiti de femei la capitolul randamente pe piata de capital conform unor studii din SUA (vezi aici). Si nu pentru ca ar avea abilitati analitice mai bune, ci pentru ca tranzactioneaza mai rar si nu au sentimentul infailibilitatii masculine care cauzeaza de multe ori pierderi. Femeile nu isi schimba des ponderea titlurilor din portofoliu iar economiile care le fac in acest mod la comisioanele brokerilor fac in final diferenta la capitolul randament. “Infranarea” femeilor cantareste greu avand in vedere ca in SUA, perioada medie de detinere a actiunilor la NYSE este sub 6 luni in acest moment. Cum fondurile de pensii “incremenesc”de regula pe actiuni ani buni inainte de a la scoate la vanzare, viteza de rotatie a portofolilor de actiuni din partea micilor investitori e mult mai mare, implicit profitul brokerilor care incaseaza comisioanele de tranzactionare. De altfel, cateva luni indica si brokerii din piata romaneasca intervalul mediu de detinere a actiunilor de catre cei mai activi investitori autohtoni. Sa mai spunem doar ca intre 1955-1965 investitorii americani mai tineau inca actiunile 7-8 ani, in medie. Din 1975 incepe un declin lent dar sigur astfel incat in 2008 avem deja o perioada de detinere mai redusa decat cea consemnata inainte de Marea Depresie din 1929, cand speculatiile furibunde cu actiuni si tranzactiile in marja devenisera sport national in SUA.

Esti maimuta? Trimite un CV la Goldman Sachs!
Cei mai de succes traderi sunt complet lipsiti de..empatie. Cine reuseste sa faca total abstractie de emotii si sentimente are succes la bursa; lucru absolut normal avand in vedere ca panica si entuziasmul sunt principalele motoare care misca pietele determinand acei dinti de fierastrau care apar pe grafice. Din acest motiv marile case de brokeraj au introdus mai nou roboti care sa profite de diferentele intre cotatii inainte de intalnirea ordinelor de cumparare cu cele de vanzare. Exista insa studii care demonstreaza ca …maimutele pot bate majoritatea covarsitoare a participantilor din piata, fie ei brokeri, traderi independenti sau fonduri mutuale. S-au facut mai multe experimente in acest sens, cititi pe larg aici. Ideea este urmatoarea: o maimuta care alege la intamplare niste cartonase cu simboluri bursiere a avut in mod repetat performante mai bune decat investitori experimentati si manageri de portofoliu galonati care s-au ghidat in alegerilor dupa analize sofisticate. Explicatia? Preturile actiunilor listate reflecta deja toate informatiile disponibile despre ele, astfel incat nici un “profesionist” nu poate exploata diferentele dintre cotatii pentru a obtine constant profit. Pentru un investitor independent, va fi o munca aproape imposibila sa “bata” consecvent piata, deoarece acesta va trebui sa achite suplimentar costurile de tranzactionare sau de administrare a portofoliului, plus taxele aferente. Revenind, un copil ar putea deci alege la intamplare la fel de …inspirat ca o maimuta, fiind in plus suficient de lipsit de emotivitate in fata baletului cotatiilor bursiere pentru a deveni un trader de succes. Cu toate astea, parca nu mi-as dori sa-l vad pe domnul Farmache intr-un clip de promovare a bursei cu un slogan de genul “lasati copii sa vina la mine!”….

2 comentarii:

  1. Partea despre problemele bursei datorate imbatranirii populatiei imi aminteste de un post in care faceam legatura mai departe intre aceasta scadere de randament pe pietele de capital si scaderea de randament a fondurilor de investitii private.
    Ne asteapta vremuri interesante.
    Femeile ca traderi erau foarte bune acum cativa ani, atunci cand piata crestea mereu. In situatii in care piata poate sa si scada, analizele sunt bune desi nimeni nu stie inca de ce a picat piata in anii 30' spre exemplu.
    Cat despre maimute... Chiar sunt destul de pricepute din punct de vedere economic.
    Se pare ca avem pasiuni economice similare chiar daca folosim surse diferite. Felicitari pt blog!

    RăspundețiȘtergere